Τα νατοϊκά παιχνίδια της Τουρκίας στοχεύουν στα F-16 και F-35

Ακολουθώντας την προσφιλή της τακτική, η Τουρκία επιχειρεί να μετατρέψει σε ανατολίτικο παζάρι την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Τι κρύβεται όμως πίσω από την επιλογή της Άγκυρας να σαμποτάρει τη διεύρυνση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας; Ο Ερντογάν θέλει ανταλλάγματα για να συναινέσει, οι Δυτικοί, όμως, και δη οι Αμερικανοί είναι διατεθειμένοι να του κάνουν το χατίρι;

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Η Τουρκία προτάσσει ως κεντρικό επιχείρημα για την απροθυμία της στην ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας, ότι οι δύο σκανδιναβικές χώρες υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως το κουρδικό PKK. Ενδεχομένως, βάσει της λογικής που διέπει την Άγκυρα, Στοκχόλμη και Ελσίνκι να επιδεικνύουν μεγαλύτερη συγκαταβατικότητα και ανεκτικότητα στους Κούρδους μαχητές του PKK και στις παραφυάδες του. Λίγοι, όμως, είναι εκείνοι που πραγματικά πιστεύουν ότι αυτή είναι η αιτία για τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Η τελευταία βρήκε την αφορμή στο συγκεκριμένο επιχείρημα, να στυλώσει τα πόδια της απέναντι στο ΝΑΤΟ και συγκεκριμένα προς την Ουάσιγκτον, η οποία είναι στην πραγματικότητα ο αποδέκτης του μηνύματος που αποστέλλει η Τουρκία.

Ο Ερντογάν πιέζει, δημιουργεί συνθήκες παζαριού προς τις ΗΠΑ, προκειμένου να πετύχει την επαναφορά της Τουρκίας στα εξοπλιστικά προγράμματα που είχαν ως αιχμή του δόρατος την αγορά υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών. Η αναβάθμιση δεκάδων F-16 που έχει «παγώσει» εδώ και χρόνια, όπως και η συμμετοχή στο πρόγραμμα των προηγμένων F-35, αποτελούν τον κυρίαρχο στόχο της Άγκυρας. Η ανάγκη για επίτευξη του εν λόγω στόχου έχει γίνει πιο επιτακτική για την Τουρκία μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον και τη γνωστοποίηση πως η Ελλάδα ενδιαφέρεται να αγοράσει τα υπερσύγχρονα F-35.

Ο εκνευρισμός, άλλωστε, της Άγκυρας για αυτή την εξέλιξη κατέστη φανερός και εκφράστηκε τόσο προς την Αθήνα, μέσω παραβιάσεων, υπερπτήσεων κτλ, όσο και προς τις ΗΠΑ μέσω αναφορών από υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη και καυστικά άρθρα κατά της Ουάσιγκτον από φίλια ΜΜΕ του καθεστώτος Ερντογάν. Σε κάθε περίπτωση η Τουρκία προβάλλει το βέτο για Φινλανδία-Σουηδία, ως μέσο πίεσης για να άρει το αμερικανικό μπλοκ για τα F-16 και σε δεύτερη φάση να επιστρέψει πάλι στο πρόγραμμα των F-35. Υπάρχει άμεση σύνδεση των δύο ζητημάτων, κάτι που ήδη γράφεται και συζητείται από τα κορυφαία διεθνή ΜΜΕ.

Καλό μάθημα για τους Δυτικούς…

Η συμπεριφορά της Τουρκίας πάντως αποτελεί και ένα καλό μάθημα για τους Ευρωπαίους εταίρους μας, κυρίως για αυτούς στα κεντρικά και βόρεια της Γηραιάς Ηπείρου. Όλα αυτά τα χρόνια η Ελλάδα και οι γειτονικές χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο, «φορτώνονταν» το βάρος αντιμετώπισης των τουρκικών τερτιπιών, με την υπόλοιπη Ευρώπη να κοιτάζει σχεδόν αδιάφορη, καθότι το πρόβλημα δεν την αφορούσε. Έτσι και με την υποστήριξη της Γερμανίας αλλά και ενίοτε των Βρυξελλών, η τουρκική παραβατικότητα και προκλητικότητα έπεφτε στα μαλακά. Τώρα που το πρόβλημα ήρθε στην ευρύτερη ευρωπαϊκή-δυτική γειτονιά, άπαντες διαπιστώνουν ότι η Άγκυρα ακολουθεί τους δικούς της διπλωματικούς και γεωπολιτικούς κανόνες αδιαφορώντας παντελώς για τις διεθνείς ανάγκες και το κοινό συμφέρον ενός φορέα όπως το ΝΑΤΟ. Εξ’ ου και τα δημοσιεύματα έγκυρων ΜΜΕ όπως το Bloomberg, το οποίο ζητά μεταξύ άλλων να εξεταστεί το ενδεχόμενο αποβολής της Τουρκίας από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία…

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η Τουρκία εμφανίζεται διατεθειμένη να μην υπαναχωρήσει αλλά και να κλιμακώσει την επιθετική της ρητορική και όχι μόνο, έχοντας βεβαίως πάντα στο στόχαστρό της την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα