Θ. Σκυλακάκης: Πλέον το 2032 δεν αποτελεί κρίσιμο έτος για το χρέος

Εντυπωσιακή, δε, είναι η απόδοση του 15ετούς τίτλου, που πλέον διαπραγματεύεται στο 1,445%, όταν προ δεκαημέρου, η επιτυχημένη έκδοση της Ελλάδας έκλεισε με απόδοση 1,9%. Οι τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο των αγορών (σ.σ. με εξαίρεση την στασιμότητα στο Χ.Α.) αλλάζουν τις παραδοχές της Ευρώπης και του ΟΔΔΗΧ ως προς τη βιωσιμότητα του χρέους.

Μάλιστα, η διαπίστωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Θ. Σκυλακάκη, που μίλησε στο mononews.gr είναι ότι «το μήνυμα που πήραμε από την πρόσφατη έκδοση 12ετούς ομολόγου της Ελλάδας λέει ότι το 2032 δεν είναι τελικά το κρίσιμο έτος για το χρέος».

Από τη στιγμή, λοιπόν, που η Ελλάδα κατάφερε να δανειστεί με επιτόκιο ρεκόρ για τα δεδομένα της οικονομίας και χωρίς ακόμα να έχει ανακτήσει επενδυτική βαθμίδα οδηγεί στο συμπέρασμα την κυβέρνηση η οποία μοιράζεται τις σκέψεις αυτές με τους θεσμούς ότι το 2032 που ήταν η χρονική περίοδος βιωσιμότητας του χρέους δεν είναι το ορόσημο.

Ούτως ή άλλως το δεκαπενταετές ομόλογο που εκδόθηκε προ δεκαημέρου λήγει το 2035. Ενώ τα επιτόκια αναχρηματοδότησης του χρέους διαμορφώνονται σε 5,1%, το 1,9% που εξασφαλίστηκε δημιουργεί νέα δεδομένα, τόσο ως προς το χρέος, όσο και ως προς την αναγκαιότητα των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% ως το 2021.

Εκτός από την έκθεση της βιωσιμότητας του χρέους που ετοιμάζουν οι θεσμοί, αντίστοιχη μελέτη εκπονεί και ο ΟΔΔΗΧ. ‘Ηδη, η Ευρώπη, όπως αναφέρουν πηγές κοντά στο οικονομικό επιτελείο αναπροσαρμόζει τις εκτιμήσεις της σε μια σειρά από κρίσιμα μεγέθη.

Όπως άλλωστε αποκάλυψε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Τζεντιλόνι στη χειμερινή έκθεση της Κομισιόν, η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα στις 13 Φεβρουαρίου, θα προβλέπει περαιτέρω αύξηση του στόχου για ανάπτυξη.

Σημειωτέον ότι η Κομισιόν προβλέπει σύμφωνα με την φθινοπωρινή έκθεσή της ανάπτυξη για φέτος 2,3% και η κυβέρνηση 2,8% (3% έχει πει ο πρωθυπουργός σε συναντήσεις του στο εξωτερικό).

Σε κάθε περίπτωση, η διαπραγμάτευση για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων έχει μπει στο τραπέζι, αλλά οι αγορές αποτελούν τον πλέον αξιόπιστο μάρτυρα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Και στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρουν πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο δεν αποκλείει να επιχειρήσει μία ακόμα έκδοση μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου 2020, δεκαετή ή ακόμα και 3ετή για να κουμπώσουν και σε εκείνες τις σειρές οι καμπύλες επιτοκίων.

Κατά τα άλλα αδιάψευστο μάρτυρα της βελτίωσης του κλίματος αποτελεί η έκδοση μειωμένης εξασφάλισης της Αlpha, με το επιτόκιο να υποχωρεί στο 4,25%, όταν είχε ανοίξει 100 μονάδες ψηλότερα…

Πηγή: mononews.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα