Τελική απόφαση ΡΑΕ για την εξαίρεση του FSRU Αλεξανδρούπολης-Στην τελική ευθεία η κατασκευή του έργου

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η τελική απόφαση της ΡΑΕ, για την εξαίρεση του έργου «Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) Αλεξανδρούπολης» της εταιρείας GASTRADE Α.Ε. από τις διατάξεις των άρθρων 32 και 41 (6), (8) και (10) της Οδηγίας 2009/73/ΕΚ.Η οδηγία αυτή εντάσσεται μαζί με την οδηγία 2009/72/ΕΚ) στην τρίτη δέσμη μέτρων για την ενέργεια και περιλαμβάνουν βασικές νομικές διατάξεις που επιτρέπουν την ορθή λειτουργία των αγορών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας αντίστοιχα.

Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι η κατασκευή του έργου, πληροί τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές και έχει λάβει το πράσινο φως. Αναμένονται πλέον οι υπογραφές των συμβάσεων από τις εταιρίες που επικράτησαν στους διαγωνισμούς.

Υπενθυμίζεται πως:
-Το FSRU βρίσκεται 17,6 χλμ. νοτιοδυτικά του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και έχει χωρητικότητα αποθήκευσης ΥΦΑ έως 170.000 κυβικά μέτρα με δυνατότητα παροχής φυσικού αερίου που υπερβαίνει τα 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.

-Η πλωτή μονάδα θα συνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου της Ελλάδας με αγωγού μήκους 28 χλμ., και το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας, από τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Β. Μακεδονία, μέχρι την Ουγγαρία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία.

Σχετικά Νέα