Τελικά πόσες ώρες πρέπει να κοιμόμαστε;

Δεν ξέρετε αν κοιμάστε αρκετές ώρες ώστε να ξεκουραστεί ο οργανισμός σας; Τελικά πόσες ώρες ύπνου χρειαζόμαστε πραγματικά ώστε να νιώσουμε καλύτερα και γεμάτοι ενέργεια;

Οι επιστήμονες μιλούν για ποιοτικό και ποσοτικό ύπνο, για 6-8 ώρες ύπνου και για τις τροφές που πρέπει να καταναλώνουμε πριν κοιμηθούμε.

Μια φινλανδική έρευνα αποκαλύπτει ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε για τον ποιοτικό ή τον ποσοτικό ύπνο. Για να είναι μια γυναίκα υγιής χρειάζεται 7,6 ώρες ύπνου κάθε βράδυ, ενώ οι άντρες χρειάζονται 7,8 ώρες ύπνου. Για τις ανάγκες της έρευνας έγιναν μετρήσεις στον ύπνο 3,760 ανθρώπων ενώ μελετήθηκαν και οι μέρες που απουσίαζαν οι εργαζόμενοι από τη δουλειά τους λόγω ασθένειας. Έτσι οι επιστήμονες μπόρεσαν να συμπεράνουν πόσες μέρες οι εργαζόμενοι ήταν αδιάθετοι λόγω κακού ή λιγοστού ύπνου.

Για να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας πρέπει να ακολουθήσετε μια ρουτίνα που θα σας βάλει σε πρόγραμμα. Καλό είναι να πηγαίνετε για ύπνο και να ξυπνάτε κάθε μέρα την ίδια ώρα. Προσπαθήστε να μην χαλάσετε το πρόγραμμά σας ούτε τα Σαββατοκύριακα ενώ αν είναι απαραίτητο είναι προτιμότερο να το κάνετε σταδιακά παρεκκλίνοντας περίπου 15 λεπτά από την συνηθισμένη ώρα. Αν κάποια μέρα δεν καταφέρετε να κοιμηθείτε αρκετά είναι καλό να κοιμηθείτε το μεσημέρι και όχι να κοιμηθείτε περισσότερο το βράδυ, για να μην διαταράξετε την καθημερινή σας ρουτίνα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας οι γυναίκες που κοιμούνται 7,6 ώρες αισθάνονται λιγότερο κουρασμένες μέσα στην μέρα, δεν χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή για να κοιμηθούν αφού δεν έχουν διαταραχές στον ύπνο ή στο ξύπνημα. Όπως επισημαίνουν, βέβαια, οι επιστήμονες οι 7,6 ώρες είναι ένα στατιστικό στοιχείο, ενώ είναι γνωστό ότι τουλάχιστον ο μισός υγιής πληθυσμός του δυτικού κόσμου κοιμάται λιγότερες ώρες. Εξάλλου, ο ύπνος δεν μπορεί να ‘μετρηθεί’ μόνο με τη διάρκεια του αλλά και με την ποιότητά του.

Πηγή: medicalland.gr

Σχετικά Νέα