Θ. Ξανθόπουλος: «Η νεοσυντηρητική πολιτική της κυβέρνησης υπονομεύει τη λειτουργία της δικαιοσύνης»

Για τη νεοσυντηρητική πολιτική της κυβέρνησης που πλήττει θεμελιώδη κοινωνικά δικαιώματα και υπονομεύει το κράτος δικαίου, μίλησε στο Κόκκινο και την εκπομπή του Θ. Λαζαρίδη, μίλησε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Δράμας, Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

«Η πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο της δικαιοσύνης είναι θέμα στρατηγικής επιλογής. Η νεοσυντηρητική αντίληψη ουσιαστικά δεν αντιλαμβάνεται τις υποχρεώσεις της χώρας από το Σύνταγμα, τις διεθνείς συμβάσεις, το νομικό πολιτισμό. Επιτίθενται σε ότι έχει κοινωνική διάσταση, καταστρατηγώντας με το πρόσχημα της επιτάχυνσης, κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα. Αλλά έτσι δεν μιλάμε για κράτος δικαίου», σημείωσε. Και πρόσθεσε:

«Πρόβλημα υπάρχει όταν επικαλείσαι το Σύνταγμα για να περιστείλεις δικαιώματα. Όταν για πρώτη φορά νομοθετείς την πτώχευση και των φυσικών προσώπων που πήραν δάνεια αλλά δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν και αυτό θεωρείται πτωχευτική περιουσία. Πρόσφατα θεσμοθετήθηκε η πιλοτική δίκη στις αστικές διαφορές, ως ένθετος βαθμός δικαιοδοσίας. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί να επιλύσει μια κι έξω υποθέσεις π.χ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ή για τα εργασιακά δικαιώματα. Γι αυτό και προσπαθούμε να συμπτύξουμε μια κοινωνική συμμαχία αντίστασης, γιατί η λειτουργία του κράτους δικαίου αφορά ευρύτερα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας που θίγονται από τις πολιτικές της ΝΔ.».

«Οι βασικές αρχές του κράτους δικαίου είναι αδιαπραγμάτευτες. Οφείλουμε να διευρύνουμε​ την κοινωνική δυναμική. Εκεί αποσκοπούσαν οι πρωτοβουλίες μας με π.χ την ταυτότητα φύλλου Δέστε τι έγινε με την περίπτωση της efood. Σήμερα η κοινωνία στενάζει και ζητάει λύσεις», υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα