Τεχνολογικό ξέσπασμα στη Wall Street – Κέρδη 3% ο Nasdaq, συνέχισε το ράλι ο Dow Jones

Με ένα ισχυρό ράλι ολοκλήρωσαν τις σημερινές συναλλαγές οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street καθώς η μετάλλαξη Όμικρον δεν φαίνεται να «τρομάζει» τους επενδυτές ως προς την επίπτωσή της στην οικονομική δραστηριότητα. Το γεγονός ότι χαρακτηρίζεται λιγότερο θανατηφόρα, από την Δέλτα, δημιουργεί αισιοδοξία ότι μπορεί μεν να επικρατήσει αλλά να σημάνει και το τέλος της πανδημίας.

Στη λήξη της συνεδρίασης ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,4% ή 492 μονάδες στις 35.719 μονάδες, ο διευρυμένος S&P 500 κατέγραψε κέρδη 2,07% κινούμενος στις 4.686 μονάδες και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq πραγματοποίησε ισχυρή άνοδο 3,03% ή 461 μονάδων ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στις 15.686 μονάδες.

Όπως επισήμανε, μιλώντας στο CNBC, ο CEO της Goldman Sachs Ντέηβιντ Σόλομον, «η αγορά δείχνει να ξεπερνά την Όμικρον – και οι σημερινές τάσεις είναι ακόμα μία ένδειξη – αν και υπάρχει η επίγνωση ότι δεν είμαστε εντελώς εκτός πανδημίας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «υπάρχει ακόμα αβεβαιότητα λόγω πανδημίας και η αβεβαιότητα αυτή θα επηρεάσει την οικονομική δραστηριότητα», ωστόσο όπως εκτίμησε τα σημαντικά ερωτήματα είναι για τον τρόπο που θα κινηθεί η Fed, δεδομένου ότι έχουμε να κάνουμε με μια κατάσταση άνευ κάποιου προηγουμένου, και ως εκ τούτου είναι πολύ δύσκολο να γίνει κάποια πρόβλεψη.

Μετά από σειρά συνεδριάσεων με ισχυρή πίεση στους υψηλής ανάπτυξης τίτλους της τεχνολογίας, ειδικά με φόντο τις δηλώσεις της Fed για επικείμενη σύσφιξη νομισματικής πολιτικής, ο κλάδος σήμερα αντεπιτίθεται με τους κατασκευαστές μικροτσίπ να ηγούνται της ανόδου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η Intel ξεκίνησε τις συναλλαγές της με άλμα 6,7% και η Nvidia με 2,6%. Παρομοίως και η Tesla, η οποία βλέπει τον τίτλο της στο +3,3% παρά το γεγονός ότι θα αντικαταστήσει τις κάμερες σε τρία μοντέλα της, καθώς δείχνει να υπερισχύει η έκθεση της UBS στην οποία την χαρακτήρισε «κυρίαρχη δύναμη» της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Από την πλευρά της, η αναλύτρια Φιόνα Σινκότα της City Index αναφέρει ότι «η υποχώρηση των ανησυχιών για την Όμικρον επιτρέπει στους επενδυτές να τοποθετηθούν βάσει της πιο “επιθετικής” (hawkish) Fed. Οι αγορές επαναξιολογούν την ενδεχόμενη επιβράδυνση που θα φέρει η Όμικρον, καθώς οι πρώτες εκτιμήσεις υποστηρίζουν ότι τελικά είναι λιγότερο επικίνδυνη από ό,τι είχε παρουσιαστεί αρχικά».

Όσον αφορά το τελευταίο κομμάτι του σχολίου, υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος της χώρας, ο δρ. Φάουτσι, είχε δηλώσει την Κυριακή ότι τα πρώτα στοιχεία για την παραλλαγή είναι «ενθαρρυντικά», κάτι που συνέβαλε σημαντικά στην επαναφορά του θετικού κλίματος.

Την ίδια ώρα βέβαια, η αγορά σταθμίζει επίσης την πιθανότητα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα να αποφασίσει να επιταχύνει το tapering στη συνάντηση Δεκεμβρίου, μειώνοντας το μηνιαίο ποσό των αγορών ομολόγων που κάνει ακόμα και στα 30 δισ. δολάρια, όπως δείχνουν σχόλια των αξιωματούχων της.

«Μετά το roller coaster της αγοράς την περασμένη εβδομάδα, οι traders έχουν βρεθεί πιθανόν σε ένα νέο σταυροδρόμι. Από τη μία είναι το ενδεχόμενο η Όμικρον να συνιστά τελικά μικρότερη απειλή και από την άλλη η προοπτική να επιταχύνει τη σύσφιξη η Fed», επισημαίνει ο Κρις Λάρκιν της E-Trade Financial, εκτιμώντας ότι «έτσι είναι πιθανό να δούμε αρκετές εναλλαγές».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα