Θ.Φωτίου: H κυβέρνηση δεν δεσμεύεται για τη στήριξη και συνέχιση των δομών αντιμετώπισης της φτώχειας

Διαδικτυακή συνάντηση είχε η Θεανώ Φωτίου με εκπροσώπους του Συλλόγου Εργαζομένων των Κοινωνικών Δομών για την Αντιμετώπιση της Φτώχειας (Κέντρα Κοινότητας, δομές αστέγων, κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία, συσσίτια, ΚΗΦΗ, ΚΔΗΦΑμεΑ).

Οι εργαζόμενοι της εκδήλωσαν την ανησυχία τους για το αν οι δομές θα συνεχίσουν το έργο τους και στη νέα περίοδο του ΕΣΠΑ, 2021-27, αν θα ενισχυθούν με νέο, απαραίτητο προσωπικό και ειδικότητες και αν οι εργαζόμενοί τους θα εξομοιωθούν ως προς τα εργασιακά τους δικαιώματα με τους υπόλοιπους εργαζόμενους των δήμων όπου εντάσσονται (εξίσωση αδειών μητρότητας με το υπόλοιπο προσωπικό των ΟΤΑ, διεύρυνση του επιδόματος βαριάς και ανθυγιεινής εργασίας σε όλους τους εργαζόμενους των δομών αστέγων κ.λπ.) και ζήτησαν τη στήριξη των αιτημάτων τους από όλα τα κόμματα και φορείς.

Η Θεανώ Φωτίου από τη μεριά της τόνισε πως οι δομές αυτές είχαν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-20 κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και από τότε οι δράσεις τους έχουν τεράστια αποδοχή από την κοινωνία. Η σημασία τους αποδείχθηκε στη διάρκεια της πανδημίας οπότε τα Κέντρα Κοινότητας και οι υπόλοιπες δομές αντιμετώπισης της φτώχειας έγιναν, στους περισσότερους δήμους, κέντρα συντονισμού και οργάνωσης της κοινωνικής δουλειάς για βοήθεια στους πολίτες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξασφάλισε τη χρηματοδότησή τους μέχρι τα τέλη του 2023. Η κυβέρνηση όμως καθυστερεί να τις εντάξει στο νέο ΕΣΠΑ 2021-27, ούτε και υπάρχει σχέδιο να χρηματοδοτηθούν από τις δράσεις κοινωνικής συνοχής του Ταμείου Ανάκαμψης. Συγχρόνως, έχουν παγώσει οι διαδικασίες ένταξης, στα Κέντρα Κοινότητας, των 100 Κέντρων Στήριξης Οικογένειας (ΚΣΟΙ) και των 150 Κέντρων Ολοκληρωμένης Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΟΦΗΛΙ), που είχαν εγκριθεί επί ΣΥΡΙΖΑ.

Η Αναπλ. Τομέαρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη δήλωσε πολύ ανήσυχη, ιδίως επειδή φήμες φέρουν το αρμόδιο Υπουργείο, κατά την πάγια τακτική της κυβέρνησης για οικειοποίηση και αλλαγή ονόματος των επιτυχημένων πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ (βλ. μετονομασία ΚΕΑ σε ΕΕΕ), να σχεδιάζει τη διάλυση των δομών με την υφιστάμενη μορφή τους και τη διασπορά των υπαλλήλων σε άλλες υπηρεσίες του Δήμου. Αυτό σημαίνει επαναφορά του παλαιού καθεστώτος του πελατειακού προνοιακού κράτους που κατήργησε ο ΣΥΡΙΖΑ με τα Κέντρα Κοινότητας, τον ψηφιακό Εθνικό Μηχανισμό Συντονισμού κοινωνικών πολιτικών και τον ΟΠΕΚΑ.

Η Θεανώ Φωτίου δήλωσε κατηγορηματικά ότι σήμερα, που η πανδημία έχει φτωχοποιήσει, εκτός από τους «παραδοσιακούς» απόρους και μεσαία στρώματα, οι δομές αντιμετώπισης της φτώχειας είναι κρίσιμης σημασίας.

Τα Κέντρα Κοινότητας θα πρέπει να επεκταθούν σε κάθε Δήμο της χώρας και να περιλάβουν όλα Κέντρα Στήριξης Οικογένειας και ΟΦΗΛΙ. Οι υπόλοιπες δομές θα πρέπει να ενισχυθούν και να επεκταθούν και σε νέους δήμους, ενώ ειδικά για τους αστέγους, η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει και επεκτείνει το πιλοτικό πρόγραμμα καταγραφής και κατανομής αστέγων που υλοποιήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, συνδέοντας όλες τις δομές και τα υπνωτήρια, ώστε κανένας άστεγος να μην μένει στο δρόμο.

Τέλος, η βουλευτής διαβεβαίωσε ότι από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση και διεύρυνση του έργου των δομών, η ένταξή τους στο επόμενο ΕΣΠΑ ή το Ταμείο Ανάκαμψης και η προώθηση των αιτημάτων του προσωπικού για πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα