Thales: Πώς οι ιδέες του σήμερα γίνονται τεχνολογίες του αύριο

Λίγα χιλιόμετρα νότια από το Παρίσι βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του πολυτεχνείου Paris Saclay, ένα μεγάλο campus με χωριστά συγκροτήματα: για την πυρηνική ενέργεια, τα φωτοβολταϊκά, τη νανοτεχνολογία, την κβαντική φυσική και μηχανική και όχι μόνο. Στο τεράστιο αυτό campus συναντιούνται και ενώνουν τις δυνάμεις τους η πανεπιστημιακή κοινότητα, το γαλλικό εθνικό κέντρο ερευνών CNRS αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις: η γαλλική ΔΕΗ EDF, η επίσης γαλλική εταιρεία ψηφιακής τεχνολογίας Atos, η αμερικανική IBM, η γαλλική βιομηχανία αερίων Air Liquide καθώς και μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες τεχνολογίας η επίσης γαλλική Thales.

Η τελευταία έδωσε και την αφορμή για να συγκεντρωθούν περισσότεροι από 40 δημοσιογράφοι από όλη την Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία προκειμένου να ανακοινωθεί μια νέα συνεργασία του Paris Saclay, του CNRS και της Thales: οι τρεις φορείς ενώνουν τις δυνάμεις τους και δημιουργούν ένα νέο κέντρο κβαντικής τεχνολογίας, στο οποίο θα μελετηθούν και θα αναπτυχθούν κβαντικές εφαρμογές που θα τύχουν ευρείας εμπορικής εφαρμογής το νωρίτερο στα τέλη της επόμενης 10ετίας.

Στην πραγματικότητα, η Thales, ένας κολοσσός με 80 χιλιάδες εργαζόμενους, παρουσία σε 68 χώρες και πωλήσεις 19 δισ. ευρώ το 2018, αποφάσισε να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία του νέου αυτού κέντρου καθώς θεωρεί ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, στα επόμενα 5 έως 10 χρόνια τα 2/3 των δραστηριοτήτων της στους τομείς που σήμερα επικεντρώνεται, δηλαδή στις επίγειες μεταφορές, την αεροπορική βιομηχανία, την αεροδυναμική τεχνολογία, την αμυντική και τη διαστημική τεχνολογία, θα έχει να κάνει με την κβαντική μηχανική.

Thales Παρίσι

“Ξεκινάμε την κβαντική επανάσταση στην Thales, η κβαντική μηχανική μπαίνει στο επίκεντρο της στρατηγικής της Thales” τόνισε κατά την παρουσίαση του νέου ερευνητικού κέντρου ο CTO της εταιρείας Marko Erman.

Η κβαντική μηχανική υπάρχει ήδη στην καθημερινή μας ζωή έστω και εάν δεν γνωρίζουμε καν τι είναι ή τι σημαίνει. Από τα laser και τα gps μέχρι τα τρανζίστορ, η πρώτη κβαντική επανάσταση άλλαξε ήδη μια φορά τον κόσμο. Η δεύτερη κβαντική επανάσταση σύμφωνα με τον κ. Erman θα αλλάξει ακόμη περισσότερο τα πάντα από τους σένσορες, μέχρι τις επικοινωνίες και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Για την Thales και τις δραστηριότητές της, η κβαντική μηχανική θα παίξει ρόλο σε τρία διαφορετικά είδη εφαρμογών:

Καταρχάς οι κβαντικοί σένσορες θα αλλάξουν τα πάντα γύρω από την ακρίβεια στον υπολογισμό του χώρου, του χρόνου και των άλλων δεδομένων, θα βελτιώσουν την πραγματική απόδοση, το χρόνο και τον αριθμό των δεδομένων που μπορούν να επεξεργαστούν. Η βελτίωση θα μετριέται πολλαπλασιαστικά σε σχέση με τις δυνατότητες των σημερινών σενσόρων.

Η δεύτερη εφαρμογή έχει να κάνει με την επικοινωνία και με την ασφάλεια της διακίνησης πληροφοριών και δεδομένων. Με την κβαντική τεχνολογία, ουσιαστικά θα είναι αδύνατη η οποιαδήποτε υποκλοπή καθώς θα μπορεί να γίνει άμεσα αντιληπτή. Στην πραγματικότητα μέσω της κβαντικής φυσικής η μετάδοση δεδομένων “σπάει” σε μοναδικά άτομα, όπως εξήγησαν στους δημοσιογράφους δύο νεαροί ερευνητές που ανήκουν σε μία από τις πολλές ομάδες που εργάζονται ήδη σε κβαντικές εφαρμογές.

Thales Παρίσι

Η τρίτη εφαρμογή αφορά στους κβαντικούς υπολογιστές, οι οποίοι θα επεξεργάζονται δεδομένα και θα επιλύουν προβλήματα όχι σειριακά όπως γίνεται σήμερα αλλά παράλληλα και ταυτόχρονα.

Για να μπορεί η Thales να ανταποκριθεί σε 10 χρόνια στην πρόκληση της νέας κβαντικής επανάστασης χρειάζεται ήδη από σήμερα ειδικοί από κάθε τομέα να δουλέψουν για την προώθηση της τεχνολογίας, σε κάθε πτυχή της από τις αλλαγές στον προγραμματισμό των υπολογιστών μέχρι τις νέες κεραίες που θα χρειάζονται για την επικοινωνία.

Σε αυτά τα εργαστήρια του νέου ερευνητικού κέντρου στο οποίο συναντιούνται πανεπιστήμιο, έρευνα και επιχειρήσεις, ζουν και εργάζονται ενθουσιώδεις ερευνητές, νέοι που δουλεύουν στο πώς να ψύχουν τα άτομα προκειμένου να πετύχουν μέσω της κβαντικής φυσικής να αλλάξουν τη μετάδοση των δεδομένων για το gps του 2050 ή επιστήμονες που προσπαθούν να δουν με ποιον ημιαγωγό μπορούν να πετύχουν την καλύτερη δυνατή ασφάλεια στην μετάδοση δεδομένων.

Έμφαση στο R&D

Η νέα αυτή συνεργασία αποτελεί ένα ακόμη δείγμα της έμφασης που δίνει η Thales στην έρευνα και καινοτομία. Κάθε χρόνο η γαλλική εταιρεία χρηματοδοτεί από δικά της κεφάλαια 1 δισ. ευρώ για έρευνα: στην έρευνα της Thales απασχολούνται 25 χιλιάδες εργαζόμενοι, 10 χιλιάδες developers και 3 χιλιάδες ερευνητές.

Και βέβαια η επιλογή του Paris Saclay μόνο τυχαία δεν ήταν για το νέο εργαστήριο κβαντικής μηχανικής: πρόκειται για το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο της Γαλλίας, στο οποίο απασχολούνται 9 χιλιάδες ερευνητές και το 35% του ακαδημαϊκού προσωπικού που ασχολείται με την κβαντική τεχνολογία στη Γαλλία.

Στο ενεργητικό του το Paris Saclay μετρά ένα βραβείο Νόμπελ, ένα χρυσό μετάλλιο CNRS, 8 ασημένια μετάλλια CNRS και τέσσερις ακόμη διακρίσεις ERC Laureates.

Στηριζόμαστε στις επιτυχείς συνεργασίες με τη βιομηχανία έχουμε ήδη στο ενεργητικό μας τη δημιουργία 2 start ups που ασχολούνται με την κβαντική τεχνολογία, η νέα συνεργασία μας δημιουργεί την υποδομή ώστε να ανταποκριθούμε στον παγκόσμιο ανταγωνισμό γύρω από την κβαντική τεχνολογία ανέφερε εκ μέρους του Paris Saclay η πρόεδρος του πανεπιστημίου Sylvie Retailleau.

Σε ό,τι αφορά την ίδια την Thales αξίζει να αναφερθεί ότι η εταιρεία ανήκει σε ποσοστό 34,92% στο γαλλικό κράτος, κατά 29,86% στην Dassault Aviation,  0,3% ανήκει στην ίδια την εταιρεία, 3,23% ανήκει στους εργαζόμενους, 31,99% σε άλλους μετόχους

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα