

Τα 2,4 δισ.ευρώ που θα δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη κατεστραμμένη Θεσσαλία και τους πλημμυροπαθείς, προφανώς και είναι σημαντικά. Θα ενισχύσουν την προσπάθεια για άμεση στήριξη-αρωγή προς τους πληγέντες, όπως και το τεράστιο project για την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων περιοχών.
Μη γελιόμαστε, όμως, οι ευρωπαϊκοί πόροι δεν μπορούν να καλύψουν εξ΄ ολοκλήρου το πολύ μεγάλο κενό που δημιουργείται στην αγροτική παραγωγή της χώρας, ούτε να παράλληλα να λύσουν τα σημαντικά βιοποριστικά ζητήματα που ενέκυψαν για τους αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας. Κοιτώντας μακροπρόθεσμα το πλήγμα που δέχθηκε ο θεσσαλικός κάμπος είναι συντριπτικό και θα απαιτηθεί χρόνος-χρήματα, προκειμένου να ορθοποδήσει και πάλι. Δεν πρόκειται για μια αυθαίρετη ερμηνεία που πηγάζει από το οξυμένο θυμικό των τελευταίων ημερών, αλλά από τη γνώση και τις παραδοχές έγκριτων επιστημόνων που αναφέρονται στο βαρύ πλήγμα που υπέστη η περιοχή.
Ούτε λίγο ούτε πολύ υποστηρίζουν, βασιζόμενοι σε επιστημονικά δεδομένα, ότι θα απαιτηθούν πέντε χρόνια για να γίνει και πάλι γόνιμος και καλλιεργήσιμος ο θεσσαλικός κάμπος. Αν αυτό επαληθευτεί, τότε η αγροτική παραγωγή της χώρας θα έχει υποστεί ένα τεράστιο πλήγμα, με τεράστιες επιπτώσεις στην εγχώρια αλυσίδα τροφοδοσίας αλλά και στην οικονομία.
Αρκεί κάποιος να δει το ποσοστό που κατέχει η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε ποσοστό επί της συνολικής παραγωγής βασικών τροφίμων και αγαθών στην Ελλάδα, για να αντιληφθεί στο πλήρες μέγεθός της- τη ζημιά που έχει υποστεί συνολικά η αγροτική παραγωγή της χώρας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας τροφοδοτούσε την εγχώρια κατανάλωση με το 43,5% των μήλων, το 63% των αχλαδιών, το 34% του σκληρού σιταριού για την παραγωγή ζυμαρικών, το 18,3% του βόειου κρέατος, το 10% της εγχώριας παραγωγής αγελαδινού γάλακτος της χώρας το 22% του πρόβειου και το 16,49% του γίδινου γάλακτος.
Επίσης από την Περιφέρεια Θεσσαλίας παράγεται το 71,10% σε χοιρινό κρέας, το 51,70% σε αμύγδαλα, το 47,50% σε κάστανα, το 38% σε βαμβάκι, το 33% σε ρεβίθια και το 32% σε φακές.
Αν συνυπολογιστούν σ’ όλα τα παραπάνω οι ζημιές που χρίζουν επιδιόρθωσης σε δρόμους, γέφυρες, δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, τις απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο αλλά και την καταστροφή αγροτικών εκτάσεων, σπιτιών, τότε γίνεται αντιληπτό ότι το κόστος της συνολικής αποκατάστασης εκτοξεύεται σε δυσθεώρητα ύψη.
Εθνική ευθύνη και προτεραιότητα η Θεσσαλία
Η επόμενη ημέρα για τη Θεσσαλία είναι εξόχως δύσκολη και δεν χωρούν λάθη, αστοχίες και περαιτέρω καθυστερήσεις. Η αποκατάστασή της πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα και το οικονομικό επιτελείο καλείται-όχι μόνο προς ώρας αλλά και μελλοντικά- να βρει τα χρήματα που θα αποδοθούν στη Θεσσαλία. Αποτελεί εθνική ευθύνη και προτεραιότητα να γίνει αυτό, ακόμη κι αν διαταραχθούν-έστω και προσωρινά- οι δημοσιονομικές ισορροπίες.
Σχετικά Νέα
Δύο «πηγές» ανησυχίας για την ελληνική οικονομία
Δύο προειδοποιητικές ριπές δέχτηκε η ελληνική οικονομία, η οποία παρά το γεγονός ότι κινείται.
Σε πένθος η Ιταλία μετά την τραγωδία με τους 21 νεκρούς σε τροχαίο με λεωφορείο
Στο πένθος έχει βυθιστεί ολόκληρη η Ιταλία μετά την ασύλληπτη τραγωδία στη Βενετία, όπου.
Νέα δημοσκόπηση: Δείτε ποια είναι η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ
Στις 19 ποσοστιαίες μονάδες κινείται η διαφορά της ΝΔ (34,5%) έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (15,5%),.
ΥΠΟΙΚ: 12 ερωτήσεις και απαντήσεις για το προσχέδιο του Προϋπολογισμού
Επιτάχυνση της ανάπτυξης, περαιτέρω αποκλιμάκωση της ανεργίας αλλά και του πληθωρισμού, καθώς και μέτρα ενίσχυσης που ξεπερνούν τα 1,6 δισ. ευρώ, προβλέπει το προσχέδιο.