Τέλος στα σενάρια για την περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων

Τέλος στα σενάρια που ήθελαν να υπάρχουν σκέψεις στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων. Αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι «Ούτε ήταν ούτε είναι πρόθεσή μας να υπάρξει περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων».

Αναφορικά με τις αλλαγές που θα γίνουν στις αντικειμενικές αξίες ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε ότι αναμένεται η διαδικασία να ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2020. Τότε θα κριθεί και αν θα υπάρξει περαιτέρω ελάφρυνση στους φόρους των ακινήτων, αφού θα κριθεί εάν έχει προκύψει μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος.

Όπως είπε, το υπουργείο Οικονομικών είναι σε διαδικασία επεξεργασίας του νέου φορολογικού νομοσχεδίου προκειμένου να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στον Νοέμβριο, ενώ οι αρμόδιες επιτροπές επεξεργάζονται τα στοιχεία για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών ώστε να διαμορφωθούν με βάση πραγματικά δεδομένα.

Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών είπε ότι η διαδικασία αυτή, θα έχει ολοκληρωθεί ως τον Μάιο του 2020 και ανάλογα με τα αποτελέσματα αυτής της άσκησης «μπορεί να μας βοηθήσει να προχωρήσουμε σε μεγαλύτερη μείωση συντελεστών στη φορολογία κεφαλαίου». Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε «η αίσθηση είναι ότι θα προκύψει δημοσιονομικός χώρος ο οποίος θα αξιοποιηθεί επ ωφελεία των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων».

Ιδιαίτερη έμφαση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δίνει το υπουργείο Οικονομικώ και στη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, με στόχο να επιτευχθεί από τη μία η μείωση τους και από την άλλη να μην δημιουργούνται νέες οφειλές.

Αναφορικά με την συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του υφυπουργού Γιώργου Ζαββού στη Νέα Υόρκη στη σύνοδο του ΔΝΤ, αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι υπήρχε ιδιαίτερα καλό κλίμα στις συναντήσεις που υπήρξαν με σειρά επενδυτών, οι οποίες θα συνεχιστούν και στην Αθήνα. Επίσης διευκρινίστηκε ότι στις επαφές που είχε ο υπουργός Οικονομικών με τον Πολ Τόμσεν, δεν έγινε καμία αναφορά για το αφορολόγητο ή το ύψος των συντάξεων.

Οσον αφορά το σχέδιο πρόωρης αποπληρωμής μέρους του ακριβού δανείου του ΔΝΤ, η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά σε συνεργασία με τον ESM και πιθανότερο θεωρείται πως θα ολοκληρωθεί μετά το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου

Σχετικά Νέα