Θεοδωρικάκος: Συνθήκη συμβιβασμού το νομοσχέδιο για τους αποδήμους

Για “μία συνθήκη συμβιβασμού”- που αποτελεί ένα πρώτο βήμα- μίλησε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Ο υπουργός εξέφρασε την ελπίδα όλες οι πολιτικές δυνάμεις να ψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο, που την επόμενη εβδομάδα έρχεται στη Βουλή.

Τη Δευτέρα θα ολοκληρωθεί η Συνταγματική Αναθεώρηση και μέσα από το άρθρο 54 στόχος είναι να μπουν ασφαλιστικές δικλείδες στη διαδικασία. Μιλώντας στην Ολομέλεια ο υπουργός επεσήμανε πως “κρίθηκε λοιπόν αναγκαίο στο άρθρο 54, που είναι αναθεωρητέο, να θωρακιστούν συνταγματικά οι προβλέψεις που θα περιληφθούν στο νόμο”.

Συνέχισε λέγοντας πως “δυστυχώς οι περιορισμοί που ετέθησαν από κόμματα δεν επιτρέπουν να κάνουν χρήση της ευεργετικής διάταξης όλοι οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Όσοι δεν θα μπορέσουν να κάνουν χρήση του νόμου που ευελπιστώ ότι θα ψηφιστεί με την αναγκαία πλειοψηφία, θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, όπως προβλέπετο μέχρι σήμερα, ερχόμενοι στην Ελλάδα και στις εκλογικές περιφέρειες που είναι εγγεγραμμένοι”.

Ο υπουργός σημείωσε πως “οφείλουμε να ακούμε την κοινωνία και να συνθέτουμε απόψεις. Οφείλουμε να δημιουργούμε συγκλίσεις. Σαφέστατα οι συναινέσεις δεν αποτελούν, σε καμία περίπτωση, αυτοσκοπό στην πολιτική. Πολλές φορές, ιδιαίτερα η πορεία σε τομές και μεταρρυθμίσεις, μπορεί να αποδειχθεί συγκρουσιακή”. Για να προσθέσει “όταν όμως οι πολιτικές αποφάσεις αφορούν βασικά δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών με εθνικό χαρακτήρα, τότε η συναίνεση αποτελεί αυτονόητο καθήκον και δείχνει το μέγεθος της ευθύνης καθενός εξ ημών απέναντι σε εκείνους που μας εμπιστεύθηκαν” .

Παράλληλα σημείωσε πως το 2019 “ καλούμαστε να πράξουμε ό,τι έπραξε πριν από 158 χρόνια, το 1862, ο Θρασύβουλος Ζαΐμης ως υπουργός Εσωτερικών, όταν με νόμο έδωσε τη δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν”.

Όσον αφορά στη Συνταγματική Αναθεώρηση ο υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε πως “η προηγούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν τόλμησε να κοιτάξει την κοινωνία στα μάτια και να πάρει αποφάσεις που θα αλλάξουν τον καταστατικό χάρτη λειτουργίας της χώρας και θα της δώσουν ώθηση για να καλύψει το χαμένο έδαφος δεκαετιών”. Συνέχισε αναφέροντας πως “παρά ταύτα, υπάρχουν ακόμα ευκαιρίες. Ευκαιρίες για να προσαρμοστούμε σε όσα δικαίως ζητάει η κοινωνία”.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα