Θ. Παφίλης στο Indicator.gr: Ο λαός κλείστηκε στα σπίτια του και η κυβέρνηση δεν έκανε τα στοιχειώδη

Ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο indicator.gr  και την Ελευθερία Κοσμοπούλου, αναφέρεται μεταξύ άλλων, στον τρόπο που η κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής την πανδημία, επισημαίνοντας πως χάθηκε πολύτιμος χρόνος, ενώ κάθε νέο μέτρο που επιβάλλεται αποτελεί και ομολογία αποτυχίας της διαχρονικής πολιτικής που αντιμετωπίζει την υγεία ως εμπόρευμα.

Παράλληλα, ερωτώμενος για το αν το ΚΚΕ θα συμμετέχει στην πορεία της 17 Νοέμβρη, ο κ. Παφίλης, ξεκαθάρισε πως θα γίνει συμβολικός-αγωνιστικός εορτασμός, με τα κατάλληλα μέτρα προστασίας και τις μάσκες, ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει πως οι ίδιοι ”που στο όνομα της δημόσιας υγείας ζητούν να απαγορευτεί η πορεία του Πολυτεχνείου, είναι οι ίδιοι που σφυρίζουν κλέφτικα για τον καθημερινό συνωστισμό εκατομμυρίων επιβατών στα ΜΜΜ και για τα ελλειπή μέτρα προστασίας σε κρίσιμες δομές και χώρους δουλειάς”.

Αναφορικά με τα εργασιακά, αλλά και την τροπολογία που είχε καταθέσει το ΚΚΕ στην Βουλή και απορρίφθηκε συλλήβδην από όλα τα κόμματα, στην οποία προβλεπόταν να προηγούνται οι εργατικές απαιτήσεις σε περίπτωση πτώχευσης ή πλειστηριασμού μιας επιχείρησης, ο  κ. Παφίλης σχολίασε χαρακτηριστικά πως ”αυτό που καθορίζει τη στάση όλων των άλλων κομμάτων είναι ότι, παρά τις όποιες διαφοροποιήσεις, όλοι τους πλην του ΚΚΕ, δίνουν όρκους πίστης στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, που αυτός αντικειμενικά περνάει πάνω από τα τσακισμένα δικαιώματα των εργαζομένων.”

Απαντώντας σε ερώτηση για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ επισήμανε ότι αυτή δεν μπορεί να λειτουργήσει ως πανάκεια και να δώσει απάντηση στην τουρκική επιθετικότητα. Αντίθετα, μπορεί και να περιπλέξει παραπέρα την κατάσταση και να επιταχύνει σχεδιασμούς σε βάρος όλων των λαών της περιοχής.

Τέλος,  για τα ελληνοτουρκικά και για το αν η Χάγη θα αποτελούσε και το ”κλειδί” της όποιας επίλυσης των διαφορών, τόνισε πως αυτό αποτελεί ένα σαθρό δίλημμα: “Πόλεμος ή Χάγη;”, ενώ ξεκαθάρισε πως οι συνομιλίες δεν εξαφανίζουν το ενδεχόμενο ”θερμού επεισοδίου” ή ΄΄γενικότερης ανάφλεξης”.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Πως αξιολογείτε τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας; Υπάρχει κάτι που κατά την γνώμη σας θα έπρεπε να έχει γίνει διαφορετικά;

Στον “πόλεμο” κρίνεσαι από το έμψυχο δυναμικό, τον εξοπλισμό και το σχέδιο. 

– Στο έμψυχο δυναμικό: Λείπουν δεκάδες χιλιάδες υγειονομικοί από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

– Από εξοπλισμό: Οι ΜΕΘ είναι πολύ λιγότερες από όσες απαιτούνταν ακόμα και προ κορωνοϊού, ενώ η κυβέρνηση έχει μετατρέψει το δημόσιο σύστημα υγείας σε σύστημα “μίας νόσου”, στερώντας χειρουργεία – δηλαδή θεραπεία – από χιλιάδες συνανθρώπους με άλλες ασθένειες.

– Στο σχέδιο: Αντί να επιταχτεί ο ιδιωτικός τομέας υγείας, με την εξασφάλιση του κρατικού ελέγχου σε κρίσιμες πλευρές (διενέργεια τεστ, αύξηση ΜΕΘ, έλεγχος σε χώρους όπως οι οίκοι ευγηρίας) η κυβέρνηση, με τις ψήφους και του ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ, αποφάσισε την επιδότηση του ιδιωτικού τομέα υγείας, η λειτουργία του οποίου έχει αποδειχτεί επικίνδυνη για την δημόσια υγεία! 

Ακούμε πως “το σύστημα υγείας είναι στα όρια του”. Ποιος καθόρισε αυτά τα όρια; Δεν τα καθόρισε η διαχρονική υποχρηματοδότηση της Υγείας από τις κυβερνήσεις και την ΕΕ; Δεν τα καθόρισαν τα λουκέτα σε νοσοκομεία από όλες τις κυβερνήσεις; 

 Τα μέτρα είναι ομολογία αποτυχίας της διαχρονικής πολιτικής που αντιμετωπίζει την υγεία ως εμπόρευμα. Ο λαός κλείστηκε στο πρώτο κύμα μέσα στα σπίτια του για να θωρακιστούν τα νοσοκομεία. Τελικά η κυβέρνηση δεν έκανε τα στοιχειώδη. Η ελληνική κυβέρνηση, όπως και όλες οι κυβερνήσεις στην ΕΕ, τώρα επιβάλλουν περιοριστικά μέτρα λέγοντας υποκριτικά πως“η υγεία έχει προτεραιότητα”. Την ίδια στιγμή όταν την ρωτάμε “γιατί δεν κάνετε όσες προσλήψεις χρειάζονται στο ΕΣΥ”“γιατί δεν παίρνετε μέτρα για αποσυμφόρηση στα ΜΜΜ”“γιατί δεν παίρνετε μέτρα για να αραιώσουν τα τμήματα στα σχολεία” ,“γιατί δεν εξασφαλίζετε με μέτρα το λαϊκό εισόδημα, απαντάει με το κλισέ: Είναι μεγάλο το δημοσιονομικό κόστος. Έγραψε στα παλιά της τα παπούτσια τους ειδικούς, τις ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών και των υγειονομικών, τα εργατικά σωματεία. Ας μην κοροϊδευόμαστε. Όταν εν μέσω πανδημίας υπολογίζεις ως κόστος την υγεία του λαού το κάνεις με ένα απόλυτο κριτήριο: Το πως θα διασφαλιστούν τα προνομία κάποιων λίγων, μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Σε αυτούς πήγαν τα μεγάλα πακέτα ενίσχυσης. Τελικά η υγεία και τα δικαιώματα του λαού θυσιάζονται στο βωμό των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου.

Με αφορμή τα γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ, πως κρίνετε τις αλλαγές που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση στα Πανεπιστήμια;

Να ξεκαθαρίσουμε εξ αρχής πως ο απαράδεκτος και καταδικαστέος προπηλακισμός του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ -λίγες μέρες πριν τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, το σημειώνω κι αυτό- είναι έργο πολύ ύποπτων προβοκατόρικων ομάδων, που καμία σχέση δεν έχουν με τους φοιτητές και τις διεκδικήσεις τους. Και είδαμε πως πολύ γρήγορα η κυβέρνηση “πήρε την πάσα”, επιχείρησε να συκοφαντήσει το φοιτητικό κίνημα και με μεγάλη ευκολία εξήγγειλε νέα αντιδραστικά μέτρα έντασης της καταστολής στα πανεπιστήμια και αλλού. 

 Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για ίδρυση αστυνομίας πανεπιστημίων, τοποθέτηση καμερών και κάρτας εισόδου στα ΑΕΙ κ.α, δεν γίνονται για να αντιμετωπίσουν τέτοιες ενέργειες, αλλά αποτελούν αντιδραστικά κατασταλτικά μέτρα, για τον περιορισμό των λαϊκών ελευθεριών, που “παραδοσιακά” συνοδεύουν την ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής. Όμως η νεολαία, το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα, συνολικά ο λαός μας, δεν θα τα επιτρέψουν.

 Πως σχολιάζετε την θέση της κυβέρνησης περί ‘’δύο άκρων’’ και ’’ αριστερού φασισμού’’;

Πρώτα απ’ όλα να σας θυμίσω ότι η ανιστόρητη “θεωρία των δύο άκρων” αποτελεί επίσημη ιδεολογία και πολιτική της ΕΕ, όχι μόνο θέση της κυβέρνησης. Επίσης, σε μια σειρά χώρες της ΕΕ ποινικοποιούνται τα κομμουνιστικά κόμματα και σύμβολα, ενώ ταυτόχρονα αποκαθίστανται και τιμώνται συνεργάτες των ναζί!!! Το ότι ο πρωθυπουργός, υπουργοί, βουλευτές και στελέχη της ΝΔ, προχώρησαν σε αυτές τις δηλώσεις περί “παρακράτους με αριστερό προσωπείο” και “φασισμού που αλλάζει χρώμα”, αποκαλύπτει τους μύχιους πόθους τους να επιτεθούν στις διεκδικήσεις, στους συλλογικούς αγώνες του λαού και της νεολαίας που το αντιπαλεύουν. Όμως, ιστορικά έχει αποδειχτεί ότι ο φασισμός έχει ένα χρώμα, αυτό του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος, που τον γεννά και τον εκτρέφει. 

Στη χώρα μας υπάρχει οργανωμένο ταξικό κίνημα, υπάρχει το ΚΚΕ και η ΚΝΕ που συμβάλλουν με όλες τους τις δυνάμεις για να δυναμώνουν αυτοί οι αγώνες, υπάρχει μεγάλη πείρα από το παρελθόν και γι’ αυτό είμαστε βέβαιοι ότι η απαράδεκτη θεωρία των “δύο άκρων”, η διαστρέβλωση της ιστορίας, δεν μπορούν να βρουν πρόσφορο έδαφος στο λαό και τη νεολαία.

 Τι θα γίνει με την πορεία της 17 Νοέμβρη; Το ΚΚΕ θα συμμετέχει με οργανωμένο μπλοκ;

Τους διοργανωτές του εορτασμού τους απασχολεί και το πώς θα γίνει ο εορτασμός για να τιμηθεί το Πολυτεχνείο και το πώς θα προστατευθεί η δημόσια υγεία. Αυτό είναι εκ των ων ουκ άνευ. Το οργανωμένο εργατικό λαϊκό κίνημα έχει αποδείξει ότι μπορεί και τα υγειονομικά πρωτόκολλα να τηρεί με αυτοπειθαρχία, αλλά και να έχει τη δική του φωνή, στις σημερινές δύσκολες συνθήκες. Αυτό έγινε και την Πρωτομαγιά και σε άλλες επετείους, αυτό θα γίνει και στο Πολυτεχνείο: Συμβολικός-αγωνιστικός εορτασμός. Θα είναι εκεί όσοι πρέπει, με τις αποστάσεις που πρέπει, με μάσκες και άλλα μέτρα προστασίας.

Βέβαια δεν μας διαφεύγει και κάτι άλλο. Ειδικά με την πορεία του πολυτεχνείου, έχουν πρόβλημα διάφορες πολιτικές δυνάμεις, γιατί καταλήγει στην αμερικάνικη πρεσβεία. Αυτό έχει εκφραστεί με διάφορους τρόπους δημόσια εδώ και 47 χρόνια… Άλλοι έλεγαν να σταματήσει γενικά, άλλοι σταματούσαν στη Μεγάλη Βρετάνια, όπως πέρσι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ… 

Οι ίδιοι, βασικά η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της, που στο όνομα της δημόσιας υγείας ζητούν να απαγορευτεί η πορεία του Πολυτεχνείου, είναι οι ίδιοι που σφυρίζουν κλέφτικα για τον καθημερινό συνωστισμό εκατομμυρίων επιβατών στα ΜΜΜ, για τα ελλειπή μέτρα προστασίας σε κρίσιμες δομές όπως οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων που οδηγούν δυστυχώς σε απώλειας δεκάδων ανθρώπινων ζωών, για τα πρωτόκολλα που έχουν γίνει ανέκδοτο σε μεγάλους χώρους δουλειάς, με την εκτόξευση των κρουσμάτων σε εργοστάσια, τράπεζες, σούπερ μάρκετ.

 Αναφορικά με το νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας για τα εργασιακά, θεωρείτε πως θέτει σε κίνδυνο τα εργασιακά κεκτημένα; Και τι θα σημάνει επί της ουσίας στην καθημερινότητα της δουλειάς;

Το νομοσχέδιο για τα εργασιακά γυρνάει τους εργαζόμενους έναν αιώνα πίσω. Δεν υπερβάλουμε. Πριν από ακριβώς 100 χρόνια, το 1920, με το νόμο 2269 κατακτήθηκε για τους εργάτες στη βιομηχανία το 8ωρο και λίγα χρόνια αργότερα επεκτάθηκε και σε άλλες επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση για να τιμήσει (;) τα 100 χρόνια έρχεται σήμερα να καταργήσει το 8ωρο, να το κάνει 10ωρο και με απλήρωτες μάλιστα τις δύο επιπλέον ώρες!

Την ίδια στιγμή, πάλι μέσα στην πανδημία, η κυβέρνηση νομοθέτησε για τους μακροχρόνια ανέργους που εντάσσονται σε επιδοτούμενα προγράμματα δουλειά, ο μισθός τους να φτάνει ακόμα και μέχρι τα 200 ευρώ! Μετατρέπουν τους χώρους δουλειάς σε γαλέρες και δίνουν την χαριστική βολή στην καρδιά των εργασιακών δικαιωμάτων, τον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, τον οποίο οι εργαζόμενοι τον κατέκτησαν με ποταμούς αίματος.

Η κυβέρνηση κάνει αυτό που λέει ο λαός μας: “βρήκανε παπά να θάψουνε 5-6”. Στην καθημερινότητα αυτή η κατάσταση θα έχει διπλό πρόσωπο: για τους εργαζόμενους εντατικοποίηση, εξαφάνιση του ελεύθερου χρόνου, δουλειά και ζωή με όρους εξαθλίωσης. Για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους όμως, αυτό ονομάζεται φιλικό επενδυτικό περιβάλλον. Πάνω στα ψίχουλα των εργαζομένων χτίζονται τα ρεκόρ κερδών των λίγων.

 Στο κομμάτι του συνδικαλισμού θεωρείτε πως το νομοσχέδιο περιορίζει την ελεύθερη έκφραση των εργαζόμενων στην  χώρα μας;

Είναι φυσικό και επόμενο οι παραπάνω αλλαγές να πηγαίνουν μαζί με το περαιτέρω χτύπημα στην συνδικαλιστική δράση. Γι’ αυτό άλλωστε αυτές οι αλλαγές που σημαίνουν απαγόρευση της απεργίας στο δημόσιο, φακέλωμα των συνδικαλιστών, κατάργηση των μαζικών διαδικασιών των εργαζομένων, περιέχονται στον ίδιο νόμο με το 10ωρο! Πόσο πιο καθαρά να το πει η κυβέρνηση; 

Το γαϊτανάκι του χτυπήματος της συνδικαλιστικής δράσης έρχεται κι αυτό από παλιότερα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση, έφερε νόμο για το χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος και τώρα την σκυτάλη έχει πάρει η ΝΔ με πογκρόμ νόμων καταστολής και αυταρχισμού: Από τον περιορισμό των διαδηλώσεων έως την δίωξη ουσιαστικά της συνδικαλιστικής δράσης που νομοθετείται τώρα.

Φυσικά μιλάμε για αιτία πολέμου. Ήδη το εργατικό κέντρο της Αθήνας και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις προετοιμάζουν απεργία για τις 26 Νοέμβρη. Αν η κυβέρνηση επιλέξει αντί να το αποσύρει, να ψηφίσει αυτό το τερατούργημα μέσα στο lockdown, αναλαμβάνει πολύ μεγάλες ευθύνες. 

 Ποια η άποψή σας για το νέο πτωχευτικό νόμο; Και όσον αφορά την πρώτη κατοικία, τι συμβαίνει ακριβώς και ποιος τελικά εγκατέλειψε την προστασία της;

Η κυβέρνηση της ΝΔ, με το νέο πτωχευτικό κώδικα, έριξε οριστική ταφόπλακα, όχι μόνο στην όποια προστασία της πρώτης κατοικίας είχε απομείνει, αλλά επιτρέπει στις τράπεζες να σύρει κάθε εργαζόμενο, μικροεπαγγελματία, αγρότη στις διαδικασίες της πτώχευσης. Κι αφού χάσουν τα πάντα σπίτι, επαγγελματική στέγη, επαγγελματικά εργαλεία, τους δεσμεύουν και για άλλα 3 χρόνια τα εισοδήματα, αφήνοντας τους τις ελάχιστες δαπάνες επιβίωσης. Μετατρέπουν δηλαδή τους εργαζόμενους σε σκλάβους των τραπεζών και στην καλύτερη περίπτωση, τους κάνουν νοικάρηδες στα σπίτια τους. Κι αυτό το βαφτίζουν ως «δεύτερη ευκαιρία» για τους πιο ευάλωτους. 

 Ευθύνες, όμως, γι’ αυτό το έγκλημα έχουν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, γιατί όχι μόνο έστρωσαν το έδαφος για την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, αλλά έδωσαν και τα εργαλεία για να βγαίνει πιο εύκολα “στο σφυρί” η λαϊκή στέγη. Για παράδειγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, για να προχωρούν ανεμπόδιστα μακριά από λαϊκές αντιδράσεις, ενώ δε δίστασε να προβλέψει και ιδιώνυμo αδίκημα για να τιμωρεί όσους κινητοποιούνται ενάντια στους πλειστηριασμούς. Όμως έντονη είναι οι σφραγίδα και όλων των κομμάτων που κυβέρνησαν, τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ – ΣΥΡΙΖΑ, γιατί όλοι τους αφού πρώτα τσάκισαν μισθούς, συντάξεις, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και φόρτωσαν το λαό φόρους και χαράτσια, στη συνέχεια επιχείρησαν να λύσουν το ζήτημα των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών, με μόνο κριτήριο πώς θα εισπράξουν περισσότερα και θα διασωθούν οι τράπεζες. Αρνήθηκαν να ανακουφίσουν το λαό διαγράφοντας μέρος των χρεών τους, όπως πρότεινε το ΚΚΕ, με πρόταση νόμου, που απορρίφθηκε από όλες τις κυβερνήσεις.

 

Σε τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ και απορρίφθηκε από όλα τα κόμματα, προβλεπόταν να προηγούνται οι εργατικές απαιτήσεις σε περίπτωση πτώχευσης ή πλειστηριασμού της επιχείρησης, έναντι των απαιτήσεων των τραπεζών. Τι ίσχυε μέχρι σήμερα και τι αλλάζει πλέον; Που αποδίδετε τη στάση αυτή και από κόμματα που διατείνονται ότι υποστηρίζουν την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων;

Το ΚΚΕ με την τροπολογία που κατέθεσε για δεύτερη φορά στη Βουλή, διεκδίκησε αυτό που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο. Οι απαιτήσεις των εργαζομένων από την επιχείρηση/εργοδότη να ικανοποιούνται στο σύνολό τους, πριν από κάθε άλλη απαίτηση. Αυτοί που με τον ιδρώτα τους «έχτισαν» ουσιαστικά τις επιχειρήσεις, σε περίπτωση πτώχευσης ή πλειστηριασμού, είναι απαράδεκτο να περιμένουν τελευταίοι να εισπράξουν τα δεδουλευμένα και τις απαιτήσεις τους από ότι περισσέψει από τις τράπεζες και το δημόσιο. 

 Με τις αλλαγές που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και τον Πτωχευτικό Κώδικα οι τράπεζες βρέθηκαν να ικανοποιούνται πρώτες, αφήνοντας τα ψίχουλα που θα περισσέψουν να μοιραστεί σε δημόσιο και εργαζόμενους. Ακόμα και η μεσοβέζικη διόρθωση που έκανε το 2018, δίνοντας προνόμιο στις απαιτήσεις των εργαζομένων (αλλά μόνο για 6 μη καταβληθέντες μισθούς και περιορισμένου ύψους), όχι μόνο δεν έλυσε το πρόβλημα, αλλά έκανε και μια απαράδεκτη κατηγοριοποίηση των εργατικών απαιτήσεων, σε λιγότερο και περισσότερο δίκαιες. Αυτή την αθλιότητα τη διατηρεί η ΝΔ και δίνει ακόμα ένα χτύπημα στους εργαζομένους, προβλέποντας σε περίπτωση πτώχευσης της επιχείρησης να απολύονται αυτοδίκαια όλοι οι εργαζόμενοι και χωρίς αποζημίωση.

Αυτό που καθορίζει τη στάση όλων των άλλων κομμάτων είναι ότι, παρά τις όποιες διαφοροποιήσεις, όλοι τους πλην του ΚΚΕ, δίνουν όρκους πίστης στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, που αυτός αντικειμενικά περνάει πάνω από τα τσακισμένα δικαιώματα των εργαζομένων.

 Στη συζήτηση που έχει ανοίξει για την ”κόκκινη γραμμή” σχετικά με την έκταση των χωρικών υδάτων, τι κατά την γνώμη σας πρέπει να κάνει η Ελλάδα για τον χώρο ανάμεσα στα 6 και 12 ν.μ;

Το  ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια είναι δικαίωμα που απορρέει από τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και ισχύει και για τη χώρα μας και κάθε χώρα. Την ίδια ώρα, όμως, εμείς δεν αποσπούμαστε από την σημερινή πραγματικότητα, που περικλείει τους επικίνδυνους ανταγωνισμούς των αστικών τάξεων και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, που είναι “οδοστρωτήρας” για την ειρήνη, την ασφάλεια των λαών και για τα κυριαρχικά δικαιώματα. 

Σ’ αυτές τις συνθήκες η επέκταση στα 12 μίλια δεν μπορεί να λειτουργήσει ως πανάκεια και να δώσει απάντηση στην τουρκική επιθετικότητα. Αντίθετα, μπορεί και να περιπλέξει παραπέρα την κατάσταση, να επιταχύνει σχεδιασμούς σε βάρος όλων των λαών της περιοχής.

Στις συνθήκες αυτές αποκτά ιδιαίτερη σημασία η ενίσχυση της λαϊκής πάλης για τη μη αλλαγή των συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν, για το ξήλωμα των αμερικανικών βάσεων, τη μη συμμετοχή της Ελλάδας σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό και την αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες.

 Πως βλέπετε να εξελίσσονται τα πράγματα με την Τουρκία; Ποια εκτιμάτε πως θα είναι τελικώς η στάση της ΕΕ απέναντι στην προκλητικότητα του Ερντογάν, με τις κινήσεις που κάνει στην Ανατολική Μεσόγειο;

Η ΕΕ δεν είναι “φράχτης” για την τουρκική επιθετικότητα, όπως μας την παρουσιάζουν οι κυβερνώντες. Είναι “αρωγός” της. Χρόνια τώρα οι ηγετικές δυνάμεις της ΕΕ, μαζί με τις ΗΠΑ εξοπλίζουν την Τουρκία, παρά το γεγονός πως αυτή έχει εισβάλει και καταλάβει το 40% της Κύπρου, παρά την ύπαρξη τουρκικής κατοχής σε Κύπρο, Συρία, Ιράκ, παρά τις “γκρίζες ζώνες” στο Αιγαίο και τις χιλιάδες παραβιάσεις από τα τουρκικά πλοία και αεροπλάνα στο Αιγαίο. Η ΕΕ και οι ηγετικές δυνάμεις της “παζαρεύουν” με την αστική τάξη της Τουρκίας τους όρους διείσδυσης των μονοπωλίων τους στην τουρκική αγορά, όπως και τη θέση της Τουρκίας στους γενικότερους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς τους με τη Ρωσία και την Κίνα. Η “ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο” είναι για τον “χαρτοπόλεμο” των ανακοινώσεων, όταν στην πράξη στηρίζουν τους σχεδιασμούς για τη λεγόμενη “συνδιαχείριση”, δηλαδή το πως τα μονοπώλιά τους θα βάλουν στο χέρι τον ενεργειακό πλούτο, σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων. 

 Θεωρείτε πως η Χάγη θα έλυνε τα ελληνοτουρκικά προβλήματα;

Αυτό είναι μια ακόμη απάτη, για να περάσει στο λαό το σαθρό δίλημμα: “Πόλεμος ή Χάγη;” Να πάρουμε υπόψη μας πως το Δικαστήριο της Χάγης δεν είναι η διεθνής “θεά του δικαίου Θέμιδα”, αλλά συνδέεται με τεράστια γεωστρατηγικά κι οικονομικά συμφέροντα. Επιπλέον, η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το δικαιοδοτικό χαρακτήρα του Δικαστηρίου της Χάγης, ούτε καν το Δίκαιο της Θάλασσας και συνεπώς το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα κληθούν να υπογράψουν στο “συνυποσχετικό”  τα δύο μέρη; Τι θα γράφει αυτό; Η τουρκική πλευρά μπορεί να βάλλει ότι θέλει, ακόμα και τις γκρίζες ζώνες, τη λεγόμενη “Γαλάζια Πατρίδα”, με την οποία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε νησιά, όπως κυριαρχικά δικαιώματα.

Είναι μύθος πως η προσφυγή στη Χάγη ή οι διαπραγματεύσεις εξαφανίζουν το ενδεχόμενο  “θερμού επεισοδίου” ή γενικότερης ανάφλεξης. Τέτοια επεισόδια, ή πιο γενικευμένη σύγκρουση μπορεί να γίνει τόσο πριν, όσο και μετά, όσο και κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας προσφυγής ή συνομιλιών. 

Η δική μας εκτίμηση είναι πως σίγουρα οι δύο χώρες μπορούν να συμφωνήσουν, να λύσουν ειρηνικά τα όποια ζητήματα στη βάση του διεθνούς δικαίου και των λαϊκών συμφερόντων, αλλά για να γίνει αυτό απαιτούνται ριζικές κοινωνικές αλλαγές.

Ως κόμμα υποστηρίζετε πως η Ελλάδα, με τις λάθος συμμαχίες, σέρνεται σε καταστάσεις που δεν ευνοούν τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Ποιες συμμαχίες θα βλέπατε, στην δεδομένη έστω συγκυρία, ως πιο ”συμφέρουσες” απέναντι στο μέτωπο της Τουρκίας;

Καταρχήν να διευκρινίσουμε πως η Ελλάδα καθόλου δεν σέρνεται. Είναι συνειδητή επιλογή της αστικής τάξης της χώρας η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ, στην στρατηγική συμμαχία με τις ΗΠΑ. Μέσα από τη συμμετοχή στα σχέδια αυτών των  ιμπεριαλιστικών δυνάμεων αποσκοπεί να αναβαθμίσει τη θέση της στο παγκόσμιο σύστημα της εκμετάλλευσης, να αυξήσει τα κέρδη εκείνων που πραγματικά κάνουν κουμάντο στον τόπο μας, ακόμη κι αν χρειαστεί να οδηγηθεί σε υποχωρήσεις από κυριαρχικά δικαιώματα. 

Σήμερα, όμως, έχουν ωριμάσει όλες οι υλικές προϋποθέσεις για να περάσουμε σε μια άλλη κοινωνία, που δεν θα δουλεύει με βάση τα κέρδη και τις διεθνείς συμμαχίες των λίγων, αλλά με βάση την ικανοποίηση των πολλών. Κι αυτό μπορεί να γίνει πράξη με την ωρίμανση στη συνείδηση του λαού αυτής της αναγκαιότητας, όταν οι εργαζόμενοι θα είναι όχι απλώς αγανακτισμένοι με τη βαρβαρότητα που βιώνουν, αλλά και αποφασισμένοι να την ανατρέψουν. Σε αυτήν την κατεύθυνση εργάζεται το ΚΚΕ και σ’ αυτήν την περίπτωση ο λαός μας θα βρει συμπαραστάτες, συνοδοιπόρους, εταίρους και σε διεθνές επίπεδο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα