Τέταρτη σερί εβδομάδα κερδών για τον χρυσό – Σε υψηλό 7 εβδομάδων το ασήμι

Με απώλειες ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Παρασκευής ο χρυσός, παραμένοντας κάτω από τα 2.000 δολ. η ουγγιά στη σκιά του sell-off της Deutsche Bank, καθώς οι φόβοι για μια κρίση στον τραπεζικό τομέα προκάλεσαν ισχυρούς κλυδωνισμούς στο γερμανικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Ειδικότερα, ο χρυσός παραδόσεως Απριλίου έχασε 12,10 δολάρια ή 0,6%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 1.983,80 δολάρια η ουγγιά. Σε βάση 5νθημέρου όμως, το πολύτιμο μέταλλο κατέγραψε κέρδη για τέταρτη διαδοχική εβδομάδα με άνοδο 0,5%, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data.

“Η κατάρα του στρογγυλού αριθμού χτύπησε πάλι”, δήλωσε στο MarketWatch ο Adrian Ash, διευθυντής ερευνών της BullionVault, με τον χρυσό να δίνει μάχη για να διασπάσει τα 2.000 δολάρια.

Ενδοσυνεδριακά, ο χρυσός έπιασε και τα 2.006,50 δολάρια, αλλά δεν έδειξε την απαιτούμενη αντοχή για να εδραιωθεί πάνω από αυτό το όριο.

Το πολύτιμο μέταλλο συνεχίζει να “επηρεάζεται από διάφορες δυνάμεις: την αύξηση των επιτοκίων, τους παρατεταμένο φόβο για το τραπεζικό σύστημα, το αδύναμο δολάριο και την πτώση των ομολόγων”, τόνισε ο Lukman Otunuga, της FXTM.

Δεδομένου ότι το πρόσφατο χάος στις αγορές έχει τροφοδοτήσει σενάρια για μείωση των επιτοκίων από τη Fed το 2023, “ο χρυσός έχει τη δυνατότητα να κινηθεί υψηλότερα”, σημείωσε ο Otunuga μιλώντας στο MarketWatch. “Στο μεταξύ, το πολύτιμο μέταλλο ίσως αποδειχθεί κάπως ευάλωτο σε πολύ βασικές εκθέσεις οικονομικών μεγεθών, όπως ο πληθωρισμός”.

Ο χρυσός έχει ευνοηθεί μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις αρχές του μήνα, αφού έχει ενισχυθεί η εικόνα του ως ασφαλούς καταφυγίου για τους επενδυτές.

Όπως και το 2008, όταν ο χρυσός ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 1.000 δολάρια με τη διάσωση της Bear Stearns, “το πολύτιμο μέταλλο βρήκε ισχυρή προσφορά σε ανήσυχους αποταμιευτές και επενδυτές, αλλά σε μια πραγματική κρίση όλα πωλούνται”, δήλωσε ο Ash.

Η μεγάλη διαφορά σε σχέση με πριν από 15 χρόνια είναι η ισχυρή προσφορά που προέρχεται από τις αγορές των κεντρικών τραπεζών και επίσης η ζήτηση χρυσού από τον ιδιωτικό τομέα της Κίνας, τόνισε ο Ash.

Ως προς τα υπόλοιπα μέταλλα, το ασήμι παραδόσεως Μαΐου ενισχύθηκε κατά 8 σεντς ή 0,4% στα 23,339 δολάρια η ουγγιά, καταγράφοντας υψηλό 7 εβδομάδων. Στο 5νθήμερο το ασήμι κέρδισε 3,9%.

Το παλλάδιο είδε το συμβόλαιό του παραδόσεως Ιουνίου να υποχωρεί κατά 18,40 δολάρια ή 1,3% στα 1.414,40 δολάρια η ουγγιά, με εβδομαδιαία άνοδο της τάξης του 2%, ενώ η πλατίνα παραδόσεως Απριλίου διολίσθησε κατά 9 δολάρια ή 0,9% στα 983,90 δολάρια η ουγγιά, κερδίζοντας 0,5% σε εβδομαδιαία βάση.

Τέλος, ο χαλκός παραδόσεως Μαΐου υποχώρησε κατά 5 σεντς ή 1,2%, στα 4,075 δολάρια η λίβρα, ωστόσο στην εβδομάδα σκαρφάλωσε κατά 4,7%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα