Τα νέα αεροσκάφη, οι επενδύσεις και ο τουρισμός φέρνουν θετικό guidance

Με στόχο όχι μόνο της βελτίωση της εποχικότητας, αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου της με ενίσχυση δρομολογίων και επέκταση σε νέους προορισμούς, η Aegean συνεχίζει με αμείωτους ρυθμούς το επενδυτικό της πρόγραμμα, το οποίο όταν θα έχει ολοκληρωθεί, θα συμβάλει σημαντικά στην αύξηση των EBITDA και τη βελτίωση της καθαρής κερδοφορίας.

Σε ό,τι αφορά τον εμπλουτισμό και την ανανέωση του στόλου η Aegean έχει παραλάβει επτά νέα αεροσκάφη σε σχέση με τον Μάρτιο του 2023, ενώ έχει προβεί και σε επέκταση λειτουργικών μισθώσεων φθάνοντας συνολικά τα 79 αεροσκάφη, με αποτέλεσμα το κονδύλι των αποσβέσεων να έχει αυξηθεί κατά 19% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

Η προσπάθεια της AEGEAN για τη βελτίωση της εποχικότητας είναι ορατή τόσο στην επένδυση στο δίκτυο εξωτερικού, αλλά και τη σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών και της κίνησης το πρώτο τρίμηνο. Για ακόμα ένα τρίμηνο, το εποχικά ασθενέστερο, η AEGEAN παρουσίασε υψηλότερη κερδοφορία EBITDA, αποδεικνύοντας την ανθεκτική της βάση, την προσαρμοστικότητα και την ανταγωνιστικότητα στη διαχείριση του κόστους της.

Παράλληλα, η Aegean είναι έτοιμη για μία δυναμική θερινή σεζόν, με ενίσχυση δρομολογίων και αυξημένες συχνότητες, εστιάζοντας στην περαιτέρω ανάπτυξή κυρίως από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Πτήσεις μεγαλύτερης εμβέλειας

Στο επενδυτικό πλάνο της περιλαμβάνεται και η πρόσφατη ενίσχυση του στόλου της με 4 νέα Airbus A321neo, μεγαλύτερης εμβέλειας και με ειδικά διαμορφωμένη καμπίνα που εξυπηρετεί πτήσεις έως και 7,5 ωρών. Με τον τρόπο αυτό η AEGEAN εμπλουτίζει το πτητικό της πρόγραμμα, τόσο προς την Ανατολή και την Ινδία, όσο και προς τον Κόλπο, αλλά και σε κάποιες χώρες της Κεντρικής Αφρικής. Μάλιστα, όπως διευκρινίστηκε, τα συγκεκριμένα αεροσκάφη παρέχουν ένα πιο αναβαθμισμένο προϊόν και ανταποκρίνονται πλήρως στις απαιτήσεις της παγκόσμιας αεροπορικής αγοράς.

Αν και η ζήτηση εξακολουθεί να παραμένει ισχυρή για την καλοκαιρινή περίοδο είναι, ακόμη, νωρίς για συνολικές προβλέψεις για την απόδοση της.

Κατά το πρώτο τρίμηνο 2024 ο Όμιλος της AEGEAN εμφάνισε ισχυρές καθαρές ταμειακές ροές 188,6 εκατ.ευρώ, απόρροια και των υψηλών προ-πωλήσεων για τη θερινή περίοδο, με αποτέλεσμα τα ταμειακά διαθέσιμα, ισοδύναμα και λοιπές χρηματοοικονομικές επενδύσεις να διαμορφωθούν σε 729 εκατ.ευρω την 31.03.2024 μετά και την εξαγορά των Τίτλων Κτήσης Μετοχών (Warrants) και την καταβολή της Αγοραίας Αξίας ύψους 85,4 εκατ.ευρώ την 02.01.2024.

Θετικό το πρώτο τρίμηνο

Σε ό,τι αφορά τον κύκλο εργασιών του πρώτου τριμήνου 2024 της Aegean, ανήλθε στα 268,8 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 17% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023.

Σε συνέχεια της υψηλής δυναμικής του 2023, η AEGEAN συνέχισε την αναπτυξιακή της πορεία με περαιτέρω αύξηση της χωρητικότητας και τους χειμερινούς μήνες. Ο Όμιλος προσέφερε 10% περισσότερες θέσεις στο δίκτυο εξωτερικού σε 85 απευθείας συνδέσεις από τα δύο κύρια αεροδρόμια της χώρας.

Συνολικά, ο Όμιλος προσέφερε 3,8 δισ. χιλιομετρικές θέσεις, 12% περισσότερες σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2023 και μετέφερε 2,9 εκατ. επιβάτες, 11% περισσότερους σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2023, εκ των οποίων 1,7 εκατ. επιβάτες από/προς προορισμούς του εξωτερικού. Ο συντελεστής πληρότητας διαμορφώθηκε στο 82%.

Η AEGEAN παραμένοντας σταθερή στη στρατηγική ανάπτυξης και σε συνδυασμό με την ορθολογική διαχείριση του κόστους της, πέτυχε αύξηση των κερδών ΕΒΙΤDA, στα 33,2 εκατ.ευρώ από κέρδη 19,3 εκατ.ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2023, αλλά και βελτίωσε τα λειτουργικά της αποτελέσματα (EBIT) με μικρότερες ζημίες 7,2 εκατ.ευρώ έναντι 14,7 εκατ.ευρώ το 2023.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα