

Η συμφωνία η οποία επιτρέπει τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών, η ισχύς της οποίας εκπνέει τη Δευτέρα 17η Ιουλίου, βρισκόταν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχαν ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και η Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε χθες Πέμπτη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Οι συνομιλίες, που άρχισαν χθες και θα συνεχιστούν σήμερα στην Ιλπ (στα γαλλικά, Τερχούλπεν στα ολλανδικά), νότια των Βρυξελλών, διεξάγονται καθώς ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε νωρίτερα χθες πως «ούτε ένα» από τα ρωσικά αιτήματα δεν πάρθηκε υπόψη κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την παράταση της συμφωνίας.
«Το μπαλάκι βρίσκεται στο γήπεδο του προέδρου Πούτιν», έκρινε μολαταύτα η κυρία φον ντερ Λάιεν, έχοντας πλάι της τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, τον Αντόνιο Γκουτέρες. «Η Ρωσία έχει την ευθύνη να παρατείνει τη συμφωνία, ή αλλιώς συνέπεια θα είναι η παγκόσμια διατροφική ανασφάλεια», πρόσθεσε.
Ο κ. Γκουτέρες από την πλευρά του σημείωσε πως η συνεργασία του ΟΗΕ και της ΕΕ είναι απαραίτητη για να «ανοικοδομηθεί σχέση εμπιστοσύνης με τον αναπτυσσόμενο κόσμο».
«Η πολυμερής συνεργασία είναι σημαντικότερη από ποτέ: για να αποκαταστήσουμε την ειρήνη, να προστατεύσουμε τον πλανήτη, να βάλουμε τέλος στην πείνα. Δεν έχουμε ούτε λεπτό για χάσιμο», πρόσθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ.
Η Μόσχα έχει τονίσει επανειλημμένα και επανέλαβε τις τελευταίες ημέρες πως δεν βλέπει «κανέναν λόγο» να παραταθεί η συμφωνία, καθώς συνεχίζει να βλέπει εμπόδια στις εξαγωγές των δικών της αγροτικών προϊόντων.
Τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη σειρά επιθέσεων με ρωσικά UAVs έβαλε στο στόχαστρο τερματικό σταθμό εξαγωγής σιτηρών στην περιφέρεια της Οδησσού, στη νότια Ουκρανία, όπου βρίσκονται τρία λιμάνια-κλειδιά για την εξαγωγή τροφίμων.
Η συμφωνία, που υπογράφτηκε τον Ιούλιο του 2022 στην Κωνσταντινούπολη από αντιπροσώπους της Ρωσίας και της Ουκρανίας υπό την αιγίδα της Τουρκίας και του ΟΗΕ, επέτρεψε να εξαχθούν σχεδόν 33 εκατομμύρια τόνοι ουκρανικών σιτηρών, παρά τον πόλεμο που μαίνεται από τα τέλη του Φεβρουαρίου του 2022.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Σχετικά Νέα
Τραμπ: Πιστεύω ότι θα συμφωνήσουμε με την Κίνα – Οι δασμοί δεν θα είναι 145%, αλλά δεν θα φτάσουν στο μηδέν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο ότι αν.
Κηδεία Πάπα Φραγκίσκου: Παρών Σολτς και Σταϊνμάιερ – Θα παραστεί και ο Αντόνιο Γκουτέρες
Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και ο καγκελάριος της χώρας, Όλαφ Σολτς.
Ο ΟΗΕ αναδιαρθρώνει την παρουσία του στη Συρία – Έκκληση για χρηματοδότηση
O Ντέιβιντ Κάρντεν, αναπληρωτής περιφερειακός Συντονιστής Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ για την κρίση στη.
Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Κινέζο πρέσβη – Εξέφρασε την ανησυχία του για την εμπλοκή του Πεκίνου στον πόλεμο στο πλευρό της Ρωσίας
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ανέφερε χθες, Τρίτη (22/4) ότι κάλεσε τον πρέσβη της.