Τα ρωσικά μη επανδρωμένα υποβρύχια Poseidon – Ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους

Το σύγχρονο πεδίο μάχης έχει εντάξει και μη επανδρωμένα οπλικά συστήματα σε ξηρά, θάλασσα και αέρα. Πιο γνωστά έχουν γίνει τα UAV και UCAV, από αέρος, αλλά εξίσου σημαντικές προσπάθειες έχουν γίνει και σε θάλασσα και ξηρά.

Το θαλάσσιο περιβάλλον, καθώς η Γη, διαθέτει τεράστιες εκτάσεις ωκεανών δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης οπλικών συστημάτων-drones, στην επιφάνεια και υποβρυχίως. Η Ρωσία έχει προχωρήσει σε ανάπτυξη τουλάχιστον έξι διαφορετικών μη επανδρωμένων υποβρυχίων, UUV, με την ονομασία “Poseidon” (Ποσειδών), κάποια από τα οποία θα φέρει και το τεράστιο υποβρύχιο Belogorod που αναμένεται να εισέλθει σε υπηρεσία πριν το 2022.

Οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ όπως αναφέρει έρευνα στο Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ασφαλείας εκτιμούν ότι η Ρωσία έχει την πρόθεση «να τα ταιριάξει με πυρηνικές κεφαλές πολλών μεγατόνων και να τις εκτοξεύσει πέρα από τον ωκεανό, κατά τη διάρκεια του πολέμου, προκειμένου να κατακλυστούν οι παράκτιες πόλεις των ΗΠΑ με ραδιενεργά τσουνάμι», τα υποβρύχια Poseidon, δημιουργώντας νέα δεδομένα στη ναυτική ισχύ.

Παράλληλα, στην ίδια αναφορά χαρακτηρίζεται μεγάλη η επιχειρησιακή εμβέλεια του Poseidon, γεγονός που δίνει εξαιρετικές δυνατότητες σε αυτά τα υποβρύχια. Πάντως και οι ΗΠΑ αναπτύσσουν αντίστοιχα προγράμματα για μη επανδρωμένα υποβρύχια μια δεκαετία περίπου μετακινώντας κονδύλια από άλλα πρόγραμμα και τη συμμετοχή της DARPA.

Το υπερσύγχρονο ρωσικό υποβρύχιο drone «Poseidon» δεν πρόκειται να ενταχθεί στο οπλοστάσιο της Ρωσίας νωρίτερα από το 2027, σύμφωνα με πληροφορίες ανθρώπων κοντά στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Τα χαρακτηριστικά

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά το Poseidon – που μπορεί να φέρει και πυρηνική κεφαλή – έχει μήκος 25 μέτρα, διάμετρο 1,6 μέτρα, βάρος 276 κιλών με προσθήκη ακόμη 44 κιλών κεφαλής και μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα έως 100 χιλιομέτρων την ώρα (54 κόμβους – ρωσικές αναφορές κάνουν λόγω για πάνω από 100 κόμβους) και έχει ακτίνα δράσης έως 10.000 χιλιόμετρα.

Εκείνο όμως που το κάνει ακόμη πιο επικίνδυνο είναι η δημιουργία τσουνάμι διότι πρόκειται ουσιαστικά για υποβρύχιο-drone τορπίλη που αλλάζει τα δεδομένα στο θαλάσσιο πεδίο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα