Τα “παραθυράκια” στη νομοθεσία περί οπλοκατοχής θέλει να κλείσει ο Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του θα επιδιώξει να κλείσει τα “παραθυράκια” στη νομοθεσία που αφορά την έρευνα του ιστορικού των επίδοξων αγοραστών όπλων, αφού οι Δημοκρατικοί τον κατηγόρησαν ότι υπαναχωρεί στη λήψη μέτρων για τον έλεγχο της οπλοκατοχής.

Ο Τραμπ μίλησε τηλεφωνικά την Τρίτη με Γουέιν ΛαΠιέρ, τον πρόεδρο του ισχυρού λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής NRA, όπως αποκάλυψε ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. Μιλώντας σε δημοσιογράφους σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι δεν είπε στον ΛαΠιέρ ότι θα αποφύγει να λάβει μέτρα σχετικά με την έρευνα του ιστορικού των αγοραστών.

Η NRA είχε στηρίξει τον Τραμπ κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2016.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι θεωρεί ότι ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώνονται από όπλα στις ΗΠΑ συνιστά κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία και επανέλαβε την πεποίθησή του ότι οι ψυχικά ασθενείς δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να αγοράζουν όπλα.

“Εργαζόμαστε πάνω στο θέμα των ελέγχων ιστορικού. Υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε. Αλλά έχουμε ήδη εφαρμόσει πολύ αυστηρούς ελέγχους ιστορικού. Έχουμε ισχυρούς ελέγχους. Μπορούμε να κλείσουμε τα κενά. Μπορούμε να κάνουμε πράγματα που είναι πολύ καλά και πράγματα που ειλικρινά οι ιδιοκτήτες όπλων θέλουν να γίνουν”, τόνισε.

“Έχουμε ελέγχους ιστορικού αλλά υπάρχουν παραθυράκια σ’ αυτούς”, επέμεινε ο Τραμπ. “Και για αυτό μίλησα με την NRA χθες. Θέλουν να κλείσουν τα παραθυράκια όπως και εμείς. Ταυτόχρονα, δεν θέλω να καταργήσω τα δικαιώματα που απορρέουν από τη Δεύτερη Τροπολογία”, πρόσθεσε.

Την Τρίτη ο πρόεδρος υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του διεξάγει ουσιώδεις συνομιλίες με τους Δημοκρατικούς, οι οποίοι ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, για το θέμα της οπλοκατοχής, μετά τις δύο πολύνεκρες επιθέσεις, στο Ελ Πάσο του Τέξας και το Ντέιτον του Οχάιο στις αρχές του μήνα. Πηγές του Κογκρέσου ωστόσο είπαν ότι οι συζητήσεις αυτές γίνονται σε κατώτατο επίπεδο και γενικά είναι μη παραγωγικές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Νέα