Θέμα ημερών η αποχώρηση της Ομάδας Αχτσιόγλου – Στα «σκαριά» νέα Κ.Ο. με Τσακαλώτο – Πέρκα

Μπορεί ο Στέφανος Κασσελάκης να έσπευσε να πανηγυρίσει από τη Θεσσαλονίκη τη «σιγή ασυρμάτου» από πλευράς της Έφης Αχτσιόγλου ως προς το ενδεχόμενο αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο όλα δείχνουν πως η «Ομάδα 6+6» βρίσκεται πλέον κοντά στην έξοδο της Κουμουνδούρου.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι «6+6» ετοιμάζονται να φύγουν, δίνοντας στη δημοσιότητα ένα κείμενο – μανιφέστο, όπως έκανε και η Ομπρέλα, ωστόσο μένει να φανεί αν οι ανεξαρτητοποιήσεις των βουλευτών θα συνοδεύουν το κείμενο ή θα γίνουν σε δεύτερο χρόνο.

Υπό τα δεδομένα αυτά φαίνεται πως οι επτά βουλευτές θα σχηματίσουν μια ενιαία Κοινοβουλευτική Ομάδα, στην οποία, όπως όλα δείχνουν, δεν αποκλείεται να ενταχθούν τόσο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και η Πέτη Πέρκα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, επικεφαλής της νέας Κ.Ο. φέρεται πως θα είναι ο Αλέξης Χαρίτσης.

Κατά τα λοιπά, σε επίπεδο ιδεολογικοπολιτικής τοποθέτησης, ο νέος φορέας φαίνεται πως δεν θα κινείται μόνο στα αριστερά, αλλά θα φτάνει ως και το προοδευτικό κέντρο.

Δημοσκόπηση Prorata – Καταρρέει ο ΣΥΡΙΖΑ: Παλεύει για την τρίτη θέση με το ΚΚΕ

Όλα «Μάχη» για την τρίτη θέση δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο ΚΚΕ καθώς συνεχίζεται ο δημοσκοπικός κατήφορός του, όπως καταγράφεται σε νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Prorata. Ισχυρό προβάδισμα για ΝΔ, δεύτερο κόμμα στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ. Έκτος ο Κασσελάκης στις θετικές γνώμες για τους πολιτικούς αρχηγούς.

Αναλυτικά στην πρόθεση ψήφου η εκλογική επιρροή της ΝΔ καταγράφεται στο 34%, του ΠΑΣΟΚ στο 12%, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ στο 10,5%, της Ελληνικής Λύσης στο 4%, της Πλεύσης Ελευθερίας στο 3,5%, της Νίκης και των Σπαρτιατών στο 2,5%, του ΜεΡΑ25 στο 2%. Οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο 15,5%.

Ως προς τις εντυπώσεις απέναντι στους πολιτικούς αρχηγούς, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει θετικές κρίσεις από το 33% της κοινής γνώμης, ενώ έπονται ο Δημήτρης Κουτσούμπας (23%), ο Νίκος Ανδρουλάκης (18%), η Ζωή Κωνσταντοπούλου (15%), ο Κυριάκος Βελόπουλος (13%), ο Στέφανος Κασσελάκης (11%), ο Δημήτρης Νατσιός (4%) και ο Βασίλης Στίγκας (3%).

Ως προς τον δείκτη εμπιστοσύνης σε σχέση με την πρωθυπουργία της χώρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης (39%) υπερέχει με εξαιρετικά μεγάλη διαφορά των ανταγωνιστών του, με τον Στέφανο Κασσελάκη, το Νίκο Ανδρουλάκη και τον Δημήτρη Κουτσούμπα να συγκεντρώνουν ποσοστά χαμηλότερα του 6% στον σχετικό δείκτη.

Το 39% «δεν εμπιστεύεται κανέναν πολιτικό αρχηγό για πρωθυπουργό της χώρας».

Για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Ως προς τις εξελίξεις που αφορούν στον ΣΥΡΙΖΑ, η κοινή γνώμη θεωρεί ότι από την κατάσταση που επικρατεί θα ωφεληθεί κυρίως το ΠΑΣΟΚ (35%) και η ΝΔ (33%). Την ίδια στιγμή, το 24% εκτιμάει ότι οι πρόσφατες αποχωρήσεις στελεχών θα ωφελήσουν τελικά τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ το 69% ότι θα τον ζημιώσουν.

Το 42% της κοινής γνώμης θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη δημιουργίας ενός νέου αριστερού κοινοβουλευτικού κόμματος, άποψη που συμμερίζεται και το 44% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο του 2023.

Το 11% της κοινής γνώμης θεωρεί απόλυτα (4%) ή αρκετά (7%) πιθανό ότι θα ψήφιζε στις επόμενες εκλογές ένα κόμμα που θα δημιουργούνταν από στελέχη που αποχωρούν αυτή την περίοδο από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα