

Στον απόηχο των αποκαλύψεων του The Atlantic ότι η διοίκηση Τραμπ άφησε να διαρρεύσουν σε δημοσιογράφο τα σχέδια πολεμικής επιχείρησης κατά των Χούθι στην Υεμένη, και της διάψευσης του υπουργού Αμυνας, Πιτ Χέγκσεθ που ισχυρίστηκε πως «κανείς δεν έστελνε μηνύματα με πολεμικά σχέδια», το έντυπο αποφάσισε να δημοσιεύσει αναλυτικά τους επίμαχους διαλόγους.
Υπενθυμίζεται πως η αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη παραδεχθεί πως ο διευθυντής σύνταξης του The Atlantic, Τζέφρι Γκόλντμπεργκ προσκλήθηκε εκ παραδρομής σε ομαδική συνομιλία στο Signal από τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Μάικλ Γουόλτς, όπου και έλαβαν χώρα οι αποκαλύψεις.
Στη συνομιλία συμμετείχαν κορυφαίοι Αμερικανοί αξιωματούχοι περιλαμβανομένου του αντιπροέδρου, Τζέι Ντι Βανς. Η συνομιλία είχε τίτλο «Houthi PC small group» και κεντρικό της θέμα ήταν επικείμενη επίθεση σε θέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης από τον αμερικανικό στρατό.

*H έναρξη της συνομιλίας «Houthi PC small group». Οπως αποτυπώνεται ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, Μάικλ Γουόλτς φαίνεται να έχει προσθέσει στην ομαδική συνομιλία τον δημοσιογράφο του The Atlantic.
Σε χθεσινή ακρόαση στη Γερουσία, η διευθύντρια των εθνικών μυστικών υπηρεσιών, Τούλσι Γκάμπαρντ, και ο διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA), Τζον Ράτκλιφ, ρωτήθηκαν αμφότεροι για τη διαρροή της συνομιλίας στο Signal, και την κατά λάθος πρόσκληση στον δημοσιογράφο του The Atlantic.
«Δεν υπήρξε κανένα απόρρητο υλικό που κοινοποιήθηκε σε αυτήν την ομάδα του Signal», ισχυρίστηκε η Γκάμπαρντ στα μέλη της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας. Ο Ράτκλιφ είπε περίπου το ίδιο: «Οι επικοινωνίες μου στην ομάδα του Signal ήταν απολύτως επιτρεπτές και νόμιμες και δεν περιελάμβαναν διαβαθμισμένες πληροφορίες». Με τη σειρά του, και ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι «δεν επρόκειτο για διαβαθμισμένες πληροφορίες».
Το The Atlantic σε νέο του δημοσίευμα περνά στην «αντεπίθεση»: «κατά γενικό κανόνα, δεν δημοσιεύουμε πληροφορίες σχετικά με στρατιωτικές επιχειρήσεις εάν οι πληροφορίες αυτές θα μπορούσαν ενδεχομένως να θέσουν σε κίνδυνο το αμερικανικό προσωπικό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επιλέξαμε να μιλήσουμε [στο πρώτο δημοσίευμα] για τη φύση των πληροφοριών που μοιράστηκαν [οι αξιωματούχοι] και όχι συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με τις επιθέσεις».

*Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος εκφράζει επιφυλάξεις για τα αμερικανικά πλήγματα στην Υεμένη, ισχυριζόμενος ότι «υπάρχει πραγματικός κίνδυνος η κοινή γνώμη να μην κατανοήσει γιατί είναι απαραίτητο όλο αυτό».

*Οι πρώτες απαντήσεις στον Τζέι Ντι Βανς από τον επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, Τζο Κεντ και τον επικεφαλής της CIA, Τζον Ράτκλιφ.

*Ο Μάικλ Γουόλτς παρουσιάζει την εμπορική σημασία του Σουέζ για τα αμερικανικά συμφέροντα ως επιχείρημα για τα πλήγματα εναντίον των Χούθι της Υεμένης.

*Η απάντηση του υπουργού Αμυνας στις επιφυλάξεις του Βανς.
*Ο Βανς πείθεται και απευθυνόμενος στον Χέγκσεθ του λέει πως «αν πιστεύεις ότι πρέπει να το κάνουμε, πάμε». Χαρακτηριστική είναι η φράση του στη συνέχεια πως «απλά σιχαίνομαι να σώζω πάλι την Ευρώπη», αναφερόμενος πιθανώς στη σημασία του Σουέζ και για τους Ευρωπαίους.
«Οι δηλώσεις των Χέγκσεθ, Γκάμπαρντ, Ράτκλιφ και Τραμπ σε συνδυασμό με τους ισχυρισμούς πολλών αξιωματούχων της κυβέρνησης ότι λέμε ψέματα για το περιεχόμενο των μηνυμάτων στο Signal μάς οδήγησαν στο να πιστεύουμε ότι οι πολίτες πρέπει να δουν τα μηνύματα για να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα. Υπάρχει σαφές δημόσιο συμφέρον να αποκαλυφθεί το είδος των πληροφοριών που συμπεριέλαβαν οι σύμβουλοι του Τραμπ σε μη ασφαλή κανάλια επικοινωνίας, ιδίως επειδή ανώτερα στελέχη της διοίκησης προσπαθούν να υποβαθμίσουν τη σημασία των μηνυμάτων που έστειλαν», συνεχίζει το αμερικανικό μέσο ενημέρωσης.
Σε αίτημα για δημοσίευση των μηνυμάτων η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρολάιν Λέβιτ έστειλε απάντηση στο μέσο τα εξής: «Οπως έχουμε επανειλημμένα δηλώσει, δεν μεταδόθηκαν διαβαθμισμένες πληροφορίες στην ομαδική συνομιλία. Ωστόσο, όπως εξέφρασαν σήμερα τόσο ο διευθυντής της CIA όσο και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, αυτό δεν σημαίνει ότι ενθαρρύνουμε τη δημοσιοποίηση της συνομιλίας. Αυτή προοριζόταν να είναι μια εσωτερική και ιδιωτική σύσκεψη μεταξύ υψηλόβαθμων ανώτερων στελεχών και συζητήθηκαν ευαίσθητες πληροφορίες. Ετσι, για αυτούς τους λόγους, ναι, αντιτιθέμεθα στη δημοσιοποίηση».
Ωστόσο, το The Atlantic αποφάσισε να προχωρήσει στη δημοσιοποίηση. Οπως έχει γίνει ήδη γνωστό από το πρώτο δημοσίευμα, μεγάλο μέρος της συζήτησης στο «Houthi PC small group» αφορούσε το χρονοδιάγραμμα και το επιχειρησιακό κομμάτι των επιθέσεων κατά των Χούθι ενώ περιελάμβανε και σχόλια αξιωματούχων της κυβέρνησης Τραμπ για ευρωπαϊκές συμμαχικές χώρες. Σε κάθε περίπτωση, την ημέρα της επίθεσης, δηλαδή το Σάββατο 15 Μαρτίου, η συζήτηση στράφηκε πιο πολύ στο επιχειρησιακό κομμάτι.
Στις 11:44 π.μ., ο Χέγκσεθ έγραψε στη συνομιλία, με κεφαλαία γράμματα: «Νεότερη ενημέρωση της ομάδας». Αυτό ήταν 31 λεπτά (στις 12:15) πριν από την εκτόξευση των πρώτων αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών για την επιχείρηση.
«Ο καιρός είναι ευνοϊκός. Μόλις επιβεβαιώθηκε από τη CENTCOM [η διοίκηση του αμερικανικού στρατού για τη Μέση Ανατολή] ότι είμαστε έτοιμοι για την έναρξη της αποστολής», γράφει ο Χέγκσεθ. Στη συνέχεια, αναφέρει ότι στις 13:45 θα ξεκινήσουν τα πρώτα πλήγματα με μαχητικά F-18 καθώς και drone ΜQ-9 «κατά των τρομοκρατικών στόχων».
Αυτά τα μηνύματα αποστέλνονταν σε μια ομαδική συνομιλία του Signal, στην οποία δεν είχε παρατηρήσει κανείς ότι υπήρχε ένα επιπλέον, άσχετο άτομο: ο δημοσιογράφος του The Atlantic. «Εάν τα μηνύματα αυτά είχαν γνωστοποιηθεί σε κάποιον εχθρικό προς τα αμερικανικά συμφέροντα παράγοντα οι Χούθι θα είχαν χρόνο να προετοιμαστούν για αυτό που υποτίθεται θα ήταν μια αιφνιδιαστική επίθεση εναντίον τους», σχολιάζει το μέσο.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσιάζει ο υπουργός Αμυνας στις 14:10 θα απογειώνονταν περισσότερα μαχητικά F-18, στο πλαίσιο του δεύτερου κύματος επίθεσης κατά των Χούθι. Στις 14:15 drones του αμερικανικού στρατού θα βρίσκονται «στον στόχο». Στις 15:36, συνεχίζει ο υπουργός, «ξεκινά το δεύτερο πακέτο κρούσης F-18 και επίσης, εκτοξεύονται τα πρώτα tomahawks».

*Το επιχειρησιακό σχέδιο των πληγμάτων του αμερικανικού στρατού κατά των Χούθι, όπως παρουσιάζεται στην ομαδική συνομιλία από τον υπουργό Αμυνας, Πιτ Χέγκσεθ.
«Περισσότερα θα ακολουθήσουν (σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα). Προς το παρόν είμαστε καθαροί στο OPSEC [πρόκειται για την επιχειρησιακή ασφάλεια]. Καλή επιτυχία στους πολεμιστές μας», συνέχισε ο υπουργός Αμυνας. Λίγο αργότερα, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς έστειλε μήνυμα στην ομάδα: «Θα πω μια προσευχή για τη νίκη».
Εξι λεπτά αργότερα, ο αντιπρόεδρος, μπερδεμένος από το μήνυμα του Γουόλτς, έγραψε: «Τι;». Στις 14:00, ο Γουόλτς απάντησε: «Δακτυλογραφώ πολύ γρήγορα. Είχαμε θετική αναγνώριση για τον πρώτο στόχο, τον κορυφαίο πυραυλικό τους τύπο». Ο Βανς απάντησε ένα λεπτό αργότερα: «εξαιρετικά».

*Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας δίνει σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούν σε θέση των Χούθι που δέχτηκε επίθεση.
Τριάντα πέντε λεπτά ύστερα από αυτό, ο Ράτκλιφ, ο διευθυντής της CIA, έγραψε: «μια καλή αρχή». Ο Γουόλτς απάντησε με τρία emoji: μια γροθιά, μια αμερικανική σημαία και μια φωτιά. Το υπουργείο Υγείας της Υεμένης που διοικείται από τους Χούθι ανέφερε ότι τουλάχιστον 53 άνθρωποι σκοτώθηκαν στα πλήγματα, αριθμός που δεν έχει επαληθευτεί από ανεξάρτητη πηγή.
Αργότερα την ίδια μέρα, ο Χέγκσεθ έγραψε: «Η CENTCOM ήταν/είναι στο σημείο», προσθέτοντας ότι οι επιθέσεις θα συνεχιστούν. «Σπουδαία δουλειά από όλους. Περισσότερα χτυπήματα θα συνεχίζονται για ώρες απόψε, και θα παράσχουμε την πλήρη έκθεση αύριο. Αλλά [είναι] στην ώρα τους, στον στόχο τους και με καλές ενδείξεις μέχρι στιγμής».

Σχετικά Νέα
Την Τετάρτη σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Πάπα Φραγκίσκου
Στη διαθήκη του, που δημοσιοποιήθηκε από το Βατικανό απόψε, ο Πάπας Φραγκίσκος επιβεβαίωσε ότι.
Απεβίωσε ο Πάπας Φραγκίσκος-Η επόμενη μέρα στο Βατικανό
Ο Πάπας Φραγκίσκος, ο πρώτος Λατινοαμερικανός ηγέτης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, απεβίωσε σήμερα (21/4) σε.
Αντιδράσεις στην Τουρκία για τον ελληνικό χάρτη Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού
Ο ελληνικός χάρτης Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού προκαλεί αντιδράσεις στην Τουρκία. «Τα ελληνικά νησιά δεν έχουν επήρεια,.
Συναγερμοί στην Ουκρανία για αεροπορικές επιθέσεις μετά την εκεχειρία της Ρωσίας
Η Ουκρανία κήρυξε συναγερμούς για αεροπορικές επιθέσεις στο Κίεβο και το ανατολικό μισό της.