Τέταρτη ημέρα μικρών κερδών για το Xρηματιστήριο Αθηνών

Τέταρτη ημέρα μικρών κερδών για το Xρηματιστήριο Αθηνών, καθώς άντεξε και σήμερα στις πιέσεις των τραπεζικών μετοχών και της κατοχύρωσης των κερδών, επιβεβαιώνοντας την προσπάθεια να παραμείνει πάνω από τις 700 μονάδες, τις οποίες… στερήθηκε επί οκταμήνου.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,14% στις 1.669,82 μονάδες, ενώ στο +0,89% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.016,26 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,28% στις 369,96 μονάδες.

Τέταρτη ημέρα ανόδου, έστω και μικρής, και έκτη πέριξ των 700 μονάδων, με την αγορά να έχει καταφέρει να κρατήσει τα επίπεδα, χωρίς να ανακόψει βέβαια και τις διορθωτικές κινήσεις σε τίτλους που υπεραπέδωσαν μέσα στον Νοέμβριο. Σε αυτούς τους τίτλους είναι φυσικά και ο τραπεζικός κλάδος, βαρίδι για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, μετά τα άνω του 60% κέρδη μέσα σε 20 μέρες.

Στην άλλη όψη της αγοράς είναι ο ενεργειακός και ο κατασκευαστικός κλάδος, οι οποίοι δείχνουν να προσελκύουν κεφάλαια, ιδίως εκείνα με μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα, δεδομένου του ότι αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν το επόμενο έτος, όταν θα υλοποιείται το σχέδιο της κυβέρνησης για την αξιοποίηση των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, μέσα στον επόμενο μήνα ενδέχεται να ανακοινωθεί το πρώτο έργο που μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ η κρατική δαπάνη θα ξεκινήσει να πραγματοποιείται στις αρχές του 2021. Οι ευρωπαϊκοί πόροι όμως από το ταμείο ανάκαμψης αναμένονται το ερχόμενο καλοκαίρι.

Έτσι παρατηρείται ένας επιλεκτικός επενδυτικός χειρισμός σε κλάδους που είτε άντεξαν στις πρωτοφανείς συνθήκες των lockdown, είτε οδεύουν στο 2021 με ισχυρές προοπτικές. Μπορεί ο Γενικός Δείκτης να “ξεκόλλησε” μόνο όταν ο τραπεζικός κλάδος έδωσε τα καύσιμά του, εντούτοις δεν έλειψαν τίτλοι που πέρασαν την υγειονομική κρίση αβρόχοις ποσίν και έλαμψαν στις αποδόσεις τους.

Το παζλ της νέας χρονιάς επομένως ήδη έχει αρχίσει να αποκαλύπτεται στο ταμπλό, με τους ξένους να έχουν ολοκληρώσει λίγο έως πολύ τις κινήσεις τους για τη νέα χρονιά. Ο Δεκέμβρης θα είναι αφιερωμένος στα ελληνικά χαρτοφυλάκια, τα οποία έδειξαν να στηρίζουν την αγορά στα δύσκολα β’ και γ’ τρίμηνα του έτους, ωστόσο θα έχει πολύ ενδιαφέρον να φανεί και η στρατηγική του 2021, η οποία θα αρχίσει σιγά σιγά να ξεδιπλώνεται.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, το +6,07% της Motor Oil, το +5% του Ελλάκτωρ και το +4,52% της ΔΕΗ πρόσφεραν σημαντικές στηρίξεις στην αγορά, όπως και το +2,10% της ΕΥΔΑΠ και τα άνω του 1% κέρδη σε ΓΕΚ Τέρνα, Φουρλή, Titan και Ελληνικά Πετρέλαια. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ, Jumbo, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Σαράντης, Εθνική και Μυτιληναίος.

Στον αντίποδα, Πειραιώς και Alpha Bank ηγήθηκαν των αρνητικών πρωταγωνιστών, αφού έκλεισαν με απώλειες 4,67% και 3,24% αντίστοιχα, με την Aegean να κλείνει στο -2,89% και τη Eurobank στο -2,57%. Οι απώλειες στην Coca Cola έφτασαν το 1,29%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Λάμδα, ΟΠΑΠ και ΕΧΑΕ.

capital.gr

Σχετικά Νέα