

Στην εξομάλυνση της υπόθεσης του ΕΝΦΙΑ, την οποία χαρακτήρισε ως στραγγαλιστική για κάποιους πολίτες, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης. Όπως είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο ΕΝΦΙΑ φέτος είναι 35% μειωμένος σε σχέση με τα 2018, κάτι που για τα δημόσια ταμεία μεταφράζεται σε 380 εκατ. ευρώ, τονίζοντας πως αυτό, σε συνεργασία με την καλύτερη πορεία της αγοράς ακινήτων, θα ανοίξει και τις επενδύσεις στα ακίνητα.
Ο κ. Σκυλακάκης πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να έχουμε μια «βουλιμική στάση» στην αγορά ακινήτων και πως ο ΕΝΦΙΑ «ήταν μια μεγάλη ανωμαλία» που προκάλεσε έλλειψη επενδύσεων στην αγορά.
«Έχουμε κυριολεκτικά εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια και καταστήματα στα οποία δεν έγινε καμία επένδυση και έγιναν ακατάλληλα ή σχεδόν ακατάλληλα για χρήση. Και τώρα υπάρχει ένα μεγάλο κύμα ανακαινίσεων πολλά από μικρές ιδιωτικές επενδύσεις, που σταδιακά όσο μπαίνει στην αγορά θα την ομαλοποιήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, τόνισε ότι με τα σημερινά δεδομένα, ο δημοσιονομικός χώρος έχει εξαντληθεί για το 2022, καθώς η κυβέρνηση έβαλε κυριολεκτικά «ό,τι μπορούσε» για να αποκλιμακώσει την κατάσταση στο ηλεκτρικό ρεύμα, που ως αγαθό απόλυτης ανάγκης δεν μπορεί να έχει ανεξέλεγκτη τιμή.
«Αυτή τη στιγμή έχουμε εξαντλήσει το δημοσιονομικό χώρο για το 2022, με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα», «αν τα πράγματα πάνε καλύτερα θα το δούμε στην πορεία», «πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στα δημοσιονομικά», τόνισε χαρακτηριστικά.
Για τον πληθωρισμό ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι στόχος είναι να μην γίνει ανατροφοδοτούμενος, καθώς η αιτία του σήμερα είναι εν μέρει η πανδημία, η διαταραχή των αλυσίδων προσφοράς που ακόμα δεν έχει τελειώσει στην Κίνα και ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Εκτίμησε ότι εάν υπάρξει ομαλοποίηση στην υπόθεση του πολέμου, «ή τουλάχιστον δε συμβούν τα χειρότερα», τότε η βασική κινητήριος δύναμη του πληθωρισμού, που είναι οι τιμές των καυσίμων μπορούν να αρχίσουν κάποια στιγμή να αποκλιμακώνονται.
Για τις τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ, τόνισε ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να αποκλιμακωθούν εφόσον υπάρξει ομαλοποίηση.
Σχετικά Νέα
Το ΣτΕ έκρινε παράνομη την εγκύκλιο της ΑΔΑΕ για τη φορολόγηση των Airbnb – Παραπέμφθηκε στη Ολομέλεια για τελική κρίση
Στην Ολομέλεια για οριστική κρίση παραπέμπεται από το Β΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Προειδοποίηση ΔΝΤ για τον εμπορικό πόλεμο: «Μεγάλο αρνητικό σοκ» από τους δασμούς Τραμπ, ποιες οικονομίες θα επιβραδυνθούν
Η πιθανότητα ύφεσης στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε στο 40%, από την πρόβλεψη του 25%.
Αυξημένη κατά 5,4% η τουριστική κίνηση στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2025
Oι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 0,5% τον Φεβρουάριο του 2025, σύμφωνα με τα προσωρινά.
ΤτΕ: Αυξημένη κατά 5,4% η τουριστική κίνηση στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2025
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου η εισερχόμενη ταξιδιωτική.