Τελεσίγραφο Ισραήλ προς 1,1 εκατ. Παλαιστινίους: «Φύγετε εντός 24 ωρών»

Tην ώρα που το πέρασμα της Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο είναι κλειστό, ο στρατός του Ισραήλ αποφάσισε να εκτοπίσει 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους και μάλιστα εντός 24 ωρών. Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) διέταξαν σήμερα την εσπευσμένη απομάκρυνση “όλων των αμάχων” της πόλης της Γάζας προς το νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, την έβδομη ημέρα του πολέμου με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

Η προειδοποίηση έρχεται καθώς το Ισραήλ αναμένεται να εξαπολύσει χερσαία επίθεση στη Γάζα για να εξοντώσει την μαχητική οργάνωση Χαμάς. Ο ΟΗΕ θέλει να ακυρωθεί η εντολή εκκένωσης, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε “καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες”. Το Ισραήλ υπερασπίστηκε τον εαυτό του λέγοντας ότι προσπαθούσε να ελαχιστοποιήσει τη ζημιά σε αμάχους και είπε ότι η απάντηση του ΟΗΕ ήταν “ντροπιαστική”.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται να συναντηθεί αργότερα σήμερα με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς. Στο Ισραήλ πρόκειται να φτάσει και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει προγραμματίσει συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών αργότερα σήμερα για να συζητήσει τη σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας

Αυτή η απόφαση είναι από τη μία πλευρά επαίσχυντη γιατί αναγκάζει σε εκτοπισμό έναν ασύλληπτο αριθμό ανθρώπων και μάλιστα μέσα σε λίγες ώρες και από την άλλη πλευρά αναλυτές λένε ότι το Ισραήλ είναι αναγκασμένο να προχωρήσει σε μία τέτοια απόφαση, καθώς η στρατηγική της Χαμάς είναι κρύβεται πίσω από τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας, χρησιμοποιώντας αθώους ως ανθρώπινες ασπίδες.

Σε ανακοινωθέν που δημοσιοποίησε, ο Τσαχάλ ανέφερε πως ζητεί “την εσπευσμένη απομάκρυνση όλων αμάχων της πόλης της Γάζας από τα σπίτια τους από τον νότο για την ασφάλειά τους και να μετακινηθούν προς τη ζώνη νότια του Ουάντι Γάζα”, μικρού ποταμού στο νότιο τμήμα της πόλης: “Δεν θα επιτραπεί να επιστρέψετε στην πόλη της Γάζας παρά με νεότερο ανακοινωθέν”, πρόσθεσε ο στρατός. Διεμήνυσε ακόμη πως η πόλη θα μετατραπεί σε πεδίο στρατιωτικών επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας τις επόμενες ημέρες. Ακόμη, ο ισραηλινός στρατός διεμήνυσε στους πολίτες της Λωρίδας της Γάζας να μην πλησιάζουν τον “φράκτη” – το τείχος – που χωρίζει τον μικρό παλαιστινιακό θύλακα από την ισραηλινή επικράτεια.

Αφού έδωσε εντολή στους κατοίκους της πόλης της Γάζας να απομακρυνθούν, ο εκπρόσωπος του IDF αντιστράτηγος Ντανιέλ Χαγκάρι τονίζει ότι το Ισραήλ δεν θέλει να βλάψει τους Παλαιστίνιους αμάχους. “Πολεμάμε μια τρομοκρατική ομάδα, όχι τον πληθυσμό της Γάζας. Θέλουμε να μην βλάπτονται οι άμαχοι, αλλά δεν μπορούμε να ζήσουμε με την κυριαρχία της Χαμάς-ISIS κοντά στα σύνορά μας”, λέει ο Χαγκάρι. Λέει ότι η εντολή για την εκκένωση των Παλαιστινίων από την περιοχή έχει σκοπό να επιτρέψει την “ελευθερία δράσης και να εμβαθύνει τη ζημιά” κατά της Χαμάς. “Η Χαμάς πραγματοποίησε μια από τις πιο φρικτές πράξεις που έχει δει ο κόσμος, κάνουμε μια προσπάθεια εκκένωσης των κατοίκων για να εμβαθύνουμε τη ζημιά, να καταρρεύσουμε αυτή την οργάνωση”, λέει ο Χαγκάρι. Αφού ο ΟΗΕ λέει ότι μια τέτοια εκκένωση εντός 24 ωρών θα ήταν αδύνατη, ο Χαγκάρι λέει ότι “καταλαβαίνουμε ότι θα χρειαστούν αρκετές ημέρες”. “Μεταφέρουμε [την προειδοποίηση] μέσω διαύλων επικοινωνίας και στα αραβικά, υπάρχουν τρόποι να φτάσει το μήνυμα στον πληθυσμό”, προσθέτει. “Όποιος δεν ακούει αυτές τις συστάσεις, θέτει σε κίνδυνο την οικογένειά του”. Λέει ότι την περασμένη ημέρα, σημειώθηκαν αρκετές συγκρούσεις μεταξύ στρατευμάτων και τρομοκρατών κατά μήκος του φράχτη των συνόρων της Γάζας, αλλά λίγα επεισόδια στο ισραηλινό έδαφος.

Το Ουάντι Γάζα είναι μια κοιλάδα ποταμού που βρίσκεται γύρω από το κέντρο της Λωρίδας της Γάζας, σε όλο το πλάτος της και καταλήγει στη Μεσόγειο Θάλασσα. Είναι γνωστό για τους παράκτιους υγροτόπους και τη βιοποικιλότητά του. Αυτό το κοντινό πλάνο ενός χάρτη του ΟΗΕ, όπου το Γουάντι Γάζα αντιπροσωπεύεται από μια καφέ διακεκομμένη γραμμή στο κάτω μέρος, δείχνει ότι η περιοχή που επηρεάζεται από την εντολή εκκένωσης του Ισραήλ περιλαμβάνει την πόλη της Γάζας, τη μεγαλύτερη πόλη του θύλακα.

 

Το Ισραήλ απαιτεί από 1,1 εκατ. Παλαιστίνιους να φύγουν από τη Γάζα σε 24 ώρες - Κατηγορίες για χρήση χημικών όπλων

Χαμάς: Αγνοήστε τους Ισραηλινούς
Το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα κάλεσε σήμερα τους κατοίκους να αγνοήσουν την προειδοποίηση του Ισραήλ να μετακινηθεί ολόκληρος ο πληθυσμός του βόρειου τμήματος της Λωρίδας προς νότιες περιοχές.

Ο Σαλάμα Μαρούφ, επικεφαλής του γραφείου Τύπου της Χαμάς στη Γάζα, δήλωσε πως η προειδοποίηση για απομάκρυνση του πληθυσμού είναι μια απόπειρα του Ισραήλ “να μεταδώσει και να περάσει ψευδή προπαγάνδα, με στόχο να σπείρει σύγχυση μεταξύ των κατοίκων και να βλάψει την συνοχή του εσωτερικού μετώπου μας”.

Ο ίδιος πρόσθεσε: “Καλούμε τους πολίτες μας να μην ασχοληθούν μ’ αυτές τις απόπειρες, που εντάσονται στο πλαίσιο του ψυχολογικού πολέμου”.

6.000 βόμβες
Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία δήλωσε ότι έχει ρίξει περίπου 6.000 βόμβες με στόχο τη Χαμάς στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει την εκστρατεία όσο χρειαστεί. Οι αεροπορικές επιδρομές σκότωσαν εκατοντάδες μαχητές της Χαμάς και κατέστρεψαν τη στρατιωτική υποδομή της οργάνωσης, ανέφερε η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία σε ανάρτησή της στο X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter.

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές σε πολλές γειτονιές της Γάζας, σκοτώνοντας περισσότερους από 1.500 Παλαιστίνιους, σχεδόν οι μισοί από τους οποίους ήταν γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας στη Γάζα. Περισσότεροι από 1.300 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της επίθεσης της Χαμάς.

Νεκροί
Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα αναφέρει ότι 1.537 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 6.612 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα από την έναρξη των μαχών στις 7 Οκτωβρίου. Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις δήλωσαν ότι σκότωσαν περίπου 1.500 Παλαιστίνιους τρομοκράτες στο ισραηλινό έδαφος.

Το IDF πιστεύει ότι εντόπισε τη συντριπτική πλειοψηφία των τρομοκρατών που διείσδυσαν στο Ισραήλ το περασμένο Σαββατοκύριακο και ότι κανένας νέος τρομοκράτης δεν κατάφερε να διεισδύσει στη χώρα τις τελευταίες ημέρες. Ο Χαγκάρι λέει επίσης ότι ο Ισραηλινός Στρατός εξακολουθεί να εστιάζει τις προσπάθειες για να σκοτώσει ανώτερα μέλη της Χαμάς.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις δημοσίευσαν τα ονόματα 257 στρατιωτών και αξιωματικών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια μαχών με Παλαιστίνιους τρομοκράτες από τις 7 Οκτωβρίου, κυρίως στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας. Εν τω μεταξύ, η αστυνομία του Ισραήλ έχει καταγράψει 46 αστυνομικούς που σκοτώθηκαν κατά την αντιμετώπιση των τρομοκρατών. Τουλάχιστον 1.300 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ισραήλ.

Το Ισραήλ χρησιμοποίησε οβίδες λευκού φωσφόρου
Το Ισραήλ έχει χρησιμοποιήσει πυρομαχικά λευκού φωσφόρου στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του τόσο στη Λωρίδα της Γάζας όσο και στον Λίβανο, κατήγγειλε χθες Πέμπτη η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW), υπογραμμίζοντας πως τα όπλα αυτά εκθέτουν άμαχους αδιακρίτως στον κίνδυνο να υποστούν σοβαρό και μακρόχρονο τραυματισμό.

Ερωτηθείς σχετικά με την κατηγορία της οργάνωσης, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως “δεν είναι επί του παρόντος ενήμερος για τη χρήση όπλων που περιέχουν λευκό φώσφορο στη Γάζα”. Δεν σχολίασε την πληροφορία περί χρήσης τέτοιων πυρομαχικών στον Λίβανο.

Το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Λωρίδα της Γάζας από το Σάββατο, σε αντίποινα για την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς εναντίον του με 1.300 νεκρούς. Πάνω από 1.500 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί. Ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, ενεπλάκη επίσης σε ανταλλαγές πυρών με μαχητές του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Η HRW τόνισε σε ανακοίνωσή της πως επαλήθευσε βίντεο που μαγνητοσκοπήθηκαν στον Λίβανο τη 10η Οκτωβρίου και στην πόλη της Γάζας την 11η Οκτωβρίου και καταγράφουν “πολλαπλές εκρήξεις στον αέρα οβίδων με πυρομαχικά λευκού φωσφόρου”, αντίστοιχα σε δυο αγροτικές περιοχές και στο λιμάνι.

Παρέθεσε συνδέσμους προς δύο βίντεο, αναρτημένα σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, που εξηγεί ότι δείχνουν “οβίδων 155 χιλιοστών του πυροβολικού με λευκό φώσφορο να χρησιμοποιούνται” για τη δημιουργία προπετασμάτων καπνού, ή για την επισήμανση στόχων, ή φωτισμό τοποθεσιών, ή για άλλους σκοπούς. Και τα δύο τραβήχτηκαν κοντά στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ, σημείωσε.

Δεν παρέθεσε βίντεο από τη χρήση τέτοιων πυρομαχικών στη Λωρίδα της Γάζας. Ωστόσο, παλαιστινιακά τηλεοπτικά δίκτυα έχουν μεταδώσει βίντεο τις τελευταίες ημέρες με τολύπες λευκού καπνού στους αιθέρες, που ανέφεραν πως οφείλονταν σε πυρομαχικά λευκού φωσφόρου.

Το Ρόιτερς σημειώνει πως δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει με ανεξάρτητο τρόπο όσα αναφέρει το κείμενο της ΜΚΟ.

Το 2013, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωνε πως άρχισε να αποσύρει τα πυρομαχικά λευκού φωσφόρου, τα οποία χρησιμοποίησε μεταξύ άλλων για να δημιουργούνται προπετάσματα καπνού κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεών του το 2008 και το 2009 στη Λωρίδα της Γάζας. Τότε, οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν καταγγείλει πως η χρήση των πυρομαχικών αυτών αποτελούσε έγκλημα πολέμου, καθώς είναι εξ ορισμού εμπρηστικά και μπορούν να απανθρακώσουν θέσεις ή τοποθεσίες που πλήττουν.

Καθώς έχουν νόμιμες χρήσεις, τα πυρομαχικά λευκού φωσφόρου δεν έχουν απαγορευτεί ως χημικό όπλο με διεθνείς συνθήκες.

Ο λευκός φώσφορος χαρακτηρίζεται εμπρηστικό όπλο στο Τρίτο Πρωτόκολλο της Σύμβασης για την Απαγόρευση της Χρήσης Ορισμένων Συμβατικών Όπλων (CCW). Το πρωτόκολλο απαγορεύει τη χρήση εμπρηστικών όπλων εναντίον στρατιωτικών στόχων αν είναι παρόντες άμαχοι στις τοποθεσίες όπου βρίσκονται.

Ωστόσο, καθώς το Ισραήλ δεν το έχει υπογράψει, δεν δεσμεύεται νομικά από αυτό.

Αίγυπτος: Ο Σίσι δεν ανοίγει τα σύνορα – “Οι κάτοικοι της Γάζας πρέπει να μείνουν στη γη τους απτόητοι”
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι δήλωσε απόψε ότι η χώρα του καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να περιορίσει την κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και να επιτύχει μια κατάπαυση του πυρός.

“Προσπαθούμε να ελαφρύνουμε τα δεινά του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα και οι εκκλήσεις μας δεν έχουν τέλος. Μιλάμε με όλους τους ηγέτες και τους αξιωματούχους”, είπε ο Αιγύπτιος πρόεδρος.

Ο Σίσι τόνισε ότι οι κάτοικοι της Γάζας πρέπει να “εμφανιστούν απτόητοι” και “να παραμείνουν στη γη τους”, την ώρα που πολλαπλασιάζονται οι εκκλήσεις να επιτρέψει το Κάιρο την ασφαλή έξοδο των αμάχων από τον παλαιστινιακό θύλακα μέσω του μεθοριακού περάσματος της Ράφα, του μοναδικού που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ.

Απειλή Ιράν για άνοιγμα δεύτερου μετώπου
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, η χώρα του οποίου στηρίζει την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, δήλωσε σήμερα ότι το άνοιγμα ενός “νέου μετώπου” κατά του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή θα εξαρτηθεί από τις “ενέργειες” του εβραϊκού κράτους στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία σφυροκοπείται από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Το Ιράν βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για την άνευ όρων στήριξή του στη Χαμάς εδώ και χρόνια. Μολαταύτα, οι Ιρανοί ηγέτες δηλώνουν ότι η Τεχεράνη δεν εμπλέκεται στην επίθεση που εξαπέλυσε η οργάνωση αυτή το περασμένο Σάββατο στο Ισραήλ, τον “ορκισμένο εχθρό” της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει φόβους για το άνοιγμα ενός δεύτερου μετώπου στο βόρειο Ισραήλ, στα σύνορα με τον Λίβανο, εάν η Χεζμπολάχ, επίσης σύμμαχος της Χαμάς και του Ιράν, αποφασίσει να επέμβει.

“Οι αξιωματούχοι ορισμένων χωρών μας ρωτούν για την πιθανότητα ανοίγματος ενός νέου μετώπου (κατά του Ισραήλ) στην περιοχή”, είπε ο Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βαγδάτη μαζί με τον πρωθυπουργό του Ιράκ, Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι. “Η σαφής απάντησή μας για αυτές τις πιθανότητες είναι ότι όλα εξαρτώνται από τις ενέργειες του σιωνιστικού καθεστώτος στη Γάζα”, πρόσθεσε. “Ακόμη και τώρα, τα εγκλήματα του Ισραήλ συνεχίζονται και κανείς στην περιοχή δεν μας ζητά την άδεια να ανοίξει νέα μέτωπα”, πρόσθεσε, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα