Site icon The Indicator

Τα κινητά έγιναν… τράπεζες: 5,1 εκατ. οι χρήστες, στα ύψη οι συναλλαγές

Στα «έξυπνα» κινητά εκατομμυρίων Ελλήνων έχουν… εγκατασταθεί πλέον οι τράπεζες, προσφέροντας όλο και περισσότερες υπηρεσίες μέσα από αυτό το κανάλι και αφαιρώντας εργασίες από τα δίκτυα καταστημάτων.

Καθώς η συντριπτική πλειονότητα των χρηστών διαθέτουν πλέον τεχνολογικά εξελιγμένες συσκευές και εξοικειώνονται με τη χρήση τους για πάσης φύσεως αγορές και συναλλαγές, το 2022 συντελέσθηκε αθόρυβα μια μικρή επανάσταση, καθώς ο αριθμός των χρηστών τραπεζικών εφαρμογών για κινητά υπερδιπλασιάσθηκε και ξεπέρασαν για πρώτη φορά, με σημαντική διαφορά μάλιστα, τον αριθμό όσων χρησιμοποιούν τις καθιερωμένες εφαρμογές για υπολογιστές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, την εκρηκτική αύξηση της χρήσης κινητών για τραπεζικές συναλλαγές υποστηρίζει έμμεσα και το Δημόσιο με τον δικό του τεχνολογικό εκσυγχρονισμό, που διευκολύνει ιδιαίτερα όσες συναλλαγές απαιτούν υψηλό επίπεδο ασφάλειας στην ταυτοποίηση.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται η διαδικασία “Μάθε τον Πελάτη σου” (Know your Client – KYC), που σε ετήσια βάση επιβάλλει για την καταπολέμηση του ξεπλύματος την ανανέωση βασικών οικονομικών και άλλων στοιχείων με υποβολή σχετικών εγγράφων (εκκαθαριστικά φορολογικών δηλώσεων κ.α.). Πλέον, αυτή η διαδικασία ολοκληρώνεται ηλεκτρονικά, ακόμη και από ένα «έξυπνο» κινητό, χωρίς εμπλοκή καταστημάτων και υπαλλήλων.

Παράλληλα, το γεγονός ότι το Δημόσιο δημιούργησε πλήθος εφαρμογών για κινητά, ιδιαίτερα μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, εκτιμάται ότι λειτούργησε υποστηρικτικά και στην ανάπτυξη της χρήσης των τραπεζικών εφαρμογών, για να φθάσουμε στην «έκρηξη» του αριθμού των χρηστών το 2022.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών,

Oi υπόλοιπες μορφές ηλεκτρονικών συναλλαγών, επίσης αυξάνονται με αρκετά γρήγορους ρυθμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συναλλαγές με κάρτες αυξήθηκαν κατά 20% το 2022, με την αξία τους να αυξάνεται κατά 23% και να ανέρχεται σε 58,8 δισ. Η μέση αξία κάθε συναλλαγής με κάρτες έμεινε ουσιαστικά σταθερή στα 31 ευρώ. Οι συναλλαγές με μεταφορά χρημάτων από λογαριασμό σε λογαριασμό αυξήθηκαν κατά 3% σε ετήσια βάση, στα 744 δισ. ευρώ.

Οι απάτες με κάρτες παρέμειναν σε αμελητέα επίπεδα, με τη συχνότητα τους να είναι μία απάτη σε κάθε 6.700 συναλλαγές (0,015%) και η μέση απώλεια να φθάνει το 1 ευρώ ανά 5.700 ευρώ συναλλαγών. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα αντίστοιχα ποσοστά είναι αρκετά υψηλότερα -το ποσοστό απάτης φθάνει το 0,028%. Στις συναλλαγές με μεταφορά χρημάτων μεταξύ λογαριασμών, οι απάτες έχουν μικρότερη συχνότητα, με το ποσοστό επί του αριθμού των συναλλαγών να είναι μόλις 0,002%. Η μέση απώλεια χρημάτων είναι ένα ευρώ σε κάθε 25.000 ευρώ συναλλαγών.

Exit mobile version