Θ. Ζαούτης: Ολοκληρώνεται το επιχειρησιακό σχέδιο του υπ. Υγείας για νοσηλείες παιδιών

Αυτή τη στιγμή, εκτός από την Αττική, που έχει τα τρία μεγάλα παιδιατρικά νοσοκομεία, “Παίδων”, “Αγλαΐα Κυριακού”, “Πεντέλης”, και μία Πανεπιστημιακή κλινική στο “Αττικόν”, γίνεται εκτίμηση σε όλες τις υγειονομικές περιφέρειες που υπάρχουν επαρχιακά νοσοκομεία, (Βόρειο Ελλάδα, Δυτική Μακεδονία, Θράκη, Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα) ποια κέντρα έχουν τη χωροταξική δυνατότητα, αλλά και το προσωπικό για νοσηλείες παιδιών.

Επίσης υπάρχει μία επιτροπή παιδολοιμωξιολόγων που φτιάχνει τις κατευθυντήριες οδηγίες γύρω από τα κριτήρια εισαγωγής και τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι παιδίατροι που θα νοσηλεύσουν παιδιά με Covid.

Τα παραπάνω δηλώνει σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου “104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ” o Καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και στο ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Θεοκλής Ζαούτης, αναφερόμενος στο επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας, που εκπονείται υπό την επίβλεψη του ΓΓ Δημόσιας υγείας Γιάννη Κωτσιόπουλου, για την περίπτωση που αυξηθούν οι ανάγκες για νοσηλείες παιδιών.

Ο καθηγητής Ζαούτης, που είναι και σύμβουλος του ΓΓ για το επιχειρησιακό σχέδιο, αναφέρει ότι το άνοιγμα των σχολείων δεν έχει επηρεάσει την αύξηση κρουσμάτων σε παιδιά, καθότι όπως λέει αυτή είχε ξεκινήσει πριν επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία και παραμένει σταθερή. Ωστόσο παραδέχεται ότι η μεγάλη αύξηση σε νοσηλείες παιδιών στην Αμερική ανησυχεί τους αρμόδιους. “Αυτός είναι και ο λόγος που έχουμε μπει όλοι στη διαδικασία να δουλεύουμε αυτό το σχέδιο αντιμετώπισης παιδιών στα νοσοκομεία μας”.

Ο καθηγητής μιλώντας για τις συνέπειες που έχει η πανδημία στα παιδιά, στέκεται σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο “Jama” και η οποία συμπεραίνει ότι το κλείσιμο σχολείων θα επηρεάσει μακροχρόνια το προσδόκιμο ζωής των παιδιών, αυτών που έχουν χάσει χρονιά ή χρονιές, όπως λέει χαρακτηριστικά.

“Στην Ελλάδα το 2% των παιδιών που νοσούν από Covid-19 χρειάζονται νοσηλεία. Κάποιο μικρότερο ποσοστό από αυτά θα χρειαστεί ΜΕΘ. Το long Covid, που αφορά ένα 10% των παιδιών, εμφανίζεται με μακρόχρονη κόπωση, κατάθλιψη, άγχος, αναπνευστικά προβλήματα και πονοκεφάλους”.

Σχετικά με τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών ο κ. Ζαούτης εκτιμά ότι θα ξεκινήσει το επόμενο έτος, ενώ την ίδια στιγμή, όπως λέει γίνονται μελέτες για μικρότερα παιδιά, από βρέφη έξι μηνών έως παιδιά πέντε ετών.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα