

Σημαντικές αλλαγές αναμένεται να έρθουν άμεσα στα τεκμήρια των ελεύθερων επαγγελματιών.
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του MEGA μερικές από τις αλλαγές αυτές αφορούν τη μικρή μείωση της ελάχιστης τεκμαρτής αμοιβής. Το ρεπορτάζ παραθέτει ένα παράδειγμα για τον τρόπο που θα εφαρμοστεί αυτό στην πράξη: Δηλαδή το ποσό αυτό ενδέχεται να μειωθεί στις 10 χιλιάδες ευρώ από τις 10.920 ευρώ που είναι σήμερα.
«Το αρμόδιο υπουργείο βλέπει πως το μέτρο αυτό είναι εισπρακτικό οπότε σίγουρα δεν θα το αφήσει. Ωστόσο αναμένεται να το τροποποιήσει για να πει ότι κάτι άλλαξε, χωρίς όμως να κάνει ουσιώδη πράγματα», δήλωσε σχετικά ο φοροτεχνικός, Μιχάλης Αντωνόπουλος μιλώντας στο MEGA.
Η δεύτερη αλλαγή που εξετάζεται να γίνει είναι να λαμβάνεται υπόψη το οικογενειακό εισόδημα. «Θα πρέπει οπωσδήποτε να ληφθεί αυτό υπόψη γιατί μπορεί κάποιος να έχει κάποιες άλλες πηγές εισοδήματος. Οπότε δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την ατομική του επιχείρηση για να φορολογηθεί με το τεκμαρτό», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αντωνόπουλος.
Η τρίτη αλλαγή είναι να γίνει ευκολότερη η διαδικασία αμφισβήτησης των τεκμηρίων. Δεν αποκλείεται η όλη διαδικασία να γίνεται ηλεκτρονικά καθώς σήμερα οι υπόχρεοι θα πρέπει να επιδείξουν μια σειρά από δικαιολογητικά προς την Εφορία. Για το θέμα αυτό μίλησε ο κ. Αντωνόπουλος. «Θεωρώ ότι σε αυτό δεν θα επέμβει η κυβέρνηση γιατί οι περισσότεροι δεν αμφισβητούν το ότι το τεκμαρτό τους εισόδημα είναι το υφιστάμενο» είπε.
Μια ακόμη αλλαγή που φαίνεται να εξετάζεται είναι η αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού.
Όταν εξελιχθούν τα συστήματα για το θέμα αυτό, τότε το αρμόδιο υπουργείο θα είναι σε πιο εύκολη θέση να διαπιστώνει εάν κάποιος φοροδιαφεύγει. Ουσιαστικά θα γίνονται διασταυρώσεις για το θέμα αυτό εξ αποστάσεως χωρίς καν να παρεμβαίνει ο ηλεκτρονικός έλεγχος. Δηλαδή θα περιοριστούν οι περιπτώσεις φοροδιαφυγής και να δεν θα χρειάζεται να λειτουργούν τα τεκμήρια.
Και τέλος εξετάζεται να διασταυρώνονται τα στοιχεία των ελεύθερων επαγγελματιών μέσω του myDATA. Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε ο κ. Αντωνόπουλος. «Το μέτρο αυτό εφαρμόζεται ήδη», είπε.
Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ του MEGA
Ετήσια ελάχιστη αμοιβή επαγγελματιών: Τι ισχύει σήμερα
Υπενθυμίζεται πως σήμερα η ετήσια ελάχιστη αμοιβή επαγγελματιών διαμορφώνεται ως εξής:
- Από 0-3 έτη εργασίας είναι μηδέν ευρώ
- Για τα 4 έτη είναι 3.603 ευρώ
- Για τα 5 έτη εργασίας είναι 7.316 ευρώ
- Για τα 6 έτη εργασίας είναι 10.920 ευρώ
- Από 7 έως 9 έτη εργασίας είναι 12.012 ευρώ
- Από 10 έως 12 έτη εργασίας είναι 13.104 ευρώ
- Για πάνω από 12 έτη εργασίας είναι 14.196 ευρώ
Επίσης ίδια νομοθεσία αναφέρει πως από την υποχρέωση της ελάχιστης αμοιβής απαλλάσσονται οι αγρότες, οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκια» αλλά και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας >80%.
Ενώ μείωση στην ελάχιστη αμοιβή 50% έχουν:
- Οι πολίτες που έχουν ποσοστό αναπηρίας από 67% έως 79%
- Όσοι έχουν τη πρώτη κατοικία τους σε ε χωριά ή σε νησιά.
- Οι μονογενείς με ανήλικα τέκνα.
- Οι γονείς: Πολύτεκνοι ή τέκνα ΑΜΕΑ >67%
Σχετικά Νέα
Νέες χρεώσεις από τις εταιρείες διασύνδεσης POS: Οι πρώτες αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου
Οργή στον εμπορικό κόσμο της Ρόδου για τις νέες χρεώσεις από τις εταιρείες διασύνδεσης.
Νέες έρευνα αποκαλύπτει ποιες κατοικίες είναι για επενδύσεις
Πολλοί επενδυτές στρέφουν το ενδιαφέρον τους στον εντοπισμό των επόμενων επενδυτικών “hot spots” στην.
e-συναλλαγές: Ποιες αλλαγές εξετάζονται στο καθεστώς των φορολογικών κινήτρων
Στο τραπέζι του υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών φαίνεται πως βρίσκονται οι αλλαγές στο.
ΥΠΕΝ: Παρατάσεις για τα προγράμματα Εξοικονομώ – Επιχειρώ και Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους
Παράταση της προθεσμίας ολοκλήρωσης των παρεμβάσεων για τις επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα.