

Στις δόξες του ήταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το περασμένο Σαββατοκύριακο ως οικοδεσπότης της τρίτης τα τελευταία δέκα χρόνια τουρκοαφρικανικής συνάντησης κορυφής στην Κωνσταντινούπολη με τη συμμετοχή 36 εκπροσώπων ισάριθμων χορών, εκ των οποίων οι 16 ανώτατοι αξιωματούχοι. Όπως σημειώνει η Tageszeitung του Βερολίνου, ο Τούρκος πρόεδρος δεν εφείσθη μεγάλων λόγων.
«Επιθυμούμε συνεργασία επί ίσοις όροις πέρα από ιμπεριαλιστική κηδεμονία και νεοαποικιιοκρατική εκμετάλλευση της Αφρικής από άλλες χώρες».Ο ανταποκριτής της εφημερίδας παραθέτει τα θέματα συζήτησης, όπως επέκταση του εμπορίου, κατασκευή μεγάλων πρότζεκτ υποδομών, συνεργασία στον τομέα υγείας.
«Ο Ερντογάν υποσχέθηκε μεγάλη δωρεά 15 εκατομ. του τουρκικής παρασκευής εμβολίου Turkovac και κατσάδιασε τη Δύση, επειδή η Αφρική πήρε τόσο λίγα εμβόλια από εκείνα που παράγονται διεθνώς» σημειώνει στο άρθρο του. «Αλλά το βασικό θέμα ήταν η αμυντική συνεργασία, ένα πεδίο, στο οποίο η Τουρκία ως νέος διεθνής παίκτης προκαλεί αίσθηση με το δικό της μαχητικό ντρόουν… Πολλοί Αφρικανοί πρόεδροι φλέγονται να αποκτήσουν το νέο τουρκικό όπλο-θαύμα, που παρασκευάζεται στην εταιρεία του γαμπρού του Ερντογάν, το Μπαϊρακτάρ ΤΒ2 μαχητικό ντρόουν, που απέδειξε την αποτελεσματικότητά του τόσο στη Συρία, όσο και στη Λιβύη και στον πόλεμο ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία».
Η αριστερή εφημερίδα που εκδίδεται στο Βερολίνο περιγράφει τη μελλοντική στόχευση του Τούρκου προέδρου στην αφρικανική ήπειρο.
«Παρά το ότι η πώληση πολεμικού υλικού διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο, η Τουρκία ενδιαφέρεται για πολύ περισσότερα. Ο Ερντογάν θέλει να εδραιώσει τη χώρα του ως δίκαιο εταίρο στην Αφρική ανάμεσα, από τη μια, στις παλαιές ευρωπαϊκές αποικιοκρατικές δυνάμεις, και από την άλλη, στους ‘νέους ιμπεριαλιστές’ από την Κίνα. Το ενδιαφέρον για συνεργασία με την Τουρκία είναι όντως μεγάλο. Γι αυτό κι αυξήθηκε ο αριθμός των τουρκικών πρεσβειών στην Αφρική από το 2002 από 12 σε 43. Καμιά αεροπορική εταιρεία εκτός αφρικανικής δεν πετά σε τόσους πολλούς προορισμούς στην αφρικανική ήπειρο, όσο οι Τουρκικές Αερογραμμές.
Ο όγκος εμπορικών συναλλαγών ανάμεσα στην Τουρκία και σε χώρες νότια της Σαχάρας δεν ξεπερνούν βέβαια τα 10 δισ. δολ., αλλά θα ανέβουν σημαντικά τα επόμενα χρόνια. Τουρκικές οικοδομικές εταιρείες βρίσκονται σε σημείο εκκίνησης για κατασκευή αεροδρομίων, σιδηροδρομικών γραμμών, δρόμων και νοσοκομείων. Η Τουρκία διαχειρίζεται σχολεία και θέλει να συνεργαστεί στον αγροτικό τομέα με αφρικανικές χώρες. Οι επιτυχίες της αντιμετωπίζονται με καχυποψία από παλιές δυνάμεις που έχουν την πρωτοκαθεδρία. Κυρίως η Γαλλία βλέπει να απειλείται από την Τουρκία σύμφωνα με δημοσιεύματα του γαλλικού τύπου και την διαρκώς πιο σκληρή στάση του προέδρου Μακρόν απέναντι στον Ερντογάν».
ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE
Σχετικά Νέα
-
Το «δεξί χέρι» του Τραμπ ταξιδεύει στην Ρωσία για τέταρτη φορά με φόντο τις διπλωματικές επαφές για την Ουκρανία
Επιστρέφει στην Ρωσία για νέες διπλωματικές επαφές ο Στιβ Γουίτκοφ, στενός συνεργάτης του Αμερικανού.
Πάπας Φραγκίσκος: Ένα τελευταίο «ευχαριστώ» και ένα αποχαιρετιστήριο νεύμα
«Σας ευχαριστώ που με φέρατε πίσω στην πλατεία» του Αγίου Πέτρου: Αυτά τα λόγια.
Τουλάχιστον 24 νεκροί από επίθεση ενόπλων σε ομάδα τουριστών στο ινδικό Κασμίρ
Τουλάχιστον 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον.
Οι επικεφαλής της ΕΕ στην κηδεία του Πάπα
Οι σημαίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κυματίζουν μεσίστιες, ως ένδειξη πένθους για την αποδημία του.