Θ.Πλεύρης: Την Τετάρτη οι ανακοινώσεις για την «κανονικότητα» των εμβολιασμένων

Την Τετάρτη θα γίνουν, από τον υπουργό Υγείας Θανάση Πλεύρη, οι ανακοινώσεις για την «κανονικότητα» των εμβολιασμένων, την ώρα που ο πρωθυπουργός επανέλαβε σήμερα, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ότι «δεν υπάρχει περίπτωση για επιβολή νέων lockdown».

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης οι ανακοινώσεις θα αφορούν, – εκτός από τον ΕΟΔΥ – και το πλαίσιο λειτουργίας με στόχο την αποστολή πολύ καθαρών μηνυμάτων σε σχέση κυρίως με τους εμβολιασμένους. Ο ίδιος, άλλωστε, επεσήμανε ότι ο Οκτώβριος του 2021 δεν έχει σχέση με τον περασμένο Οκτώβριο, συμπληρώνοντας ότι αν δει κανείς τα αναλυτικά στοιχεία, κατανοεί πως ακόμα και εκεί που υπάρχει πίεση απέχουμε πολύ, κυρίως σε ότι αφορά την πίεση του ΕΣΥ, από όσα βιώσαμε στο παρελθόν.

Για το ζήτημα της πανδημίας μίλησε και ο κ. Πλεύρης, ο οποίος τόνισε: «Φέτος έχουμε το εμβόλιο και βεβαίως μία καλύτερη τεχνογνωσία ως προς την αντιμετώπιση της νόσου σε σχέση με πέρυσι.Για αυτό το λόγο δεν υπάρχουν τα περιοριστικά μέτρα που υπήρχαν το περασμένο φθινόπωρο. Υπάρχουν, αλλά δεν μπορούν να συγκριθούν με τα συνολικά και οριζόντια lockdown. Ακόμα και στις «κόκκινες» περιοχές δεν κλείνουν οι οικονομικές δραστηριότητες για να πει κάποιος ότι είναι lockdown. Από τα στοιχεία που παρακολουθούμε, βλέπουμε ότι η πανδημία σε ορισμένες περιοχές δεν έχει την επιπεδοποίηση την οποία θέλαμε για να πάμε στο επόμενο κύμα. Σε άλλες περιοχές, όμως, όπως στο λεκανοπέδιο, είμαστε στην κατάσταση την οποία θέλουμε, δηλαδή αυτό που περίμεναν οι ειδικοί και περιμένουμε να έρθει το επόμενο κύμα».

Ως προς τον εμβολιασμό, ο υπουργός σημείωσε: Δεν είναι τυχαίο ότι όπου υπάρχει χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού με βάση τον μέσο όρο της χώρας, τα κρούσματα είναι παραπάνω και πολύ περισσότερες οι νοσηλείες και οι σοβαρές νοσηλείες. Αυτό, λοιπόν, είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι το εμβόλιο είναι αυτό που μας προστατεύει. Μπορεί, φυσικά, να νοσήσει και ένας εμβολιασμένος, αλλά πιο δύσκολα και πολύ πιο δύσκολα θα έχει σοβαρή νοσηλεία. Τα στοιχεία που έχουμε από τις ΜΕΘ καθημερινά είναι ότι το 90% των ασθενών είναι ανεμβολίαστοι μέσα στις Μονάδες και προέρχονται από το 30% του ενήλικου πληθυσμού. Ο ενήλικος πληθυσμός είναι στο 70% εμβολιασμένος. Συνολικά στον πληθυσμό είμαστε στο 58% πλήρως εμβολιασμένοι.

Αυτό το οποίο εμείς αυτή τη στιγμή εξετάζουμε και θα είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε, είναι έναν πλήρη σχεδιασμό σε συνεννόηση πάντα και με την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων. Έχουμε πολίτες που είναι πλήρως εμβολιασμένοι και θα πρέπει όλο το πλαίσιο να είναι πιο ελεύθερο.

Στους κλειστούς χώρους μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι. Τι λέμε όμως; Ότι θα πρέπει εκεί που είναι πλήρως εμβολιασμένοι, άρα ο κίνδυνος μετάδοσης ή και η μετάδοση η ίδια δεν θα έχει την ίδια επιβάρυνση, εκεί θα πρέπει να έχουμε ένα καθεστώς μεγαλύτερης ελευθερίας, πολύ μεγαλύτερης, να φτάνουμε δηλαδή στο σημείο της κανονικότητας.

Εκεί που είναι μικτοί χώροι για την προστασία, όχι τιμωρητικά, για την προστασία των ανθρώπων που έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν, εκεί υποχρεωτικά θα πρέπει να υπάρχουν μέτρα με ταυτόχρονη ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας που έχει γίνει, έτσι ώστε να μπορούμε να δώσουμε τη δυνατότητα περίθαλψης σε οποιονδήποτε τη χρειαστεί είτε εμβολιασμένο, είτε ανεμβολίαστο.

Τι λέει το Μαξίμου για τον ΕΟΔΥ
Ως προς τις επερχόμενες αλλαγές στον ΕΟΔΥ, όπως τονίζεται από κυβερνητικές πηγές, ο σχεδιασμός αφορά τη δημιουργία ενός συμβουλευτικού οργάνου, που δεν θα αντικαταστήσει την υφιστάμενη επιτροπή, η οποία, κατά τις ίδιες πηγές, θα συνεχίσει να λειτουργεί όπως έως σήμερα.

Όπως σημειώνεται, το νέο σχήμα θα αφορά συνολικά το Σύστημα Υγείας και βασικός του ρόλος θα είναι να συμβάλλει στην ευρύτερη προσπάθεια υλοποίησης του σχεδίου αναδιοργάνωσης του ΕΣΥ.

Ο καθηγητής Ζαούτης
Όπως έγραφε την Τετάρτη η στήλη «Θεωρείο» της «Κ», αν και καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης ακούστηκε για αντικαταστάτης του Παναγιώτη Αρκουμανέα στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, η πραγματικότητα είναι ότι ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας θα αξιοποιηθεί, αλλά όχι στον ΕΟΔΥ.

Το πλάνο του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, είναι ο έμπειρος καθηγητής να τεθεί επικεφαλής της υπό σύσταση επιτροπής με ειδίκευση στις λοιμώξεις.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα