Θα συμφωνήσουν όλοι στην επέκταση των 120 δόσεων και στις επιχειρήσεις;

Ζήτημα άμεσης επέκτασης (μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου) των 120 δόσεων και για τις επιχειρήσεις με τζίρο έως και δύο εκατ. ευρώ έθεσε χθες βράδυ σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Αναφερόμενος στην ρύθμιση των 120 δόσεων δήλωσε έτοιμος, αν συμφωνήσουν και τα άλλα κόμματα, να προωθήσει άμεσα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις με τζίρο ως δύο εκατ. ευρώ να ρυθμίζουν τις οφειλές τους στη εφορία μέχρι και 120 δόσεις.

Πολιτική προϋπόθεση γι’ αυτή τη νέα ρύθμιση είναι να τη δεχθούν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης και βεβαίως η ΝΔ, η οποία σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της σχετικά με τις ρυθμίσεις των 120 δόσεων σε ταμεία και εφορίες.

Η επέκταση, όπως την πρότεινε ο πρωθυπουργός, μπορεί πρακτικά να βοηθήσει την ένταξη περισσότερων επιχειρήσεων. Ως γνωστόν ο μικρός αριθμός των δόσεων (από 24 έως και 36) που επέτρεπε ο νόμος να ρυθμίσουν οι επιχειρήσεις τις οφειλές τους στην εφορία ήταν αυτό που είχε δεχθεί τις περισσότερες επικρίσεις.

Υπενθυμίζεται ότι περιορισμός αυτός επιβλήθηκε από τους δανειστές ώστε να μην υπάρχει η λογική των μακροχρόνιων ρυθμίσεων οφειλών στις επιχειρήσεις γεγονός που κατ’ αυτούς θα δημιουργούσε μια κουλτούρα μη εκπλήρωσης των υποχρεώσεων τους.

Ο παραπάνω περιορισμός οδήγησε στο γεγονός να ανέρχονται μόλις σε μερικές δεκάδες οι αιτήσεις για την ένταξη στην ρύθμιση στην εφορία από επιχειρήσεις. Και αυτό διότι, καθώς φαίνεται, είναι πολύ λίγες οι επιχειρήσεις που βλέπουν σαν ευκαιρία να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους με περισσότερες (36) δόσεις από αυτές της πάγιας 12μηνης έως 24μηνης ρύθμισης που συνεχίζει να ισχύει.

Συγκριτικά περισσότεροι είναι οι ιδιώτες μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες που εντάχθηκαν στη ρύθμιση για την εφορία. Έναν μήνα μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας, οι αιτήσεις είχαν φτάσει τις 185.000 και το ρυθμισμένο ποσό τα 805 εκατ. ευρώ. Το αποτέλεσμα είναι σαφώς καλύτερο από αυτό των επιχειρήσεων αλλά είναι μάλλον απογοητευτικό το γεγονός ότι περίπου μόλις 4 στους 100 (από τα 3,7 εκατ. οφειλετών που χρωστούν έως και 10.000 ευρώ στην εφορία) έσπευσαν να μπουν και να ρυθμίσουν την οφειλή τους.

Κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση της παραπάνω εικόνας βέβαια έπαιξε και η πρόωρη προκήρυξη εκλογών αφού σε προεκλογικές περιόδους αναμένεται μια ύφεση στις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, όπως και η ασαφής τοποθέτηση της ΝΔ σχετικά με την τύχη της ρύθμισης, σε περίπτωση επικράτησης της στις εκλογές.

Σχετικά Νέα