Τελεσίγραφο ΕΕ προς Λευκωσία για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου

Σαφές μήνυμα προς την κυπριακή πλευρά να διαφοροποιήσει τη στάση της απέναντι στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας Κύπρου, στέλνει σύμφωνα με πληροφορίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συγκεκριμένα οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των Βρυξελλών με την παρουσία εκπροσώπων των υπουργείων ενέργειας της Ελλάδας της Κύπρου, του ΑΔΜΗΕ, της Ρυθμιστικής Ενέργειας Κύπρου και της ΡΑΑΕΥ, κατέστη σαφές στην κυπριακή πλευρά ότι, μετά την πρόσφατη απόφαση της ΡΑΕΚ, το έργο δεν είναι βιώσιμο.

Αυτή τη θέση έχει εκφράσει και ο ΑΔΜΗΕ, υποστηρίζοντας ότι ο φορέας υλοποίησης του έργου θα πρέπει να εξασφαλίσει την ανάκτηση του κόστους από την πρώτη μέρα της κατασκευαστικής περιόδου, δηλαδή από τις αρχές του 2025 και όχι από την εμπορική λειτουργία όπως επιδιώκει η ΡΑΕΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της σύσκεψης, η ΕΕ προειδοποίησε την κυπριακή πλευρά για τις επιπτώσεις από τη μη υλοποίηση του έργου, τονίζοντας προς τις αρχές της χώρας ότι έχουν λίγες βδομάδες περιθώριο προκειμένου να αποφασίσουν για την ηλεκτρική διασύνδεση, σε διαφορετική περίπτωση θα χάσουν τη μεγάλη ενίσχυση των 657 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό κάλεσαν την ΡΑΕΚ να προχωρήσει στην τροποποίηση της απόφασής της, ώστε το έργο να καταστεί βιώσιμο δίνοντας διορία λίγων εβδομάδων.

Σημειώνεται ότι αύριο Πέμπτη 11 Ιουλίου θα παραδοθεί στον υπουργό Ενέργειας της Κύπρου η ολοκληρωμένη μελέτη κόστους οφέλους της ηλεκτρικής διασύνδεσης, ενώ στις 15 Ιουλίου στελέχη του ΑΔΜΗΕ θα συναντηθούν με τη ΡΑΕΚ με θέμα την αναθεώρηση της απόφασης του Ρυθμιστή για την ανάκτηση του κόστους.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα