Θ. Σκυλακάκης – Ν. Βέττας: Η «συνταγή» για να έρθει πιο γρήγορα η ανάκαμψη

Πόσο έχουν επιβαρύνει την ελληνική οικονομία η πανδημία και τα lockdown; Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την επόμενη μέρα και ποιος είναι ο οδικός χάρτης για να έρθει πιο γρήγορα η ανάκαμψη;

Μιλώντας στο «Ράδιο Κ» και στον Μιχάλη Τσιντσίνη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης και ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, μιλούν για τις προοπτικές της οικονομίας μετά την πανδημία και τις μεταρρυθμίσεις που μπορούν να φέρουν πιο κοντά την ανάκαμψη.

Όπως διαβεβαιώνει ο κ. Σκυλακάκης η οικονομία έχει τους απαιτούμενους πόρους από δημοσιονομικής πλευράς για να αντεπεξέλθει, υπό την προυπόθεση όμως «ότι θα πορευθούμε το επόμενο εξάμηνο με σύνεση και σωφροσύνη». «Είμαστε σε ένα τεντωμενο σχοινί. Από τη μία πλευρά υπάρχουν οι ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας, από την άλλη πρέπει να κρατήσουμε τη δημοσιονομική ισορροπία και τη δυνατότητά μας να ανακάμψουμε με μεγάλη ‘αλτικότητα’ τον επόμενο χρόνο» δηλώνει.

«Μικρότερο το κόστος από εκείνο που προκάλεσε το πρώτο εξάμηνο του ‘15»

Σε ό,τι αφορά το κόστος των lockdown για την ελληνική οικονομία απαντά πως «η πανδημία έχει προκαλέσει λιγότερο κόστος μέχρι στιγμής από αυτό που προκάλεσε το πρώτο εξάμηνο του ‘15». «Ενώ είναι σοβαρό το κόστος έχουμε ταυτόχρονα κερδίσει τα 19 δισ. grants και 13 δισ. δυνατότητας δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης που, επενδύοντάς τα σωστά, μας καλύπτουν σοβαρό μέρος της ζημιάς» εξηγεί.

Πόσο αντέχει η οικονομία;

Από την πλευρά του ο κ. Βέττας δεν κρύβει τους προβληματισμούς του για την επόμενη ημέρα. «Το μέσο σενάριο είναι το υγειονομικό πρόβλημα θα αρχίσει να χάνει τη βαρύτητά του προς το τέλος της άνοιξης, το οποίο δεν εξασφαλίζει επαρκή χρόνο για να έχουμε μάλλον μια κανονική τουριστική περίοδο» σημειώνει.

«Με προβληματίζουν τρία πράγματα: Πρώτον δεν αντέχει μόνο το ελληνικό σύστημα, ήδη αυτά που κάνουμε δεν θα μπορούσαμε να τα κάνουμε χωρίς τις ‘πλάτες’ της Ευρώπης. Δεν είναι μόνο τα χρήματα που μας δίνουν οι Βρυξέλλες, είναι και αυτά που έκανε η Φραγκφούρτη, η οποία λέει ουσιαστικά ‘μην ανησυχείτε ακομη και τις αδύναμες οικονομίες θα τις έχουμε μαζί μας’. Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα διατηρηθεί αλλά το ευρωπαϊκό παιχνίδι θα εξελιχθεί τους επόμενους μήνες» προσθέτει.

Επιπλέον, όπως εκτιμά ο ίδιος, «αν τραβήξει περισσότερο το υγειονομικό πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο ο κίνδυνος ατυχήματος στις διεθνείς αγορές ανεβαίνει». «Προς το παρόν το σύστημα αντέχει αλλά μην βρεθούμε μπροσρά σε μία χρηματοπιστωτική πάνω σε μια υγειονομική».

Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ εκφράζει επίσης τον σκεπτικισμό του για τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας. Όπως δηλώνει, «είμαστε μία χώρα που υποτίθεται ότι θα έτρεχε πολύ πιο γρήγορα από την υπόλοιπη Ευρώπη, άρα με το που θα τελειώσει αυτή η κρίση πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε να τρέχουμε».
Ο μεταρρυθμιστικός χάρτης

Ερωτηθείς τι πρέπει να γίνει για να έρθει πιο σύντομα η ανάκαμψη, ο κ. Σκυλακάκης «δείχνει» στην κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων και υπογραμμίζει την ανάγκη για ένα οικονομικό μοντέλο που θα φέρει την Ελλάδα από την περιφέρεια «στην καρδιά της Ευρώπης».

«Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε να φοράμε μάσκα για δύο τρεις μήνες μετά την έναρξη των εμβολ για να μην έχουμε υποτροπή. Εμείς συνεχίζουμε και περνάμε μεταρρυθμίσεις στη διάρκεια της πανδημίας. Περάσαμε μία τεράστια μεταρρύθμιση που αφορά το πτωχευτικό δίκαιο, που δεν τόλμησαν να αγγίξουν οι κυβερνήσεις για δεκαετίες. Συνεχίζουμε ολοταχώς με το εργατικό, με τον νόμο για τα δημόσια έργα και τις προμήθεις και ολες τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να μπουν στο Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό θα μας βάλει πίσω στο ευρωπαϊκό κοπάδι. Το 2010 μάς άφησαν για κάποιο χρόνο έξω αλλά ο λόγος ήταν ότι από μόνοι μας είχαν ξεστρατίσει από την ομάδα ή ήμασταν ευάλωτοι στους ‘θηρευτές’» αναφέρει.

«Το οικονομικό μας μοντέλο μας πρέπει να είναι να είμαστε στην καρδιά του κοπαδιού και όχι στην περιφέρεια της Ευρώπης. Αυτός είναι ένας λόγος παραπάνω να πάμε στην καρδιά της Ευρώπης σε νοοτροπία και σε λειτουργία» προσθέτει.

«Θα έχουμε ένα πακέτο επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που θα έχει αυτόν τον στόχο. Είναι αυτά που λέει η Επιτροπή Πισσαρίδη, εμείς πρέπει να τα κάνουμε με τη μορφή δημόσιων πολιτικών» σημειώνει ο κ Σκυλακάκης, αναφέροντας το παράδειγμα της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας, «μίας κάρτας που να χτυπάει από μονη της και να ξέρει η Πολιτεία και ο εργοδότης ανά πάσα στιγμή ποιοι εργαζόμενοι είναι στον χώρο εργασίας». Στόχος, όπως εξηγεί, η λιγότερη γραφειοκρατία και η μείωση της «μαύρης» εργασίας.

Απαριθμώντας με τη σειρά του τις μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να είχαν γίνει «χθες» ο κ. Βέττας εστιάζει στην αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας, αλλά και στην ταχύτερη απονομή Δικαιοσύνης. Όπως σημειώνει η ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά συναλλάσσονται με το κράτος, αλλά και τον τρόπο παροχής των υπηρεσιών Υγείας (π.χ. ψηφιακός φάκελος ασθενούς).

Πέρα από το «προφανές μείγμα πολιτικών» προκρίνει ακόμη την ανάγκη να δοθεί ώθησε σε πολιτικές που έχουν μεν κόστος, αλλά δείχνουν ότι η χώρα αλλάζει σελίδα. «Δεν φτάνει απλώς να περπατάμε, χρειάζεται σε ορισμένους τομούς ένα άλμα» τονίζει.

«Θέλουμε να έχουμε επενδύσεις στη μετατοίηση, σε μικρές νεοφυείς επιχειρήσεις, σε εταιρείες τεχνολογίας, στην αυτοματοποίηση, στη βιοτεχνολογία. Ναι αλλά με ποιο σύστημα έρευνας και με ποια πανεπιστήμια; Εκεί δεν αρκεί απώς να περπατήσεις χρειάζεται μία ποιοτική στροφή» υπογραμμίζει ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα