Θ. Θεοχαρόπουλος: Προχωράμε μπροστά για το παρόν και το μέλλον

Χαρακτηρίζοντας ηχηρό μήνυμα συσπείρωσης, την παρουσία των ομιλητών στην εκδήλωση της Λάρισας, ο κ. Θεοχαρόπουλος τόνισε πως «είμαστε εδώ, αποφασισμένοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να προχωρήσουμε μαζί για έναν ισχυρό προοδευτικό πόλο».

«Μας ενώνει η κρισιμότητα των περιστάσεων» σημείωσε στη συνέχεια. «Μας ενώνει η ανάγκη κοινών απαντήσεων στα δύσκολα ερωτήματα, στις νέες προκλήσεις για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Συγκροτούμε μια ευρεία συμμαχία, η οποία στηρίζεται σε προγραμματική βάση. Συμμαχούμε για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας, για τη βιώσιμη ανάπτυξη, για την υπεράσπιση της εργασίας και ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους στην Παιδεία, την Υγεία, την Κοινωνική Αλληλεγγύη, για τη διεύρυνση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, για μια ισχυρή και δημοκρατική Ευρώπη».

«Το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι παρεμπίπτον ζήτημα για την Ελλάδα» ανέφερε ακόμη ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. «Η οικονομική κρίση και η αναποτελεσματική αντιμετώπιση των πιέσεων από τις μεταναστευτικές ροές ανέδειξαν τις αδυναμίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Οι ανισότητες διευρύνονται ακόμη και στο εσωτερικό των πιο αναπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών. Η διαχείριση της ευρωπαϊκής πορείας από τις πλειοψηφούσες μέχρι σήμερα συντηρητικές δυνάμεις, οι παραλυτικές ισορροπίες και τα μικρά διστακτικά βήματα έχουν οδηγήσει στην υποχώρηση του ευρωπαϊκού οράματος. Ο φόβος και οι εύκολες αλλά ανέφικτες λύσεις στα σύγχρονα πολύπλοκα προβλήματα που δίνουν οι δυνάμεις του εθνικισμού και του ακροδεξιού λαϊκισμού, καλλιεργώντας το μίσος για την Ευρώπη και τη δημοκρατία, στρέφουν δυστυχώς ορισμένους πολίτες σε αυτές. Στη χώρα μας μάλιστα η νεοναζιστική – ακροδεξιά Χρυσή Αυγή, που κατηγορείται ως εγκληματική οργάνωση, είναι σταθερά τρίτη δύναμη».

Έκανε λόγο για υιοθέτηση από πολλά κόμματα της ευρωπαϊκής δεξιάς, της «ατζέντας της ακροδεξιάς», εξηγώντας όμως πως: «Πετυχαίνουν ακριβώς το αντίθετο από αυτό που επιδιώκουν. Αντί να αποδυναμώνουν, ενισχύουν τον ακροδεξιό λαϊκισμό. Το βλέπουμε και στη χώρα μας, με τη ΝΔ που διολισθαίνει σε όλο και πιο σκληρές δεξιές απόψεις τόσο στα εθνικά θέματα όσο και σε θέματα οικονομίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ζήτησε «άμεση και αποτελεσματική» απάντηση από τις προοδευτικές δυνάμεις, χαρακτηρίζοντας «αφετηρία» τις ευρωεκλογές. «Το διακύβευμα των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου είναι οι προοδευτικές δυνάμεις να φράξουμε το δρόμο στο νεοσυντηρητισμό, στο νεοφιλελευθερισμό και στην ακροδεξιά. Να πιάσουμε ξανά το νήμα από την αρχή, από την ιδέα της ενωμένης Ευρώπης, και να κάνουμε την Ευρώπη και πάλι ελκυστική» είπε.

«Η σύλληψη της ιδέας της ενωμένης Ευρώπης είναι το πιο αριστερό, προοδευτικό πρότζεκτ. Όταν το κύριο είναι η βελτίωση των συνθηκών εντός των οποίων δημιουργεί και αναπτύσσεται ο άνθρωπος, τότε πουθενά αλλού δεν υπήρξε καλύτερο μοντέλο απ’ αυτό που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφερε ακόμη ο κ. Θεοχαρόπουλος, λέγοντας παράλληλα πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα χρειάζεται ν’ αλλάξει ριζικά για να υπάρξει με προοπτική. Για να αντιστραφεί το ρεύμα του αντιευρωπαϊσμού και του εθνολαϊκισμού πρέπει οι πολίτες να συμμετέχουν στις αποφάσεις που θα λαμβάνονται από δημοκρατικά εκλεγμένα και νομιμοποιημένα όργανα κι όχι από άτυπα εξωθεσμικά κέντρα, με κυρίαρχο το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι αναγκαία σε όλους τους τομείς, για μία δημοκρατική Ευρώπη που θα δίνει τη μάχη της αειφόρου ανάπτυξης, με σταθερή στόχευση για μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, θα αντιπαρατίθεται αποφασιστικά στον εθνικισμό, τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία, θα αντιμετωπίζει κοινά το προσφυγικό ζήτημα και θα στοχεύει στην πολιτική της ενοποίηση».

Αναφερόμενος στη ΔΗΜΑΡ, σημείωσε πως πορεύεται σταθερά με προοδευτικές θέσεις, «κάτι που το έχει αποδείξει έμπρακτα με τη στάση της σε κορυφαία ζητήματα πολιτικής. Ψηφίσαμε την απλή αναλογική, τα νομοσχέδια που αφορούσαν τα ανθρώπινα δικαιώματα, την μη περικοπή συντάξεων, το κοινωνικό μέρισμα, τη συνταγματική κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους και βεβαίως τη Συμφωνία των Πρεσπών. Όσα ακολούθησαν στην χώρα μας, με την έξαρση ενός νέου εθνολαϊκισμού, έφεραν στο προσκήνιο με τον πιο έντονο τρόπο τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ προόδου και συντήρησης. ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ βρεθήκαμε στην ίδια πλευρά, μένοντας σταθεροί στην υπεύθυνη στάση επίλυσης του Μακεδονικού και βάζοντας πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον. Πήγαμε κόντρα στο κυρίαρχο ρεύμα, αψηφήσαμε το πολιτικό κόστος, κρατήσαμε μια πραγματικά πατριωτική στάση προς όφελος των συμφερόντων της χώρας συμβάλλοντας εμπράκτως στην οικοδόμηση μιας ειρηνικής βαλκανικής γειτονιάς, την ώρα που άλλες πολιτικές δυνάμεις, που αυτοπροσδιορίζονται και ως προοδευτικές, φλερτάρουν συστηματικά με εσωστρεφείς και εθνικολαϊκιστικές αντιλήψεις. Οι συνεργασίες των πολιτικών δυνάμεων για την προώθηση στόχων ευρύτερης σημασίας είναι συστατικό στοιχείο πολιτικής μας ταυτότητας».

«Οι πολιτικές συνθήκες, όπως έχουν διαμορφωθεί σήμερα στην χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη, δείχνουν ότι η συμπόρευση είναι απαραίτητη για να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για μια μεγάλη συμμαχία όλων όσων αυτοτοποθετούμαστε στον αριστερό, προοδευτικό χώρο» τόνισε επίσης ο κ. Θεοχαρόπουλος, σημειώνοντας πως «η κοινή βούλησή μας για την προώθηση μίας ενωτικής διαδικασίας προοδευτικής συμπαράταξης για να ηττηθεί η συντηρητική δεξιά και η ακροδεξιά έθεσαν τις βάσεις για μια μεγάλη Προοδευτική Συμμαχία. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι για να βγει η χώρα οριστικά από την κρίση πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη».

«Αφήνουμε στην άκρη υπαρκτές διαφορές μας για το παρελθόν και για πολιτικές που ασκήθηκαν. Αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από τις όποιες διαφωνίες μας» είπε ακόμα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, που συμπλήρωσε «Προχωράμε μαζί. Προχωράμε μπροστά για το παρόν και το μέλλον, για την ανάγκη ανάδειξης μιας νέας προοδευτικής ταυτότητας με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο. Μιας σύγχρονης αριστερής πρότασης διακυβέρνησης, σε Ελλάδα και Ευρώπη. Η ΔΗΜΑΡ, με τις πολιτικές της αποσκευές θα συμβάλλει αποφασιστικά ώστε να σηματοδοτηθεί ένα νέο ξεκίνημα στον προοδευτικό χώρο στραμμένο στο παρόν και στο μέλλον.

Απευθυνόμαστε σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες. Σε όλες τις δυνάμεις της μεταρρυθμιστικής, ανανεωτικής, δημοκρατικής αριστεράς, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας και της πολιτικής οικολογίας και τους καλούμε να συστρατευθούν σε μια ευρεία προοδευτική συμμαχία, για να δώσουμε από κοινού τη μάχη στις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις».

AΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Νέα