Τέσσερα «Όχι» και ένα «Ναι» από την αντιπολίτευση στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας

Τέσσερα “Όχι” και ένα “Ναι” συγκέντρωσε από την αντιπολίτευση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Συγκεκριμένα την έντονη διαφωνία τους κατά του νομοσχεδίου εξέφρασαν οι εκπρόσωποι ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜΕΡΑ 25, με “όχι” επί της αρχής αλλά με θετική διάθεση σε συγκεκριμένες διατάξεις τοποθετήθηκε το Κίνημα Αλλαγής , ενώ υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η εκπρόσωπος ης Ελληνικής Λύσης.

Σφοδρή επίθεση κατά του νομοσχεδίου εξαπέλυσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης προαναγγέλλοντας κατάργηση του νομοσχεδίου όταν στη διακυβέρνηση της χώρας βρεθούν οι “προοδευτικές δυνάμεις”. Ο κ. Φίλης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με το νομοσχέδιο χιλιάδες φοιτητές (περίπου το 25% σε σχέση με πριν) δεν θα μπορέσει να φοιτήσει σε πανεπιστήμιο, ότι δεκάδες τμήματα θα κλείσουν, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στα ζητήματα φύλαξης λέγοντας χαρακτηριστικά: “Είναι περιθωριακό το πρόβλημα εγκληματικότητας στα πανεπιστήμια. Μόλις το 0,1% σε σχέση με τη γενική εγκληματικότητα. Να απολογηθείτε στα χιλιάδες νέα παιδιά που τους κόβεται το μέλλον στην πρόοδο. Δημιουργείτε καθεστώς Κορκονέα στα πανεπιστήμια. Αστυνομία με ανεκπαίδευτους φρουρός δεν είναι τίποτα άλλο παρά φυτώρια για Κορκονέες. Είναι δημοκρατικό καθήκον να συμπαρασταθούμε στους φοιτητές και στους πανεπιστήμια. Θα στηρίξουμε κάθε κινητοποίηση για να μην εφαρμοστεί ο νόμος στην πράξη και όταν φύγετε θα είναι από τους πρώτους νόμους που θα καταργήσουμε”.

Κατά των ρυθμίσεων για τη φύλαξη των πανεπιστημίων τάχθηκε και η εισηγήτρια του Κινήματος Αλλαγής Χαρά Κεφαλίδου λέγοντας ότι η μετάθεση της ευθύνης στην αστυνομία αντιβαίνει στον συνταγματικά κατοχυρωμένο τρόπο φύλαξης των πανεπιστημίων και πλήττει το αυτοδιοίκητο. “Αυτοδιοίκηση σημαίνει δικαιώματα και υποχρεώσεις. Οι διοικήσεις των πανεπιστημίων να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Διοίκηση σημαίνει ανάληψη ευθύνης. Όποιος δεν μπορεί ας παραιτηθεί. Δεν είναι οι θέσεις αυτές για όλους. Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο δίνει φιλί ζωής στον κοινωνικά τελειωμένο ΣΥΡΙΖΑ” είπε.

Να αποσύρει άμεσα το νομοσχέδιο καθώς προκαλεί την κοινωνία κάλεσε την Υπουργό Παιδείας ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γιάννης Δελής: “Η ένταση της καταστολής από την κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με την αντιμετώπιση των υπαρκτών προβλημάτων στα πανεπιστήμια. Η πανεπιστημιακή αστυνομία προορίζεται πρώτα απ’ όλα για την περιφρούρηση της επιχειρηματικής λειτουργίας των πανεπιστημίων και την κατασταλτική αντιμετώπιση της οργανωμένης συλλογικής και κάθε διεκδίκησης των φοιτητών” είπε ο κ. Δελής.

Θετικά επί όλων σχεδόν των διατάξεων του νομοσχεδίου μίλησε η εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Σοφία Ασημακοπούλου τόσο υπέρ των διατάξεων για τη βάση εισαγωγής όσο και για τη φύλαξη. Κατέθεσε μάλιστα πρόταση της Ελληνικής Λύσης για δημιουργία ειδικού σώματος προστασίας πανεπιστημίων με ολοκληρωμένη στρατιωτική θητεία στις ειδικές δυνάμεις, το οποίο θα μπορεί να παρεμβαίνει άνευ ειδικής αδείας όταν διαπιστώνει την τέλεση εγκληματικών πράξεων. “Είναι αδιανόητο οι φοιτητές της Ελλάδας να φοβούνται να πάνε στο πανεπιστήμιο λόγω της ανομίας” είπε.

Για εντυπωσιακή επίδειξη κοινωνικής αναλγησίας που όχι μόνο δεν έχει προηγούμενο αλλά θα είναι και δύσκολο να τη μιμηθεί κανείς στο μέλλον μίλησε η Σοφία Σακοράφα του ΜέΡΑ25. “Είναι τόσο εξοργιστικά αυτά που νομοθετείτε που δεν υπάρχει κανένα πεδίο διαλογής ή σύνθεσης απόψεων. Τα πανεπιστήμια αστυνομεύονται μετά την κατάργηση ασύλου. Αλλά το πολιτικό σας DNA θέλει ασκήσεις αυταρχισμού” είπε.

Πηγή:real.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα