Θεοχάρης: Συζητάμε με Βρετανία την υποδοχή τουριστών με «διαβατήρια» εμβολιασμού

Η Ελλάδα βρίσκεται σε «τεχνικές» συνομιλίες με το Ηνωμένο Βασίλειο για να επιτραπεί στους Βρετανούς να ταξιδέψουν στη χώρα με «διαβατήριο» εμβολιασμού από τον Μάιο της φετινής χρονιάς, παρά τις ανησυχίες στις Βρυξέλλες και άλλες πρωτεύουσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

O υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης δήλωσε στη Guardian ότι ελπίζει να υπάρξει εναρμόνιση με τον οδικό χάρη του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για τις ταξιδιωτικές μετακινήσεις των Βρετανών, αλλά δεν πήρε θέση για το αν η Ελλάδα θα έρθει σε ρήξη με τις Βρυξέλλες για το ζήτημα αυτό.

Ο κ. Θεοχάρης επιβεβαίωσε στη βρετανική εφημερίδα ότι τεχνικές ομάδες από τις δύο χώρες εργάζονται στο κατά πόσον ένα σύστημα πιστοποίησης θα διευκόλυνε την επανεκκίνηση των μαζικών τουριστικών μετακινήσεων και ποια μορφή θα μπορούσε να πάρει.

«Θα προσπαθήσουμε να εναρμονιστούμε με το σχέδιο που ανακοινώθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο» τόνισε στη Guardian ο κ. Θεοχάρης. «Έχει τεθεί ως ημερομηνία η 17η Μαϊου και θέλουμε να είμαστε έτοιμοι ως τότε. Ο οδικός χάρτης ήταν μια πολύ, πολύ καλή κίνηση από την βρετανική κυβέρνηση. Ο σχεδιασμός είναι προαπαιτούμενο για την ταξιδιωτική βιομηχανία» πρόσθεσε.

Οι αρχηγοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν την Πέμπτη την έκδοση ενός κοινού πιστοποιητικού εμβολιασμού, αλλά αξιωματούχοι έχουν χαρακτηρίσει τα σχέδια αυτά ως «πρώιμα».

«Δεν υπάρχει πρόβλημα να γίνονται συζητήσεις με τη βρετανική κυβέρνηση. Αλλά δεν βλέπω πιθανό να προχωρήσει κάποια χώρα μόνη της» σημείωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ο κ. Θεοχάρης ανέφερε αντίθετα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πιέσει για πιο γρήγορη συμφωνία στα «διαβατήρια» εμβολιασμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεδομένης της μεγάλης ανάγκης των χωρών που βασίζονται στον τουρισμό να υποδεχτούν τουρίστες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα