Έρχεται σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας-Τι θα περιλαμβάνει

Μοντέλο Ισπανίας ή Ιταλίας ετοιμάζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδίου εξοικονόμησης ενέργειας, το αμέσως προσεχές διάστημα.

Στο πλαίσιο αυτό λίγες μέρες πριν την σύνοδο κορυφής ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα προς στις Βρυξέλλες ότι είναι αναγκαίο να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα η κατάσταση.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες η Ελλάδα θα ακολουθήσει τα παραδείγματα Ιταλίας και Ισπανίας που έχουν ψηφίσει ήδη αντίστοιχα προγράμματα. Τα προγράμματα αυτά προβλέπουν μείωση χρήσης των κλιματιστικών στα δημόσια κτίρια για εξοικονόμηση ενέργειας. Η πολιτική αυτή μάλιστα αναμένεται να συνεχιστεί και τον χειμώνα.

Σε όλα τα δημόσια κτίρια τα κλιματιστικά δεν μπορούν να ρυθμίζονται κάτω από τους 27 βαθμούς κελσίου, ενώ τον χειμώνα δεν θα μπορούν να ανέβουν πάνω από τους 19 βαθμούς. Άλλωστε οι ειδικοί τόσο από άποψη κατανάλωσης ενέργειας όσο και λειτουργίας του κλιματιστικού προτείνουν η θερμοκρασία να ρυθμίζεται 10 με 12 βαθμούς πιο χαμηλά από την εξωτερική θερμοκρασία. Αν μάλιστα η θερμοκρασία ρυθμιστεί 1 με 2 βαθμούς πιο ψηλά από την προτεινόμενη τότε το κλιματιστικό καταναλώνει 20% έως 30% λιγότερη ενέργεια.

Παράλληλα στις δύο προαναφερθείσες χώρες στις δημόσιες υπηρεσίες έχει επανέλθει η τηλεργασία. Οι εργαζόμενοι -όπου μπορούν- δουλεύουν τρεις μέρες από το σπίτι και δύο από το γραφείο και αυτές εθελοντικά. Ακόμα έχουν δοθεί κίνητρα για τη χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς αντί για τα αυτοκίνητα. Τα περισσότερα από τα μέτρα βέβαια αποτελούν απλά συστάσεις καθώς δεν μπορούν να επιβληθούν, ούτε και να «αστυνομευθεί» η τήρησή τους.

Μέρος του σχεδίου εξοικονόμησης ενέργειας αποτελεί και το πρόγραμμα αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών. Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η κατανάλωση ρεύματος στην Ελλάδα μειώθηκε τον Απρίλιο κατά 3,8% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2021.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα