Τεχνολογική “καταιγίδα” στη Wall Street: Έχασε τις 14.000 μονάδες ο Nasdaq, κατρακύλα 7,6% στην εβδομάδα

Στο “βαθύ κόκκινο” έκλεισαν οι κύριοι δείκτες της Wall Street την Παρασκευή, παρόλο που στο πρώτο μισό της συνεδρίασης έδειξαν σημάδια αντίδρασης, με τον Dow να σημειώνει ήπια κέρδη και τον Nasdaq να δίνει μάχη για το θετικό πρόσημο και την υπεράσπιση των 14.000 μονάδων. Εντέλει και οι τρεις δείκτες υπέκυψαν στην πτωτική έλξη που δημιούργησαν αυτή την εβδομάδα τα υψηλά επίπεδα απόδοσης των κρατικών ομολόγων και τα αδύναμα εταιρικά αποτελέσματα δ’ τριμήνου που έχουν ανακοινωθεί έως τώρα.

Αρνητικοί πρωταγωνιστές ήταν και σήμερα οι μετοχές του κλάδου τεχνολογίας, με τη Netflix να καταρρέει υποχωρώντας άνω του 20% λόγω των αδύναμων προοπτικών αύξησης των συνδρομητών της το 2022 που ανακοίνωσε την Πέμπτη.

Έτσι, στο ταμπλό ο βιομηχανικός Dow έχασε 1,3% στις 34.265,37 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε κατά 1,89% στις 4.397,94 μονάδες, και ο τεχνολογικός Nasdaq κατρακύλησε κατά 2,72% πέφτοντας κάτω από το ψυχολογικό όριο των 14.000 μονάδων, στις 13.768,92 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη, μόλις 4 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 26 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκε η Mc Donald’s (+0,57%)), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι Walt Disney (-6,92%), Boeing (-4,15%) και Visa Inc (-3,90%).

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ήταν και η μετοχή της Peloton, η οποία ενισχύθηκε κατά 11,73%, αφού ο διευθύνων σύμβουλος John Foley αντέδρασε στις αναφορές των μέσων ενημέρωσης που έκαναν λόγο για μείωση της παραγωγής της και απολύσεις, οι οποίες προκάλεσαν πτώση της τάξης του 23% κατά τη χθεσινή συνεδρίαση.

Και οι τρεις δείκτες σημείωσαν βαριές απώλειες σε εβδομαδιαία βάση.

Ο Nasdaq κατέγραψε την τέταρτη διαδοχική εβδομάδα με απώλειες και έκανε το μεγαλύτερο πτωτικό σερί από το 2021. Ειδικότερα, ο τεχνολογικός δείκτης έχασε 7,6%, που είναι η χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση του από τα τέλη Οκτωβρίου του 2020. Ο Nasdaq εισήλθε σε περιοχή διόρθωσης την Τετάρτη, και με τις σημερινές απώλειες έχει υποχωρήσει άνω του 12% από το ιστορικό υψηλό που σημείωσε τον Νοέμβριο.


Ο S&P 500 σημείωσε την τρίτη διαδοχική εβδομάδα απωλειών, καθώς διολίσθησε κατά 5,7%, στη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση από τα τέλη Οκτωβρίου του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

Ο Dow έχασε 4,6% στην εβδομάδα.

Το επενδυτικό κλίμα επιβάρυναν αυτή την εβδομάδα τα αρνητικά εταιρικά αποτελέσματα κυρίως από τον τραπεζικό κλάδο, ενώ χθες η Netflix ανακοίνωσε πολύ ασθενέστερους από τους αναμενόμενους αριθμούς αύξησης των συνδρομητών της. Η μετοχή της βυθίστηκε κατά 2179%, σήμερα, ενώ η ανταγωνίστρια Disney (με τις υπηρεσίες Disney+ και Hulu) έχασε περίπου 7%. Η εταιρεία κατασκευής συσκευών streaming Roku έκανε βουτιά 9,1%.

Επιπλέον εντάθηκαν οι ανησυχίες για πιο επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής εκ μέρους της Federal Reserve προκειμένου να χαλιναγωγήσει τον αυξημένο πληθωρισμό, γεγονός που πλήττει τις ευάλωτες στις μεταβολές των επιτοκίων μετοχές ανάπτυξης και τεχνολογίας.

Η συνεδρίαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Fed είναι προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα, με την αγορά να θεωρεί πολύ μικρή την πιθανότητα οι αυξήσεις επιτοκίων να ξεκινήσουν από τον Ιανουάριο. Στις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών υπολογίζονται ήδη τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων της τάξης των 25 μονάδων βάσης έκαστη μέσα στο 2022.

Ο Peter Cardillo, αναλυτής της Spartan Capital, δήλωσε ότι οι ασθενέστερες προοπτικές που ανακοίνωσαν τα μεγάλα ονόματα του τραπεζικού κλάδου μέχρι στιγμής δίνουν τον τόνο αυτή την περιόδο. “Παρ’ όλα αυτά, βρισκόμαστε στην αρχή αυτού του γύρου ανακοινώσεων και αναμένουμε ότι η συνολική εικόνα των εταιρικών αποτελεσμάτων θα ενισχύσουν τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς, αμβλύνοντας έτσι το πλήγμα από την αύξηση της απόδοσης των ομολόγων”, τόνισε ο ίδιος.

Σήμερα, πάντως, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ υποχώρησε κατά 8 μονάδες βάσης στο 1,76%, αλλά από την αρχη έτους έχει εκτοξευθεί κατά 26 μονάδες βάσης. Την Παρασκευη, το αμερικανικό δολάριο έχασε 0,2%, ωστόσο συγκράτησε κέρδη της τάξης του 0,4% στην εβδομάδα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα