Στην απλή γρίπη είχαμε πολλαπλάσιους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ και πολλαπλάσια θνητότητα σημείωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης απαντώντας σε επίκαιρη επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για τους διασωληνωμένους- θανάτους εκτός ΜΕΘ.
“Να δούμε τι Εθνικό Σύστημα Υγείας υπήρχε τον Ιούλιο του 2019, κύριοι συνάδελφοι, όταν παραδώσατε την εξουσία: Από το σύνολο των δημόσιων δομών μόνο το 63% είχε εκθέσεις της Επιτροπής Λοιμώξεων. Το 37% δεν έκανε. Για το 29% υπήρχε έκθεση των εποπτών δημόσιας υγείας, το 43% είχε σχέδιο δράσης και οι κλίνες ΜΕΘ ήταν 557. Υπάρχουν πάρα πολλά στοιχεία, εφημερίες, κενά εφημεριών, όλη η ανάλυση για το ήταν το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Όσοι είστε γιατροί εδώ, ακούσατε πρώτη φορά στην πανδημία ότι υπάρχουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ; Αυτό δεν ήταν πρόβλημα του Εθνικού Συστήματος Υγείας και όταν δεν υπήρχε και πανδημία;” είπε στην ομιλία του.
Για τις ΜΕΘ τόνισε πως “ήταν 557 επί των ημερών σας και τώρα είμαστε στις 1.323. Για να καταλάβετε τι εμμονές έχετε, έρχεστε και λέτε, “ναι, μέσα σε αυτές υπολογίζετε και τις κλίνες που έχετε πάρει από τον ιδιωτικό τομέα”. Προφανέστατα τις υπολογίζουμε. Γιατί δεν τις είχε το ΕΣΥ πριν; Τις κλίνες που είχαν οι ιδιώτες τις χρησιμοποιούσε το ΕΣΥ; Το ότι καταφέραμε και έχουμε το σύνολο των κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα για τις ανάγκες του ΕΣΥ, και σε μόνιμη βάση 200 κλίνες, δεν είναι επιτυχία του Εθνικού Συστήματος Υγείας; Με βάση τον ευρωπαϊκό μέσο όρο θα έπρεπε να είχαμε 1.200 κλίνες ΜΕΘ στις 557 που είχατε εσείς, το μισό δηλαδή από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Και ένα κομμάτι δεν λειτουργούσε γιατί κάποιος αναπληρωτής Υπουργός Υγείας είχε κρατήσει τους φακέλους για να στελεχωθούν και στελεχώθηκαν στο τέλος της θητείας σας, γιατί με 450 κλίνες ΜΕΘ λειτουργούσατε πιο πριν. Αυτή τη στιγμή οι Έλληνες πολίτες έχουν 1300 και πλέον κλίνες ΜΕΘ. Και αυτές σε μια δύσκολη εξίσωση είναι μοιρασμένες κλίνες ΜΕΘ Covid και ΜΕΘ non Covid. Όσοι είστε γιατροί μπορείτε να καταλάβετε τη δυσκολία να διαχειρίζεσαι δυο λίστες κλινών ΜΕΘ για non Covid και για Covid περιστατικά”.
Ένας βασικός παράγοντας για τη θνητότητα ήταν και η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, σημείωσε ο υπουργός Υγείας.
“Όλες οι μελέτες δείχνουν την αναλογία των θανάτων και των σοβαρών λοιμώξεων που οδηγούν σε ΜΕΘ σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό. Και αυτή η Κυβέρνηση αποφάσισε να πάρει δύσκολα μέτρα που δεν στηρίξατε κανένα. Κανένα. Υποχρεωτικότητα σε διάφορες μορφές, είτε με περιορισμούς στην πρόσβαση στους ανεμβολίαστους, με διοικητικό πρόστιμο, με αναστολή στο υγειονομικό προσωπικό, που θα αναφερθούμε εκτενώς στο συγκεκριμένο θέμα.
Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Το αποτέλεσμα ήταν, γιατί όλες οι υποχρεωτικότητες εφαρμόστηκαν από 1η Σεπτεμβρίου, ότι ανέβηκε 17 μονάδες η εμβολιαστική κάλυψη”.