Θεσσαλονίκη: 11 συλλήψεις για δωροδοκία – Εξέδιδαν άδειες κυκλοφορίας σε χρόνο ρεκόρ

Έδιναν προτεραιότητα να εξυπηρετηθούν «οι δικοί» τους, εξέδιδαν άδειες κυκλοφορίας με πλαστά δικαιολογητικά, χορηγούσαν πινακίδες κυκλοφορίας με εύκολη αρίθμηση, εξασφάλιζαν αριθμού πρωτοκόλλου εκτός προθεσμίας, κα., τα μέλη κυκλώματος, με πρωταγωνιστές 3 υπαλλήλους της Διεύθυνσης Μεταφορών και επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Ελλάδας και 8 ιδιώτες.

Συγκλονιστικοί είναι οι διάλογοι και οι κωδικοποιημένες λέξεις που χρησιμοποιούσαν στις μεταξύ τους συνομιλίες, προκειμένου να μην γίνονται αντιληπτοί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδας συνελήφθησαν χθες, Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024, τρεις υπάλληλοι της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Περιφερειακής Ενότητας Β.Ε και οκτώ ιδιώτες, οι οποίοι είχαν συστήσει εγκληματικές ομάδες για την κατά προτεραιότητα εξυπηρέτηση πολιτών, αντιβαίνοντας στα υπηρεσιακά τους καθήκοντα με σκοπό την απόκτηση παράνομου περιουσιακού οφέλους.

Καθένας από τους υπαλλήλους είχε το δικό του δίκτυο αποτελούμενο από τους ανωτέρω ιδιώτες, που εξυπηρετούσε κατά προτεραιότητα, δρώντας ωστόσο οργανωμένα με διακριτούς και αλληλοϋποστηριζόμενους ρόλους.

Οι «υπηρεσίες» που παρείχε το κύκλωμα

εξυπηρετούσαν κατά προτεραιότητα («γρηγορόσημο») τους διεκπεραιωτές σε σχέση με τους υπόλοιπους πολίτες κατά τη διευθέτηση υποθέσεων των πελατών τους (π.χ. έκδοση αδειών κυκλοφορίας, μεταβιβάσεις, κ.α.), λαμβάνοντας αντίστοιχα χρηματικά ποσά και παρακάμπτοντας τη νόμιμη διαδικασία,
χορηγούσαν συγκεκριμένες πινακίδες κυκλοφορίας με εύκολη ή συγκεκριμένη αρίθμηση (π.χ. ημερομηνία γέννησης, έτος ίδρυσης αγαπημένης ομάδας, μοτίβο όπως αριθμός «καθρέπτης» 1991),
προέβαιναν στην υπεξαγωγή πινακίδων κυκλοφορίας, οι οποίες στη συνέχεια παραχωρούνταν στους ιδιώτες – διεκπεραιωτές, χωρίς να έχουν προηγουμένως εκδοθεί οι αντίστοιχες άδειες κυκλοφορίας.
Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι εκτός πλαισίου δράσης της ομάδας, γνωστοποιούσαν κατ’ εξακολούθηση στοιχεία που αφορούσαν προσωπικά δεδομένα ιδιοκτητών οχημάτων και παρέδιδαν χρηματικά ποσά σε ιατρούς προκειμένου να εκδοθούν ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις με σκοπό την ανανέωση αδειών οδήγησης των πελατών τους.

Καθένας από τους υπαλλήλους είχε το δικό του δίκτυο αποτελούμενο από τους ανωτέρω ιδιώτες, που εξυπηρετούσε κατά προτεραιότητα, δρώντας ωστόσο οργανωμένα με διακριτούς και αλληλοϋποστηριζόμενους ρόλους.

Οι «υπηρεσίες» που παρείχε το κύκλωμα

  • εξυπηρετούσαν κατά προτεραιότητα («γρηγορόσημο») τους διεκπεραιωτές σε σχέση με τους υπόλοιπους πολίτες κατά τη διευθέτηση υποθέσεων των πελατών τους (π.χ. έκδοση αδειών κυκλοφορίας, μεταβιβάσεις, κ.α.), λαμβάνοντας αντίστοιχα χρηματικά ποσά και παρακάμπτοντας τη νόμιμη διαδικασία,
  • χορηγούσαν συγκεκριμένες πινακίδες κυκλοφορίας με εύκολη ή συγκεκριμένη αρίθμηση (π.χ. ημερομηνία γέννησης, έτος ίδρυσης αγαπημένης ομάδας, μοτίβο όπως αριθμός «καθρέπτης» 1991),
  • προέβαιναν στην υπεξαγωγή πινακίδων κυκλοφορίας, οι οποίες στη συνέχεια παραχωρούνταν στους ιδιώτες – διεκπεραιωτές, χωρίς να έχουν προηγουμένως εκδοθεί οι αντίστοιχες άδειες κυκλοφορίας.
  • Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι εκτός πλαισίου δράσης της ομάδας, γνωστοποιούσαν κατ’ εξακολούθηση στοιχεία που αφορούσαν προσωπικά δεδομένα ιδιοκτητών οχημάτων και παρέδιδαν χρηματικά ποσά σε ιατρούς προκειμένου να εκδοθούν ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις με σκοπό την ανανέωση αδειών οδήγησης των πελατών τους.

Από την ανάλυση της δράσης κάθε εγκληματικής ομάδας, προέκυψαν και τα επιμέρους χρηματικά ωφελήματα που λάμβαναν δύο από τους υπαλλήλους, τα οποία κατά περίπτωση κυμαίνονταν από 5 έως 150 ευρώ για θέματα όπως η παράκαμψη προτεραιότητας, η παροχή πινακίδων κυκλοφορίας με εύκολη αρίθμηση ή η έκδοση αδειών κυκλοφορίας με πλαστά δικαιολογητικά.

Στην περίπτωση ωστόσο του τρίτου υπαλλήλου, ο οποίος κατείχε θέση λήψης αποφάσεων, τα ποσά διαφοροποιούνταν και καθορίζονταν σε 200 ευρώ για την έκδοση άδειας κυκλοφορίας ρυμουλκούμενου τροχοφόρου (τρέιλερ) και 1000 ευρώ για την εξασφάλιση πρωτοκόλλου με ημερομηνία προγενέστερη της λήξης προθεσμίας υποβολής δικαιολογητικών. Ο ίδιος έχοντας την πλήρη επίβλεψη της διαδικασίας, παραλάμβανε τα αθέμιτα χρηματικά ωφελήματα, μέρος των οποίων παρέδιδε στα υπόλοιπα μέλη της εγκληματικής ομάδας.

Μάλιστα, στην πρώτη περίπτωση χρησιμοποιούσε σφραγίδα-υπογραφή του ιδιώτη μηχανικού, προκειμένου να βεβαιώσει σε ότι σε ρυμουλκούμενα οχήματα, έχουν πραγματοποιηθεί οι προβλεπόμενες από τον μηχανικό ενέργειες, δίχως ωστόσο να έχει πραγματοποιηθεί ο σχετικός έλεγχος.

«Καρφίτσα, ρέστα και πεσκέσι»- Οι κωδικοποιημένες φράσεις που χρησιμοποιούσε το κύκλωμα
Επίσης, για τη μεταξύ τους επικοινωνία τα μέλη των εγκληματικών ομάδων χρησιμοποιούσαν συχνά κωδικοποιημένη ορολογία ή φράσεις, ενώ απέφευγαν να κατονομάσουν τους υπαλλήλους της Περιφερειακής Ενότητας. Ενδεικτικές φράσεις ή λέξεις που χρησιμοποιούσαν ήταν:

Αθέμιτα χρηματικά ωφελήματα: «γρήγορο», «καρφίτσα», «ρέστα», «πεσκέσι», «γλυκάνω», «κερνάω», «γρηγορόσημο, «τακτοποιώ», «εξυπηρέτηση», «κοστούμι»,

Πινακίδες κυκλοφορίας: «νούμερα»,

Διατήρηση πινακίδων κυκλοφορίας: «καβάντζα».

Από τη μέχρι τώρα έρευνα έχουν διαπιστωθεί:

-116- περιπτώσεις έκδοσης άδειας τρέιλερ,

-64- περιπτώσεις κατά προτεραιότητα εξυπηρέτησης,

-60- περιπτώσεις χρήσης της σφραγίδας του μηχανικού,

-28- περιπτώσεις υπεξαγωγής πινακίδων κυκλοφορίας,

-13- περιπτώσεις χορήγησης πινακίδων με εύκολη αρίθμηση,

-4- περιπτώσεις έκδοσης αδειών κυκλοφορίας με πλαστά δικαιολογητικά,

-4- περιπτώσεις εξασφάλισης αριθμού πρωτοκόλλου,

Σε έρευνες που διενεργήθηκαν σε οικίες, οχήματα, σε επαγγελματικούς χώρους, καθώς και από την κατοχή των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-35.800- ευρώ,

-15- χρυσές λίρες και χρυσό νόμισμα,

-12- κινητά τηλέφωνα,

-3- αταξινόμητες πινακίδες κυκλοφορίας, δικύκλων – τρέιλερ,

-3- επαγγελματικές σφραγίδες,

-4- φυσίγγια πυροβόλου όπλου διαφόρων διαμετρημάτων,

– υπεύθυνες δηλώσεις και έντυπα εξουσιοδοτήσεων κενά περιεχομένου, τα οποία έφεραν θεωρήσεις γνησίου υπογραφής από υπαλλήλους

-χειρόγραφες σημειώσεις και ατζέντες.

Οι συλληφθέντες, με δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, οδηγούνται στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα