Θ. Φωτίου: Το Μεσοπρόθεσμο «παγώνει» παροχές και επιδόματα για παιδιά, αναπήρους, ηλικιωμένους

Στη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια σχετικά με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025 η Θεανώ Φωτίου τόνισε τα εξής:

Στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας η ΝΔ μάς γυρίζει στις νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις πριν το 2015, όταν η πρόνοια της Ελλάδας δεν υπήρχε καν στον ευρωπαϊκό χάρτη. Παραλάβαμε από τη ΝΔ τον προϋπολογισμό της πρόνοιας στα 780 εκ. ευρώ και σχεδόν τον πενταπλασιάσαμε, φθάνοντας το 2019 στα 3,5 δις, περίπου 2% του ΑΕΠ. Προϋπολογίζαμε την επόμενη τετραετία να διπλασιάσουμε τις δαπάνες, στα 7 δις, για να προσεγγίσουμε τον Μέσο όρο της ΕΕ (4,1%).

Τι λέει το μεσοπρόθεσμο της ΝΔ; Ότι στα χρόνια της «μεγάλης ανάπτυξης» που επαγγέλλεται, 2023, ‘24, ’25, οι δαπάνες της πρόνοιας θα παραμείνουν στα 3,5 δις.

Διότι οι νεοφιλελεύθεροι πιστεύουν ότι τα χρήματα που πάνε στην πρόνοια είναι αντι-αναπτυξιακά. Αυτή όμως, η αντίληψη κατέρρευσε τον Δεκέμβριο του 2019 όταν η κυβέρνηση έκοψε 700 εκ. από το κοινωνικό μέρισμα και έπεσε η αγορά στα γόνατα. Τότε, πριν καν την πανδημία, ξεκίνησε η ύφεση.

Στο Σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης η κυβέρνηση εμφανίζει την πρόνοια να φέρνει μηδέν επενδύσεις. Φυσικά και γνωρίζει ότι υπάρχει τεράστιος επενδυτικός και αναπτυξιακός κύκλος που δημιουργείται από τις υπηρεσίες φροντίδας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς και μέσα στην οικογένεια. Όμως, η ΝΔ επιθυμεί αυτόν τον κύκλο να τον έχει στα χέρια της ανεξέλεγκτα η ιδιωτική πρωτοβουλία, (π.χ. ιδιωτικά γηροκομεία, με τα γνωστά αποτελέσματα κατά την πανδημία). Και συγχρόνως θέλει τις υπηρεσίες φροντίδας να τις πληρώνει ο οικογενειακός προϋπολογισμός και κυρίως οι γυναίκες με την «αόρατη» εργασία τους μέσα στο σπίτι. Για αυτό τα χρήματα των νοικοκυριών εξαντλούνται τις πρώτες 20-24 μέρες του μήνα.

Υπηρεσίες φροντίδας είναι και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠΑΜΕΑ που ακόμα η κυβέρνησης δεν έχει βγάλει τη φετινή πρόσκληση για τα voucher. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι για πρώτη φορά πέρυσι, η κυβέρνηση άφησε εκτός ΚΔΑΠ 65.000 παιδιά.

Η ΝΔ πιστεύει ότι οι προνοιακές δαπάνες είναι μόνο για την ακραία φτώχεια. Εμείς αποδείξαμε ότι η φτώχεια δεν πέφτει με την ανάπτυξη. Το 2015 παραλάβαμε την παιδική φτώχεια στο 26,4% και την παραδώσαμε το 2019 στο 21,1%. Πιο κάτω από το 22,1% που ήταν το ποσοστό του 2004, κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων και της τεράστιας ανάπτυξης, αντίστοιχης με αυτή που η κυβέρνηση μας υπόσχεται για το 2021, το ’24 και το ’25.

Οι στατιστικές αποδεικνύουν ότι η φτώχεια δεν πέφτει αυτόματα με την ανάπτυξη, αλλά με πολιτικές όπως του ΣΥΡΙΖΑ.

Ούτε καν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα δεν αυξάνεται στο Μεσοπρόθεσμο. Σε ποιά χώρα της Ευρώπης με αυτή την ανάπτυξη που επαγγέλλεται η κυβέρνηση το ΕΕΕ είναι έως 200 ευρώ το μήνα; Είναι κανείς που ζει αξιοπρεπώς με 200 ευρώ το μήνα; Ντροπή. Το Μεσοπρόθεσμο θα έπρεπε να περιλαμβάνει τον διπλασιασμό του ΕΕΕ.

Εμείς προτείνουμε το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως του συνολικού οικογενειακού τους εισοδήματος, όταν απειλείται η αξιοπρεπής διαβίωσή τους, όχι μόνο από φτώχεια ή έλλειψη στέγης, αλλά και από αναπηρία, εκ γενετής ή επίκτητη, μόνιμη η πρόσκαιρη, από τα γηρατειά, ακόμη κι από ένα ευτυχές γεγονός όπως η έλευση ενός ή περισσότερων παιδιών. 400 ευρώ το μήνα ενίσχυση για τον πρώτο ενήλικο της οικογένειας, 200 για κάθε άλλον ενήλικο και 100 ευρώ για κάθε παιδί,.

Ο διπλασιασμός των δαπανών για τη πρόνοια εξυπηρετεί το τρίπτυχο με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα δώσει ασφάλεια στον καθένα μας και θα μειώσει τα οικογενειακά μηνιαία έξοδα:

1. Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης

2. Δωρεάν δημόσιες υπηρεσίες φροντίδας υψηλής ποιότητας σε δήμους και Περιφέρειες

3. Γενναιόδωρες παροχές και επιδόματα για το παιδί, τον ανάπηρο, τον ηλικιωμένο. Παροχές και επιδόματα που στο μεσοπρόθεσμο η ΝΔ τα καθηλώνει εκεί που τα παραδώσαμε εμείς το 2019.

Πιστεύουμε ότι γρήγορα μια προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να τα εφαρμόσει όλα αυτά προς όφελος των πολλών, απαλλάσσοντας τη χώρα από την πιο επικίνδυνη και καταστροφική κυβέρνηση της μεταπολιτευτικής περιόδου και σταματώντας την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος στους λίγους και ημέτερους.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα