Τα κρυπτονομίσματα και η «Amazon της Ελβετίας»

Όσο περιφέρεται η τιμή του Bitcoin μέσα στο σκιασμένο κανάλι του διαγράμματος, η τάση αρνείται να αποσαφηνιστεί. Οι πιο τολμηροί παίρνουν θέση από τώρα, ελπίζοντας ή εικάζοντας πως όλη αυτή η συσσώρευση θα οδηγήσει σε απότομη άνοδο ή διόρθωση. Οι πιο συντηρητικοί αναμένουν, θέλοντας πρώτα να επιβεβαιωθεί αυτή η προοπτική, για να αυξήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας τους, έστω και αν αυτό σημαίνει πως θα αγοράσουν ακριβότερα.

Αυτή την ώρα κυριαρχεί μια ελαφρά αρνητική διάθεση, καθώς η μεταβολή των κυριότερων κρυπτονομισμάτων βρίσκεται στο κόκκινο, όχι όμως σε σημαντικό ποσοστό. Για παράδειγμα το bitcoin υποχωρεί 0,33% στα 4.041 δολάρια, το Ethereum κατά 0,65% στα 139,3 δολάρια.

Αν και δεν υπάρχει ευφορία, πόσο μάλλον υστερία υπέρ των κρυπτονομισμάτων, από πίσω γίνεται δουλειά. Πολλά επιχειρηματικά σχέδια από καθιερωμένα ή λιγότερο γνωστά νομίσματα είναι σε εξέλιξη, νέα ATM μπαίνουν καθημερινά σε όλο τον κόσμο, περισσότερες επιχειρήσεις αρχίζουν να το δέχονται ως μέσω πληρωμής. Ακόμα τουλάχιστον, δεν έχουμε δει τα ATM να λιγοστεύουν λόγω αδιαφορίας του κόσμου ή επιχειρήσεις να αποσύρουν την εναλλακτική των crypto ως μέθοδο εξόφλησης τους.

Όσο η τάση αυτή δεν αναστρέφεται, δεν υπάρχει λόγω ανησυχίας μακροπρόθεσμα. Αυτό φυσικά σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως δεν θα δούμε το Bitcoin και την παρέα του να υποχωρούν. Ίσα ίσα που είναι αρκετά πιθανό αυτό το σενάριο, όπως έχουμε εξηγήσει σε προηγούμενα άρθρα. Αυτό όμως που είναι απίθανο, είναι να αποδειχτούν αληθινές οι προβλέψεις περί καταστροφής ή μηδενισμού της αξίας του. Το τζίνι πάει τώρα. Βγήκε από το λυχνάρι και δεν δείχνει την παραμικρή διάθεση να επιστρέψει. Οπότε, μην φοβάστε όσοι χάσατε την φούσκα του 2017. Έρχεται κι άλλη.

Στο παρακάτω διάγραμμα μπλε καμπύλη, όπως μάλλον αναγνωρίσατε, είναι η πορεία της τιμής του Bitcoin. Η πορτοκαλί, είναι ένα δείκτης της Coinmetrics, που υπολογίζεται ως εξής: Είναι η αξία όλων των κυκλοφορούντων κρυπτονομισμάτων με βάση την τελευταία τιμή διαπραγμάτευσης τους. Με άλλα λόγια, μια προσέγγιση της αξίας που καταβλήθηκε για όλα τα νομίσματα που κυκλοφορούν.

Το μήνυμα είναι αρκετά καθαρό. Όποτε το Bitcoin βρίσκεται κάτω από τον πορτοκαλί δείκτη της Coinmetrics, θεωρείται υποτιμημένο. Αν τον ξεπεράσει -και για όσο είναι από πάνω- είναι ένδειξη ανοδικής αγοράς. Αγοράζουμε και απολαμβάνουμε την διαδρομή, χωρίς πολλές αγοραπωλησίες και άγχος. Όταν όμως όχι μόνο τον ξεπερνάει, αλλά και απομακρύνεται πολύ, σημαίνει πως υπάρχει υπερβολή και καλό είναι να ρευστοποιήσουμε. Το είδαμε όχι μία, αλλά 4 φορές. Πάντα σε περιόδους που αποδείχτηκαν τοπικές μακροχρόνιες κορυφές.

Τώρα βέβαια δεν είμαστε σε φάση να σπάσουμε το κεφάλι μας να αναγνωρίσουμε πιθανή υπερβολή των αγοραστών. Το ενδιαφέρον μας εστιάζεται στο ότι μετά από αρκετούς μήνες, το Bitcoin ετοιμάζεται πάλι να διασπάσει τον δείκτη από πάνω. Αν είναι τόσο αξιόπιστη ένδειξη και θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε για την ανοδική φάση δεν το γνωρίζουμε, αλλά αυτό που μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε είναι πως όταν το δούμε να συμβαίνει, θα σας ενημερώσουμε.

Αλλες ειδήσεις

Ένα παράδειγμα αυξανόμενης διείσδυσης και αποδοχής των κρυπτονομισμάτων, μας ήρθε χθες από την Digitec Galaxus. Πιθανότατα δεν την γνωρίζετε. Την γνωρίζουν όμως πολύ καλά οι Ελβετοί. Μάλιστα την αποκαλούν ως την «Amazon της Ελβετίας». Πρόκειται για ένα γίγαντα του on-line εμπορίου, που διαθέτει πάνω από 2,7 εκατομμύρια προϊόντα στα ηλεκτρονικά «ράφια» της, από τα οποία μπορεί να διαλέξει ο πελάτης, να τα παραγγείλει και να του παραδοθούν στον χώρο του.

Πλέον, δεν δέχονται μόνο ελβετικά φράγκα ή οποιοδήποτε άλλο νόμισμα, αλλά και κρυπτονομίσματα. Και μάλιστα όχι μόνο Bitcoin, αλλά επίσης ένα σωρό άλλα, όπως Ethereum, Bitcoin Cash, Bitcoin SV, XRP, Coin Binance, Litecoin, Tron, OmiseGo και NEO. Δεν είναι οι μόνοι. Η Digitec δεν είναι η μόνη. Και άλλες εταιρίες του κλάδου τους έχουν ήδη αποδεχτεί τα κρυπτονομίσματα ως μέσο πληρωμών.

Μάλιστα πριν από ένα χρόνο ακριβώς, ένας άλλος μεγάλος on-line λιανέμπορος είχε ανεβάσει τον πήχη, ανακοινώνοντας ένα σχέδιο δημιουργίας δικού του κρυπτονομίσματος. Πρόκειται για την Rakuten. Μια εταιρία εξίσου άγνωστη στο ελληνικό κοινό, όμως πασίγνωστη στους Ιάπωνες. Την αναφέρουν επίσης και αυτή σαν «Amazon», αλλά αυτή τη φορά της Ιαπωνίας.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου, με πάνω από ένα δισεκατομμύριο μέλη σε όλο τον κόσμο, καθώς έχει εξαπλωθεί σε 29 χώρες με διάφορες δραστηριότητες. Ο διευθύνοντας σύμβουλος και ιδρυτής της, ο Hiroshi Mikitani, επιμένει πως με αυτόν τον τρόπο θα λύσει πολλά προβλήματα και περιέγραψε το Rakuten Coin ως «νόμισμα χωρίς σύνορα».

Τέλος, η Ripple θα συνεταιριστεί με την Forte, μια blockchain startup, μια εταιρεία στο Σαν Φρανσίσκο που ιδρύθηκε φέτος από εξέχοντα στελέχη της βιομηχανίας των on-line παιχνιδιών. Η Forte θα επιβλέπει ένα fund 100 εκατομμυρίων δολαρίων, στοχεύοντας την αγορά των gamers. Είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο που αποσκοπεί στην δημιουργία και εκμετάλλευση ενός εσωτερικού ανταλλακτηρίου στο ίδιο το παιχνίδι, όπου οι συναλλαγές θα γίνονται με πραγματικά χρήματα, για αγορές ψηφιακών αντικειμένων.

Για μισό λεπτό. Κάπου το έχουμε ξανασυναντήσει αυτό. Α ναι! Είχαμε αναφέρει ότι παρόμοιο επιχειρηματικό σχέδιο έχει και η Enjin. Θα είναι ωραίο να υπάρξει ανταγωνισμός μεταξύ τους. Ίσως όχι τόσο ωραίο για αυτούς, αλλά σίγουρα για εμάς τους καταναλωτές. Όσους τουλάχιστον από εμάς έχουν χρόνο για παιχνίδια ή θέλουν να επενδύσουν σε αυτή την ανερχόμενη αγορά.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα