Θ. Γεράκης (Marc): Το αποτέλεσμα Κασσελάκη είναι για Γκίνες – Ερωτηματικά για τον β’ γύρο

Για ένα αποτέλεσμα που «τάραξε τα νερά» έκανε λόγο ο Διευθύνων Σύμβουλος της MARC, Θωμάς Γεράκης σχολιάζοντας τις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά έσπευσε να τονίσει ότι δεν πρέπει να θεωρούμε «κλειδωμένο» το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου λόγω του προβαδίσματος του «newcomer», Στέφανου Κασσελάκη.

«Πάμε σε ένα δεύτερο γύρο, με ένα πλεονέκτημα μεγάλο, του κυρίου Κασσελάκη. Να μην αποφασίσουμε εμείς να κλειδώσουμε το αποτέλεσμα. Αυτό δεν είναι και σωστό, δηλαδή ουσιαστικά και δεοντολογικά απλά μπορούμε να προσθέσουμε κάποιους παράγοντες οι οποίοι μπορεί να δυσκολέψουν αυτό το “κλείδωμα”. Ποιο θα είναι το εκλογικό σώμα της δεύτερης Κυριακής. Συνήθως αυτό που παρατηρούμε σε εσωκομματικές διαδικασίες του ΚΚΕ, του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ, της Νέας Δημοκρατίας, όλων των άλλων κομμάτων δηλαδή, ένα περίπου 18 με 20 – 22%, λείπει».

Τόνισε δε μιλώντας στην ΕΡΤ, πως μέχρι στιγμής μόνο υποθέσεις εργασίας μπορούμε να κάνουμε. «Θα μπορούσε όμως κανείς να πει ότι υπάρχει ένας κίνδυνος ψηφοφόρους του κυρίου Κασσελάκη, ειδικά “new comers” που λένε οι Αμερικάνοι, δηλαδή αυτούς που ψήφισαν για πρώτη φορά, οι οποίοι δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι με τις εσωκομματικές διαδικασίες.

Επίσης, ένα περίπου 40%, το νούμερο των μελών του, του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν ψήφισαν σε αυτή την εκλογική διαδικασία, αν θα πάνε αυτή τη φορά. Η αλήθεια είναι ότι είχαμε ένα αποτέλεσμα στην πρώτη Κυριακή που – όχι απλά τάραξε τα λιμνάζοντα νερά – αξίζει να μπει στο βιβλίο Γκίνες, δηλαδή αυτό το πολιτικό παράδοξο, μια υποψηφιότητα με τα χαρακτηριστικά του κυρίου Κασσελάκη να προηγείται στην κούρσα της διαδοχής σε ένα κόμμα με τα χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον», είπε ο κ. Γεράκης.

Όσο για το αν στην επιτυχία Κασσελάκη έπαιξε ρόλο η δυναμική του στα social media αλλά και η κριτική του στα παραδοσιακά μέσα, ο κ. Γεράκης είπε: «Η αλήθεια ήταν ότι ήταν υποδειγματική η παρουσία του και στα social, αλλά χειρίστηκε καλά και τα παραδοσιακά μέσα. Δεν έχασε καμία ευκαιρία να πάει χαμένη και εκμεταλλεύθηκε προς όφελός του εμφανίσεις για να διορθώσει ή να βελτιώσει αδυναμίες».

Έδωσε μάλιστα και ένα παράδειγμα. «Γιατί πήγε στη Μακρόνησο;», ρώτησε. «Είχε ένα έλλειμμα αριστεροσύνης, ας πούμε απέναντι στους υπόλοιπους και θέλησε με αυτό τον τρόπο να το καλύψει. Θα έλεγα όμως να μην βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα, για δύο λόγους. Το ένα είναι ότι δεν έχουμε ερευνητικά ερμηνευτικά εργαλεία αυτή τη στιγμή. Δηλαδή, ξέρουμε πόσοι ψήφισαν, δεν ξέρουμε τι ήταν αυτό που τους κινητοποίησε να συμμετάσχουν και το δεύτερο ποιος ήταν ο λόγος που υποστήριξαν αυτόν που υποστήριξαν», εξήγησε.

Ο κ. Γεράκης είπε πως δεν πρέπει να βιαστούμε, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει να περιμένει και το συνέδριο μετά την εκλογή: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα συνέδριο. Κατά τη δική μου άποψη νομίζω ότι τα έκανε λίγο ανάποδα. Δηλαδή, θεωρώ ότι τα κόμματα οφείλουν πρώτα να κάνουν ένα συνέδριο και να αποφασίσουν στο τι κόμμα θέλουμε να έχουμε, ποια είναι η φυσιογνωμία μας, ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά μας και μετά αποφασίζουμε ποιος από τους υποψηφίους μπορεί να υποστηρίξει αυτό το οποίο αποφασίζουμε», ανέφερε.