Τα πρόσωπα που φέρεται ότι μπαίνουν στην κυβέρνηση Μητσοτάκη

Μεγάλη νίκη στη ΝΔ, που εξασφαλίζει την αυτοδυναμία στη νέα Βουλή. Μετά την οριστικοποίηση του αποτελέσματος, ο Μητσοτάκης έχει μπροστά του ένα απόλυτα ορισμένο χρονοδιάγραμμα.

Στις 8 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία του πρωθυπουργού και θα ακολουθήσουν οι ανακοινώσεις για το νέο υπουργικό συμβούλιο και για το πρόσωπο που θα τοποθετηθεί στη θέση του προέδρου της Βουλής.

Την Τρίτη το νέο κυβερνητικό σχήμα θα ορκιστεί, για να ακολουθήσει η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Η Βουλή θα ανοίξει στις 17 Ιουλίου. Θα ακολουθήσει η εκλογή του προέδρου και των αντιπροέδρων, για να πάρει σειρά η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων και η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Από τις 21 Ιουλίου και μετά, θα ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για την κατάθεση των πρώτων νομοσχεδίων.

«Είναι υποχρέωσή μας να είμαστε προετοιμασμένοι για την επόμενη ημέρα, εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός. Έχει γίνει μία πολύ σοβαρή νομοτεχνική προετοιμασία, προκειμένου στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο ο κάθε υπουργός ξεχωριστά να παραλάβει έναν φάκελο με νομοθετήματα, τα οποία είναι ήδη σε μεγάλο βαθμό ωριμότητας, αλλά και ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα του νομοθετικού έργο σε ορίζοντα εξαμήνου», είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα δημιουργήσει ένα κυβερνητικό σχήμα, το οποίο θα αποτελείται από ένα κράμα κοινοβουλευτικών, εξωκοινοβουλευτικών και τεχνοκρατών. Θα είναι μία σφιχτή ομάδα εργασίας, η οποία θα υλοποιήσει άμεσα τις μεταρρυθμίσεις και θα έχει ως σημείο αναφοράς την έννοια της απόλυτης ομοιογένειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μία πρώτη κίνηση θα είναι ο διαχωρισμός του ιδιαίτερου Γραφείου του πρωθυπουργού από το όργανο που θα συντονίζει τις δημόσιες πολιτικές και το υπουργικό συμβούλιο. Το πρώτο αναμένεται πως θα το αναλάβει ο εξ’ απορρήτων συνεργάτης του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Γρηγόρης Δημητριάδης. Το δεύτερο αναμένεται πως θα το αναλάβει ο πρώην διευθυντής του γραφείου του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, Παναγιώτη Πικραμμένου και προερχόμενος από τον ΣΕΒ, Άκης Σκέρτσος.

Από εκεί και πέρα, το πρόσωπο που θα αναλάβει τα ηνία του υπουργείου Οικονομικών είναι αυτό του Χρήστου Σταϊκούρα. Η μοναδική θέση αναπληρωτή υπουργού θα είναι αυτή στο Οικονομικών και θα την αναλάβει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Στέλιος Πέτσας, που θα έχει την ευθύνη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Κωστής Χατζηδάκης ενδέχεται να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας. Ο Άδωνις Γεωργιάδης ακούγεται για παραγωγικό υπουργείο, με επικρατέστερα αυτό της ανάπτυξης και των επενδύσεων.

Επικρατέστερος για επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών είναι ο Νίκος Δένδιας και για το υπουργείο Παιδείας η Νίκη Κεραμέως.

Για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ακούγονται τα ονόματα του Βασίλη Κικίλια και του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Παράλληλα, ο Κώστας Καραμανλής (του Αχιλλέα) ενδέχεται να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο των Υποδομών, ο Τάκης Θεοδωρικάκος ακούγεται για το υπουργείο Εσωτερικών, ο Γιάννης Βρούτσης ακούγεται για το υπουργείο Εργασίας και η Όλγα Κεφαλογιάννη για το χαρτοφυλάκιο του Τουρισμού ή του Πολιτισμού (με επικρατέστερο το πρώτο).

Στο νέο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής (θα είναι παρά τω πρωθυπουργώ και θα έχει αρμοδιότητες από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης) αναμένεται πως θα τοποθετηθεί ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Πρόσωπο-κλειδί αναμένεται να αναλάβει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με τις μέχρι τώρα πληροφορίες να κάνουν λόγο για μη πολιτικό και εξωκοινοβουλευτικό όνομα. Αυτό θα μπορούσε να είναι, για παράδειγμα, του πρώην υπηρεσιακού υπουργού και πρώην αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Λευτέρη Οικονόμου, αν και για αυτό το χαρτοφυλάκιο έχει ακουστεί και το όνομα του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα