The Lancet: Το ρωσικό εμβόλιο κατά του Covid-19 προκαλεί την επιθυμητή αντίδραση του ανοσοποιητικού

Το ρωσικό εμβόλιο κατά του Covid-19 με την ονομασία Sputnik-V προκάλεσε αντίδραση του ανοσοποιητικού σε όλους τους συμμετέχοντες στα πρώτα στάδια κλινικών δοκιμών, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet, και χαιρετίστηκαν από τη Μόσχα ως απάντηση στους επικριτές της.

Τα αποτελέσματα των δύο κλινικών δοκιμών που διενεργήθηκαν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους με 76 συμμετέχοντες έδειξαν ότι το 100% των συμμετεχόντων ανέπτυξε αντισώματα στον νέο κορονοϊό χωρίς σοβαρές παρενέργειες, σύμφωνα με το Lancet.

Η Ρωσία ενέκρινε το εμβόλιο των δύο δόσεων για εγχώρια χρήση τον Αύγουστο, η πρώτη χώρα που έκανε κάτι τέτοιο, και μάλιστα προτού να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές μεγάλης κλίμακας ή να δημοσιευθούν οποιαδήποτε δεδομένα.

«Στις δύο κλινικές δοκιμές 42 ημερών – με 38 υγιείς ενήλικες συμμετέχοντες η καθεμία – δεν παρατηρήθηκαν σοβαρές παρενέργειες μεταξύ των συμμετεχόντων, ενώ επιβεβαιώθηκε ότι το εμβόλιο προκαλεί παραγωγή αντισωμάτων», αναφέρει το Lancet, προσθέτοντας, «Απαιτούνται μεγαλύτερης διάρκειας και κλίμακας κλινικές δοκιμές και σε σύγκριση με εικονικό φάρμακο, και περαιτέρω έλεγχος προκειμένου να διαπιστωθεί η μακροπρόθεσμη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του Covid-19».

«Με αυτή τη δημοσίευση απαντούμε σε όλα τα ερωτήματα που μας απηύθυνε διαρκώς η Δύση τις τρεις τελευταίες εβδομάδες, εμφανώς με στόχο να αμαυρώσει το ρωσικό εμβόλιο», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Κίριλ Ντμιτρίεφ, επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων, που χρηματοδότησε το εμβόλιο.

Ο Ντμιτρίεφ πρόσθεσε ότι ήδη έχουν συγκεντρωθεί 3.000 εθελοντές για τις κλινικές δοκιμές μεγάλης κλίμακας που ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα και έχουν στόχο να περιλαμβάνουν 40.000 συμμετέχοντες, ενώ τα προκαταρκτικά αποτελέσματα αναμένονται τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο αυτού του έτους.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, καθηγητής του Διεθνούς Κέντρου Πρόσβασης σε Εμβόλια του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, τα χαρακτήρισε «ενθαρρυντικά αλλά μικρής κλίμακας».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα