Τέλος εποχής για τον αεροπορικό γίγαντα Boeing 747

Μια ολόκληρη εποχή στην αεροπορική βιομηχανία έφτασε στο τέλος της. Μετά από σχεδόν 53 χρόνια ενεργής υπηρεσίας και περισσότερα από 1.500 αεροσκάφη που παρήχθησαν, ο αμερικανικός αεροδιαστημικός γίγαντας Boeing ανακοίνωσε ότι κατασκεύασε το τελευταίο αεροσκάφος 747.

Το άλλοτε επαναστατικό αεροσκάφος, γνωστό και ως «βασίλισσα των ουρανών», είναι το πιο δημοφιλές αεροσκάφος της Boeing και έχει χρησιμοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, από τη μεταφορά επιβατών και φορτίων μέχρι τη μεταφορά λεωφορείων της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η Boeing ανακοίνωσε τα σχέδιά της να διακόψει την κατασκευή του συγκεκριμένου μοντέλου ήδη από το 2020. Η παραγωγή του A380 διακόπηκε το 2009, ένα χρόνο αφότου η ανταγωνίστρια Airbus ανακοίνωσε ότι θα σταματούσε την παραγωγή του. Η πανδημία Covid-19, η οποία την ίδια εποχή προκάλεσε κρίση στον κλάδο των αερομεταφορών, ανάγκασε τις αεροπορικές εταιρείες να εγκαταλείψουν τη σειρά 747 νωρίτερα και να την αντικαταστήσουν με αεροσκάφη που είναι πιο αποδοτικά ως προς την κατανάλωση καυσίμων. Σύμφωνα με αναλυτές της αεροπορίας, 44 επιβατικές εκδόσεις του μοντέλου βρίσκονται σήμερα σε ενεργό υπηρεσία. Συγκριτικά, πριν από το 2019, όπως και το 2010, περισσότερα από 130 επιβατικά αεροσκάφη αυτού του μοντέλου βρίσκονταν σε ενεργό υπηρεσία. Μάλιστα, 314 φορτηγά αεροσκάφη αυτού του μοντέλου εξακολουθούν να βρίσκονται σε ενεργό υπηρεσία.

Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Boeing 747 στο Έβερετ της Ουάσινγκτον των ΗΠΑ, οι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι είχαν ανάμεικτα συναισθήματα. Από τη μία πλευρά, είναι κρίμα που η εποχή του αεροπορικού γίγαντα φτάνει στο τέλος της, αλλά από την άλλη, είναι χαρά που το μοντέλο αυτό είχε τόση ζήτηση όλο αυτό το διάστημα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα