

Οι τόνοι έχουν ανέβει το τελευταίο διάστημα στα ελληνοτουρκικά, με αφορμή και την επέτειο των 50 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστησε φιέστες στα κατεχόμενα, έφερε την ιστορία στα μέτρα του όπως κάθε φορά και πρότεινε απαράδεκτες λύσεις για την επίλυση του Κυπριακού.
Παράλληλα εξαπολύθηκε μια προσωπική επίθεση εναντίον του υπουργού Άμυνας, Νίκου Δένδια, επίθεση την οποία μάλιστα υιοθέτησαν και κάποιοι στο εσωτερικό προκαλώντας την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να μιλά για υιοθέτηση της τουρκικής προπαγάνδας και για «χρήσιμους ηλίθιους». Στο Μέγαρο Μαξίμου τηρούν στάση αναμονής αλλά στέλνουν και τα δέοντα μηνύματα στην άλλη πλευρά. Σε απόλυτη ευθυγράμμιση με την Λευκωσία η Αθήνα διαμηνύει ότι κάθε απειλή προς την Κύπρο, γίνεται απειλή για όλη την ΕΕ.
Τις θέσεις της Ελλάδας εξέφρασε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο και πάντα σε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή κυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν αποδεχόμαστε τετελεσμένα, η επιδίωξη μας είναι να υπάρξει Κυπριακή Δημοκρατία, με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια, σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, σε ένα ενιαίο κράτος, χωρίς ξένο στρατό κατοχής, χωρίς αναχρονιστικές εγγυήσεις». Το μήνυμα που στέλνει με απόλυτη σαφήνεια η Αθήνα στην Άγκυρα είναι ότι ναι μεν συζητούμε αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε και πολύ περισσότερο ότι Υποχωρούμε.
Παρά τις φωνές στο εσωτερικό το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι δεν θεωρεί ότι έχει ακυρωθεί η Διακήρυξη των Αθηνών, το αντίθετο και παραθέτουν τα οφέλη που έχουν προκύψει στο μεταναστευτικό, στις εμπορικές σχέσεις, στον τουρισμό.
Λένε επίσης ότι πιστεύουμε στον διάλογο γιατί μέσα από αυτόν προκύπτουν πολύ ξεκάθαρα οι ελληνικές θέσεις και οι διαφωνίες που έχουμε με την άλλη πλευρά. Επαναλαμβάνουν ωστόσο προς πάσα κατεύθυνση ότι διάλογος δεν σημαίνει υποχώρηση ή αφέλεια.
Και με αυτή την ξεκάθαρη θέση, θέτουν την Τουρκία προ των ευθυνών της και υπογραμμίζουν ότι είναι στο χέρι της να συμμετέχει σε μια τέτοια διαδικασία διαλόγου πάνω σε αυτή τη βάση . «Αν δεν θέλει η Τουρκία να συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία, σε αυτές τις διεργασίες πάνω σε αυτή τη βάση, τότε προφανώς δεν μπορούν να προχωρήσουν αυτές οι συζητήσεις. Εμείς είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούν να προχωρήσουν οι συζητήσεις αυτές. Αλλά επαναλαμβάνω, όπως έχω πει αντίστοιχα και για άλλα αντίστοιχα ζητήματα, δεν είμαστε αφελείς», τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
Σχετικά Νέα
Κωνσταντοπούλου: Σαν σήμερα πριν από 58 χρόνια κάποιοι θέλησαν να βάλουν την Ελλάδα στον γύψο προφασιζόμενοι ότι “σώζουν τη χώρα”
“Σαν σήμερα πριν από 58 χρόνια κάποιοι θέλησαν να βάλουν την Ελλάδα στον γύψο..
Ζαχαράκη: Ο Πάπας αφιέρωσε τη ζωή του στην υπηρεσία του πλησίον ακολουθώντας την ευαγγελική διδαχή «αγαπάτε αλλήλους»
Ανάρτηση για την απώλεια του Πάπα Φραγκίσκου έκανε η Σοφία Ζαχαράκη, στον προσωπικό λογαριασμό.
Ανδρουλάκης: Να επεκταθεί στους μάχιμους πυροσβέστες το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας
Το πυροσβεστικό κλιμάκιο στον Σταυρό του νομού Θεσσαλονίκης επισκέφτηκε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής,.
Τσίπρας για Πάπα Φραγκίσκο: Πνευματικός ηγέτης που επέλεξε να γίνει η φωνή των φτωχών και των κατατρεγμένων
Τη θλίψη του για τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, μέσω.