Θεμιστοκλέους: Ο δρόμος για την επόμενη μέρα της Πρωτοβάθμιας Υγείας

Στις σημερινές προκλήσεις, στη διαχείριση της πανδημίας και στην επόμενη μέρα αναφέρθηκε κατά την ομιλία του στο συνέδριο «Health World 2021» με θέμα «Η κρίση της πανδημίας – η επόμενη ημέρα», που οργανώνει το Ελληνο-Αμερικανικό εμπορικό επιμελητήριο ο γ.γ. της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Από την θεωρία στην πράξη, τιτλοφόρησε την ομιλία του, ο κ. Θεμιστοκλέους και περιέγραψε τα ζητήματα που θα πρέπει «να μπουν στο παζλ για να φτιάξουμε την επόμενη μέρα». Όπως είπε, «η πανδημία είναι εδώ και δεν πρόκειται να φύγει τη φετινή χρονιά. Δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά, ίσως να είναι μαζί μας και την επόμενη χρονιά». Επιπλέον, έχουμε κοινωνικές ανισότητες, έχουμε οικονομική κρίση τα τελευταία 10 χρόνια που μείωσε πάρα πολύ τη χρηματοδότηση του συστήματος υγείας, έχουμε ένα γερασμένο πληθυσμό και την διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων.

Αναφερόμενος στην ΠΦΥ, είπε ότι τον τελευταίο χρόνο έχουν εξεταστεί περισσότερο από 1 εκατ. συμπτωματικοί πολίτες, που αντιστοιχεί στο 50% των εξετάσεων στο ΕΣΥ. «Όποιος λέει ότι η ΠΦΥ δεν αντιμετώπισε ασθενείς ας απαντήσει σε αυτό τον αριθμό» είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Το δεύτερο είναι η επιχείρηση “Ελευθερία”, που απέδειξε ότι μπορούμε να σχεδιάσουμε και να αναπτύξουμε εργαλεία που δεν υπήρχαν στη χώρα. Αναπτύχθηκαν 1018 εμβολιαστικά κέντρα και 8 μήνες μετά απέχουμε 4% πίσω από τον μέσο όρο στους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς, 5% πίσω από τους εμβολιασμούς πρώτης δόσης στην ΕΕ, 15η χώρα στους 27 σε ολοκληρωμένους εμβολιασμούς, 17η χώρα σε εμβολιασμούς με μία δόση.

Η επιχείρηση «Ελευθερία» πέτυχε «η θεωρία να γίνει πράξη», είπε ο γ.γ. ΠΦΥ και αναφέρθηκε αναλυτικά στην καθολική και ισότιμη πρόσβαση σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα. Το δεύτερο πράγμα που επιτεύχθηκε, όπως είπε, ήταν η παροχή υπηρεσιών υγείας υψηλής ποιότητας και το τρίτο ήταν η ψηφιοποίηση όλης της διαδικασίας και «αυτός είναι ο δρόμος για την επόμενη μέρα», υπογράμμισε ο κ. Θεμιστοκλέους.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα