

Ο Θάνος Δημόπουλος, καθηγητής Ιατρικής και Πρύτανης Πανεπιστημίου Αθήνας φιλοξενήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στην εκπομπή της ΕΡΤ1 “Δέκα” και μίλησε για την επέλαση του κορωνοιού.
Ο κ. Δημόπουλος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στη βοήθεια της Κίνας σε όλο τον κόσμο, στα πρώτα μέτρα στη χώρα μας αν και όταν εμφανιστεί ο ιός , τον … “εχθρό” του κορωνοιού που είναι η άνοδος της θερμοκρασίας αλλά και το αν και πού έχει νόημα η χρήση μάσκας.
“Δεν μπορούμε να κάνουμε πρόβλεψη για το αν και πότε θα έρθει ο ιός στη χώρα μας ή σε ποια ένταση θα έρθει. Αυτό που έχει σημασία είναι να δούμε αν το σύστημα Υγείας είναι έτοιμο. Πιστεύω ότι η Κίνα προσέφερε πολύ μεγάλη υπηρεσία σε όλο τον κόσμο , καθυστέρησε την επέκταση του ιού για, περίπου δύο μήνες και έδωσε τη δυνατότητα σε όλα τα κράτη να ετοιμαστούν μεταξύ των οποίων και στο δικό μας.
Αν έχουμε κρούσματα εδώ, θα περάσουμε στη φάση της περιχαράκωσης, στη φάση της αξιολόγησης. Ξέρουμε ότι πάνω από το 85% των περιπτώσεων μπορούν να μείνουν στο σπίτι τους , να παίρνουν αντιπυρετικά, να πίνουν υγρά, να παρακολουθούν τον πυρετό τους και να καταφεύγουν στα νοσοκομεία ή στους γιατρούς τους όταν έχουν ειδικά συμπτώματα, όπως υψηλό πυρετό, δύσπνοια, έντονο βήχα ή άλλες επιπλοκές.
Με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει μια ψύχραιμη αντιμετώπιση και την αξιοποίηση που έχει το Εθνικό Σύστημα Υγείας πιστεύω ότι δεν θα έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα. Γνωρίζουμε ακόμα ότι οι κορωνοιοί όταν αυξηθεί η θερμοκρασία γίνονται πολύ λιγότερο μεταδοτικοί , επιβιώνουν πολύ λιγότερο την άνοιξη και το καλοκαίρι.
Ανεξάρτητα από ηλικία, και με εξαίρεση άτομα με νεφρική ανεπάρκεια ή νεοπλασίες η θνησιμότητα είναι κάτω από 1% . Δεν σημαίνει ότι αυτό είναι αμελητέο αλλά να σκεφθούμε ότι ήδη φέτος, από τον ιό της γρίπης, έχουμε 60 νεκρούς από γρίπη στη χώρα μας και στις ΗΠΑ 14.000 νεκρούς.
Δεν μπορούμε να ξέρουμε προς τα που θα πάει η κατάσταση. Αυτό που έχει σημασία στην παρούσα φάση είναι ότι υπάρχει ένα σαφές σχέδιο στη χώρα μας το οποίο έχει αποτυπωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες και το υπουργείο Υγείας.
Τη μάσκα έχει σημασία να τη χρησιμοποιεί κάποιος όταν έχει συμπτώματα είτε από το ανώτερο αναπνευστικό είτε αισθάνεται ότι έχει κρυώσει, με σκοπό να μειώσει τη μεταφορά των σταγονιδίων προς το περιβάλλον. Δεν έχει νόημα να φοράμε μάσκα και να κυκλοφορούμε στους δρόμους. Επομένως , η ενεργητική προφύλαξη και “απομόνωση” ατόμων που έχουν μια ιογενή λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συμβάλει στη μείωση της μετάδοσης και του κορωνοιού εάν και όποτε προκύψει αλλά και άλλων πολύ συχνότερων ιών “.
Σχετικά Νέα
Εξαφανίστηκε η 61χρονη Αρετή από την Καρδίτσα – Η ανακοίνωση από το «Χαμόγελο του Παιδιού»
Συναγερμός έχει σημάνει στο χωρίο Άγιος Γεώργιος στην Καρδίτσα μετά την εξαφάνιση της 61χρονης.
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή στο Παλαιό Φάληρο και τον Άλιμο λόγω διεξαγωγής αγώνα δρόμου
Λόγω διεξαγωγής αγώνα δρόμου με την επωνυμία «16ος Διεθνής Ποσειδώνιος Ημιμαραθώνιος και Παράλληλοι Αγώνες», την Κυριακή 27-4-2025 θα.
Ραφήνα: Αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες σε πρατήριο καυσίμων
Όχημα τύπου βαν τυλίχθηκε στις φλόγες εντός πρατηρίου καυσίμων στη λεωφόρο Μαραθώνος στη Ραφήνα..
Επιχείρηση διάσωσης γυναίκας στον Όλυμπο – Κινητοποιήθηκαν και εναέρια μέσα
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση έρευνας και διάσωσης γυναίκας, πλησίον του καταφυγίου «Αγαπητός» στον.