Τα… νεύρα της Τουρκίας και οι νέες διερευνητικές συνομιλίες

Είναι πρόδηλο πως η συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας, αιφνιδίασε την Τουρκία, προκαλώντας εκνευρισμό στον Ταγίπ Ερντογάν και τους συνεργάτες του. Αρκεί κανείς να διαβάσει την επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, για να αντιληφθεί ότι η Άγκυρα θορυβήθηκε, ενοχλήθηκε αφάνταστα από τη στρατηγική συμμαχία Αθήνας-Παρισιού.

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Το τουρκικό ΥΠΕΞ επιχείρησε να θολώσει εκ νέου τα νερά, χρησιμοποιώντας ευφάνταστα διπλωματικά επιχειρήματα (;) όπως ότι η Ελλάδα επιδεικνύει τις μαξιμαλιστικές της διαθέσεις, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν συνέχισε τους «κουτσαβακισμούς», επιδεικνύοντας δήθεν αδιαφορία για ΗΠΑ και Δύση και προσβλέποντας σε διεύρυνση της συνεργασίας με τη Ρωσία. Η ουσία, όμως, δεν αλλάζει, παρά τις απέλπιδες προσπάθειες της Άγκυρας να πείσει για το αντίθετο. Η Τουρκία επλήγη γεωπολιτικά από την ελληνογαλλική συμφωνία, όπως και από την κατηγορηματική άρνηση του Μπάιντεν να συναινέσει σ’ ένα ιδιότυπο νέο «παζάρι» με τον Ερντογάν. Ο τελευταίος αποχώρησε με άδεια χέρια από τη Νέα Υόρκη, παρότι είχε ανεβάσει ψηλά των πήχη των προσδοκιών και κατόπιν ήρθε και συμφωνία Αθήνας-Παρισιού για να «δέσει» τον… μπακλαβά για την Τουρκία.

Συμπερασματικά, η Τουρκία είναι στριγμωμένη και απομονωμένη διπλωματικά. Η συνάντηση με τον Πούτιν δεν κατήγαγε συγκριμένα και ουσιαστικά-απτά αποτελέσματα. Καμία συμφωνία, ούτε δέσμευση από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, επί των όσων μονόπλευρα και προς δημιουργία επικοινωνιακών εντυπώσεων, εξήγγειλε ο Ταγίπ Ερντογάν . Το «μενού» του Τούρκου Σουλτάνου είχε από νέες παραγγελίες S-400 και πολεμικών αεροσκαφών, πυρηνικά εργοστάσια, μέχρι και εξέδρες για εκτοξεύσεις διαστημικών πυραύλων… Επί της ουσίας, όμως, ο Ερντογάν δεν πήρε κάτι άλλο, παρά μόνο την ευκαιρία να ξεδιπλώσει τις επικοινωνιακές «κορώνες» του.

Είναι, μάλιστα, κάτι παραπάνω από βέβαιο, πως η Τουρκία θα συνεχίσει το κρεσέντο των προκλήσεων και  της επιθετικής ρητορικής το επόμενο διάστημα. Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και το μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από τα ελληνικά νησιά τις προηγούμενες ημέρες, είναι μόνον η αρχή. Υπάρχει, βεβαίως, στη διπλωματική ατζέντα ένα σημείο αναφοράς, που δεν είναι άλλο από το νέο γύρο των διερευνητικών επαφών, οι οποίες θα διεξαχθούν στην Κωνσταντινούπολη στις 6 Οκτωβρίου. Μη γελιόμαστε, η σύγκλιση απόψεων, η κοινή συνισταμένη ή έστω συνεννόηση μεταξύ των δύο χωρών, συγκεντρώνει απειροελάχιστες πιθανότητες. Όπως και οι προηγούμενες διερευνητικές συνομιλίες, έτσι και αυτές, δεν πρόκειται να παράξουν κάποιο απτό αποτέλεσμα. Και πώς άλλωστε να προκύψει κάτι τέτοιο, όταν οι δύο χώρες κατέρχονται στις συνομιλίες, με ολότελα διαφορετικές ατζέντες.

Η Αθήνα θέτει στο τραπέζι μόνο το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και της διευθέτησης των θαλασσίων ζωνών, ενώ η Τουρκία ανοίγει κατά το πολύ το εύρος των διεκδικήσεων της. Με νωπή, μάλιστα, την ελληνογαλλική συμφωνία,  η Άγκυρα αναμένεται  να «προπαγανδίσει» εκ νέου σχετικά με την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών, ζήτημα το οποίο έχει αναγάγει σε προμετωπίδα της διπλωματικής ρητορικής της στα ελληνοτουρκικά, ενώ θα «μιλήσει» εκ νέου για την τουρκική μειονότητα στη Θράκη, αλλά και για τις γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, πάνω στις οποίες δομεί το αναθεωρητικό της δόγμα, αναφορικά με την αποκαλούμενη «γαλάζια πατρίδα».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η Αθήνα γνωρίζοντας καλά το απρόβλεπτο του ανδρός,  αναφερόμαστε στον Ερντογάν, ιδίως μετά την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, που τόσο ενόχλησε την Άγκυρα, βρίσκεται σε επαγρύπνηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι ενστερνίζεται ή ενσωματώνει στην εν γένει στρατηγική της, τα σενάρια που διακινούνται περί επιδίωξης θερμού επεισοδίου, εκ μέρους της Τουρκίας, ωστόσο εξετάζει και αναλύει ενδελεχώς όλες τις παραμέτρους και πληροφορίες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα