The Atlantic: Η Ελλάδα επιστρέφει στην πολιτική ομαλότητα

Το περιοδικό The Atlantic φιλοξενεί δημοσίευμα με την υπογραφή της Rachel Donadio και τίτλο Greece is over its crisis, but Europe isn’t. Το δημοσίευμα αναφέρεται στις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα καθώς και στην χρήση της ελληνικής κρίσης από ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις ως παράδειγμα με διαφορετικό περιεχόμενο κατά περίπτωση.

Σχεδόν μια δεκαετία μετά τη διάσωση του 2010, η Ελλάδα παραμένει ένα από τα ζητήματα που προκαλούν μεγάλη πόλωση στην Ευρώπη. Παράλληλα οι πολιτικοί σε ολόκληρη την ΕΕ αντλούν διαφορετικά μαθήματα από τον τρόπο με τον οποίο τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα αντιμετώπισαν την ελληνική κρίση. Η Ελλάδα έχει υπάρξει το προβληματικό παιδί, ο άρρωστος της Ευρώπης, το καναρίνι στο ανθρακωρυχείο, ένα προειδοποιητικό σήμα και ένα μακροχρόνιο πείραμα στο οποίο η οικονομία συναντά την πολιτική, με σημαντικό κοινωνικό κόστος, σημειώνει το δημοσίευμα.

Στην Ελλάδα, ένας κύκλος τελειώνει και η χώρα επιστρέφει στην πολιτική ομαλότητα και σταθερότητα, αναφέρει το δημοσίευμα. Στις εκλογές που θα διεξαχθούν την Κυριακή, το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναμένεται να νικήσει το αριστερό λαϊκιστικό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Η προφανής ένταση μεταξύ της εθνικής κυριαρχίας και της ευρωπαϊκής ενότητας, εξακολουθεί να τροφοδοτεί τη συζήτηση για την Ελλάδα, στην Ευρώπη. Είναι μια δυναμική διαδικασία, τόσο ψυχολογική όσο και πολιτική, η οποία υπερβαίνει τις οικονομικές και ηθικές υποχρεώσεις της συμμετοχής σε μια νομισματική ένωση. Αφορά, το πόση λιτότητα μπορεί να αντέξει μία χώρα χωρίς να διαλυθεί, για το αν πρέπει να τιμωρηθεί η Ελλάδα, καθώς και για το αν η συμμετοχή στην ΕΕ (και στο ευρώ) αποτελεί βοήθεια ή εμπόδιο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Matteo Salvin δήλωσε ότι η Ιταλία «δεν θέλει να έχει την ίδια μοίρα με την Ελλάδα» υπονοώντας ότι δεν θέλει να παραχωρηθεί περισσότερη εθνική κυριαρχία στην ΕΕ, η οποία στη συνέχεια θα επιβάλλει αυστηρή λιτότητα στην Ιταλία. Οι οπαδοί του Salvini χρησιμοποιούν ως επιχείρημα πρόσφατο άρθρο της Corriere della Sera το οποίο θέτει το ερώτημα, κατά πόσο η λιτότητα προκάλεσε την αναποτελεσματική αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στο Μάτι. Αν και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αρνούνται κάτι τέτοιο, το άρθρο είχε τεράστια απήχηση στην ιταλική κοινή γνώμη, κάτι που δείχνει πόσο ευαίσθητο είναι το ζήτημα της λιτότητας αλλά και της Ελλάδας στην Ευρώπη.

Ο χειρισμός της κρίσης από την Ευρώπη κυριάρχησε επίσης στις συνομιλίες τον περασμένο μήνα σχετικά με τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για τη διαχείριση ακραίων καταστάσεων οικονομικής πίεσης, κάτι για το οποίο πιέζει ο Γάλλος πρόεδρος Macron αλλά αντιτίθεται η Γερμανία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι σε μεγάλο μέρος της γερμανικής πολιτικής και λαϊκής φαντασίωσης, η Ελλάδα υπήρξε το υπέρτατο παράδειγμα μιας σπάταλης χώρας, που απαιτούσε από την Γερμανία να λύσει τα προβλήματα της, δανείζοντάς την. Δεν έχει σημασία ότι για χρόνια πριν από την κρίση, η Γερμανία επωφελήθηκε από την Ελλάδα καθώς αυτή αγόραζε γερμανικά προϊόντα με χρήματα δανεισμένα από γερμανικές τράπεζες, σημειώνεται.

Στη συνέχεια το άρθρο αναφέρεται στη στάση χωρών όπως η Γαλλία, έναντι της ελληνικής κρίσης. Μία στάση η οποία χαρακτηρίζεται διισταμένη και επηρεαζόμενη από τη στάση της Γερμανίας. Συμπάθεια για τα δεινά που αντιμετώπισε η Ελλάδα αλλά και κατανόηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας που προτάσσει η Γερμανία. Στη Βρετανία αντίθετα η ελληνική κρίση χρησιμοποιήθηκε ως παράδειγμα για την «ανοησία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», ως παράδειγμα προς αποφυγή αλλά και ως δείγμα για το τι μπορεί να συμβεί στη Βρετανία αν αυτή φύγει χωρίς συμφωνία. Ολοκληρώνεται δε αναφέροντας ότι οι εκλογές της Κυριακής σηματοδοτούν με κάποιο τρόπο το τέλος μιας εποχής πολιτικής της κρίσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία ως ψήφος διαμαρτυρίας εναντίον των συστημικών κομμάτων και αυτή τη φορά, η ψήφος για τη Νέα Δημοκρατία θα είναι η διαμαρτυρία κατά του χειρισμού της οικονομίας και της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα, άλλες χώρες οδεύουν προς τον λαϊκισμό στην Ευρώπη ενώ η Ελλάδα, αφού πέρασε από αυτή τη φάση, φαίνεται έτοιμη να επιστρέψει στο κατεστημένο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα