

Οι συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά κυρίως η πολύ μεγάλη συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας, στην πλατεία Συντάγματος, για άμεση απονομή δικαιοσύνης για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη «ταρακούνησε» άπαντες.
Το έναυσμα για τις συγκεντρώσεις, που διοργανώθηκαν μέσα σε μια βδομάδα και «έβγαλαν» χιλιάδες πολίτες στους δρόμους, ήταν τα ανατριχιαστικά ηχητικά ντοκουμέντα με τις φωνές των παιδιών μετά τη σύγκρουση, που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας.
Αυτά τα ντοκουμέντα αποδεικνύουν πως ορισμένα από τα 57 θύματα επέζησαν από τη σύγκρουση της επιβατικής με την εμπορική αμαξοστοιχία, αλλά βρήκαν φρικτό θάνατο τόσο από την έκρηξη όσο και από τις συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί μετά από αυτήν, ενισχύοντας το επιχείρημα πως η εμπορική αμαξοστοιχία μετέφερε κάτι που δεν έπρεπε.
Μάλιστα, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε στο MEGA ο αστυνομικός συντάκτης των «Νέων» και του «Βήματος», Βασίλης Λαμπρόπουλος, επικαλούμενος πληροφορίες από το πόρισμα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας δεν ήταν «αθώο».
Σημειώνεται πως στο πόρισμά του το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ο καθηγητής κ. Καρώνης εξετάζουν αν θα μπορούσαν τα έλαια σιλικόνης των μετασχηματισμών του ίδιου του τρένου να προκαλέσουν την έκρηξη.
Πρόκειται για μια θεωρία που έχει διατυπωθεί κατά καιρούς από υπηρεσιακούς και κρατικούς πραγματογνώμονες, αλλά και κυβερνητικούς παράγοντες.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Βασίλη Λαμπρόπουλο, το συγκεκριμένο πόρισμα καταλήγει στο συμπέρασμα, πως τα έλαια σιλικόνης δεν είναι εύφλεκτα και δεν μπορούσαν να παράξουν την πυρόσφαιρα που δημιουργήθηκε.
Εξάλλου, όπως επισήμανε ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, ερωτήματα δημιουργούνται, καθώς όταν οι δικαστικές αρχές ζήτησαν τα βίντεο, ώστε να διαπιστώσουν ποια ήταν η πορεία τη εμπορικής αμαξοστοιχίας, έχει αποδειχτεί από μία σειρά εγγράφων πως τους παραδόθηκαν στοιχεία από τον εμπορικό σταθμό της Θεσσαλονίκης και όχι από τον χώρο φόρτωσης του τρένου.
Για την υπόθεση μίλησε στο MEGA και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός, που αποκάλυψε πως μέχρι τέλη Φεβρουαρίου-κατά πάσα πιθανότητα-το πόρισμα του ΕΜΠ θα έχει βγει στη δημοσιότητα και έτσι θα υπάρχει μια σαφής άποψη για το αν το φορτίο που μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία ήταν παράνομο.
Παράλληλα, όπως αποκάλυψε στον αέρα του ΣΚΑΪ ο δημοσιογράφος της «Καθημερινής» Γιάννης Σουλιώτης, οι τελευταίες χημικές αναλύσεις από το ΕΜΠ έγιναν 16 και 19 Δεκεμβρίου, αλλά όπως ξεκαθάρισε, δεν θα προσδιορίζουν από τι προκλήθηκε η έκρηξη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΕΜΠ διεξάγει έρευνα και για τα ηχητικά, αντιπαραβάλλοντας το αρχείο με τα ηχητικά στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Λάρισας με το αρχείο στα κεντρικά του ΟΣΕ, καθώς υπήρχαν καταγγελίες ότι λείπουν από το αρχείο 11 λεπτά.
Σχετικά Νέα
Εκτοξεύθηκε στο 4,8% του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα του 2024
Στο 4,8% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) ανήλθε το πρωτογενές πλεόνασμα του 2024 σύμφωνα με τη Eurostat, ξεπερνώντας.
Το Σάββατο το πρωί η κηδεία του πάπα Φραγκίσκου
Το Σάββατο, στις 10 το πρωί ώρα Ιταλίας (11:00 ώρα Ελλάδας), θα τελεσθεί η.
Δέκα ορόσημα των 100 πρώτων ημερών της θητείας Τραμπ
Μετά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο την 20ή Ιανουαρίου, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέτρεψε.
Πούτιν: Για πρώτη φορά ανοιχτός σε «διμερείς συνομιλίες» με το Κίεβο
Ανακοινώνοντας το τέλος της πασχαλινής «εκεχειρίας», ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα «θα.