«Θα απαντάμε σε κάθε χτύπημα που γίνεται με αμερικανικούς πυραύλους»

Το Κρεμλίνο δήλωσε, την Παρασκευή (29/11), ότι η Μόσχα θα συνεχίσει τις επιθέσεις σε ουκρανικούς στόχους «κάθε φορά» που θα πλήττεται με πυραύλους που προμηθεύουν οι ΗΠΑ, απαντώντας στην καταδίκη του χτυπήματος στο ενεργειακό δίκτυο της Ουκρανίας από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

«Ο Πούτιν είχε προειδοποιήσει ότι η εξουσιοδότηση για τη χρήση αμερικανικών και άλλων πυραύλων ξένης κατασκευής ήταν ένα ανεύθυνο και κλιμακούμενο βήμα», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Και αν χρησιμοποιηθούν αυτοί οι πύραυλοι, θα υπάρχει κάθε φορά η κατάλληλη απάντηση», πρόσθεσε

«Όπως έχω πει επανειλημμένα, θα υπάρχει πάντα μια απάντηση από την πλευρά μας», επεσήμανε ο Πεσκόφ.

Πούτιν: Αν η Ουκρανία αποκτήσει πυρηνικά, θα χρησιμοποιήσουμε κάθε διαθέσιμο όπλο εναντίον της
Παράλληλα, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Πέμπτη (28/11) ότι η Ρωσία θα αποκλείσει κάθε προσπάθεια της Ουκρανίας να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και θα χρησιμοποιήσει όλα τα όπλα που έχει στη διάθεσή της κατά της Ουκρανίας, αν συμβεί ένα τέτοιο σενάριο.

Η εφημερίδα New York Times ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι ορισμένοι δυτικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μπορεί να δώσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία πριν αποχωρήσει από την προεδρία.

Ο Πούτιν, μιλώντας στην Αστάνα του Καζακστάν, δήλωσε ότι είναι πρακτικά αδύνατο για την Ουκρανία να παραγάγει πυρηνικό όπλο, αλλά μπορεί να φτιάξει κάποιο είδος «βρώμικης βόμβας».

Παράλληλα, επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για να ξεκινήσουν συνομιλίες με την Ουκρανία για μια πιθανή ειρηνευτική διευθέτηση, αλλά ότι οι όροι που έθεσε τον Ιούνιο για μια συμφωνία παρέμειναν αμετάβλητοι.

Ο Πούτιν είπε τον Ιούνιο ότι η Ρωσία θα τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία μόνο εάν το Κίεβο εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες του για ένταξη στο ΝΑΤΟ και παραδώσει το σύνολο των τεσσάρων επαρχιών που διεκδικεί η Μόσχα, αιτήματα που το Κίεβο απορρίπτει.

«Πιθανό να χτυπήσουμε το Κίεβο με πυραύλους Oreshnik»
«Η Ρωσία επιλέγει να πλήξει στόχους στην Ουκρανία που μπορούν να περιλαμβάνουν κέντρα λήψης αποφάσεων»στο Κίεβο ως απάντηση στα ουκρανικά πλήγματα με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στο ρωσικό έδαφος με δυτικά όπλα», δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι ρωσικές επιθέσεις δεν έχουν πλήξει μέχρι στιγμής κυβερνητικά κτίρια στην ουκρανική πρωτεύουσα. Το Κίεβο προστατεύεται σε μεγάλο βαθμό από την αεράμυνα, αλλά ο Πούτιν λέει ότι ο ρωσικός υπερηχητικός πύραυλος Oreshnik, τον οποίο εκτόξευσε για πρώτη φορά σε ουκρανική πόλη την περασμένη εβδομάδα, δεν μπορεί να αναχαιτιστεί.

«Φυσικά, θα απαντήσουμε στα συνεχιζόμενα πλήγματα στο ρωσικό έδαφος με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς δυτικής κατασκευής, όπως έχει ήδη ειπωθεί, μεταξύ άλλων, συνεχίζοντας ενδεχομένως να δοκιμάζουμε τον Oreshnik σε συνθήκες μάχης, όπως έγινε στις 21 Νοεμβρίου», δήλωσε ο Πούτιν σε συνάντηση της συμμαχίας ασφάλειας πρώην σοβιετικών χωρών στο Καζακστάν.

«Επί του παρόντος, το Υπουργείο Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο επιλέγουν στόχους για πλήγματα στο ουκρανικό έδαφος. Οι στόχοι μπορούν να είναι στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αμυντικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις ή κέντρα λήψης αποφάσεων στο Κίεβο», είπε.

Η Ρωσία λέει ότι η Ουκρανία εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους ATACMS των ΗΠΑ στη δυτική Ρωσία για πρώτη φορά στις 19 Νοεμβρίου, γεγονός που την ώθησε να απαντήσει δύο ημέρες αργότερα με την εκτόξευση του Oreshnik, ενός νέου πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς, στο Ντνίπρο.

Έκτοτε, η Ρωσία λέει ότι η Ουκρανία εκτόξευσε περισσότερους ATACMS στο Κουρσκ στις 23 και 25 Νοεμβρίου.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η ρωσική παραγωγή προηγμένων πυραυλικών συστημάτων υπερβαίνει κατά 10 φορές την παραγωγή της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ και ότι η Μόσχα σχεδιάζει να αυξήσει περαιτέρω την παραγωγή.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα